Hoe duurzaam woon jij in 2020?

Het is alweer bijna 2020. Een nieuw tijdperk en de start van heel veel veranderingen op duurzaam gebied. Zo vervalt de subsidie op warmtepompen in nieuwbouwwoningen, mogen er nu écht geen woningen meer gebouwd worden met een gasketel én gaat de energiebelasting voor de burger omlaag. Maar er is nog veel meer. Een overzicht...

Minder energiebelasting 2020

De energiebelasting verandert vanaf 1 januari 2020. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden minder belasting gaat betalen. De belasting op gas stijgt bijna 8 cent. En die voor elektriciteit bijna 1 cent. Toch gaat de gemiddelde energierekening dalen. Hoe kan dat?

Dit heeft te maken met de teruggave van je energiebelasting. Je kunt in 2020 ruim 200 euro meer terugkrijgen dan in 2019. Hierdoor gaat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik komend jaar zo'n 100 euro minder aan energiebelasting betalen. Deze berekening komt van een voorspelling van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het gemiddeld gas- en stroomverbruik in 2020. Of jij ook minder energiebelasting gaat betalen hangt af van jouw gas- en stroomverbruik in 2020. Dit weet je dus pas zeker aan het einde van het jaar. 

Salderingsregeling uitgesteld tot 2023

In 2020 verandert er nog niet veel als je zonnepanelen hebt. De salderingsregeling is namelijk opnieuw uitgesteld. Tot 2023 is het nog mogelijk om volgens de huidige regeling je teveel opgewekte stroom te salderen. Dit betekent dat je de stroom die je hebt opgewekt met zonnepanelen en niet (volledig) gebruikt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je tot 2023 geld voor terug. Dit maakt het hebben van zonnepanelen zeer aantrekkelijk. Na 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Daarna komt er een terugleversubsidie voor in de plaats. Lees meer over de terugleversubsidie >>

Subsidie op isoleren woning

Sinds 2 september 2019 is het als woningeigenaar mogelijk om subsidie voor isolatiemaatregelen te krijgen. Voorwaarde is dat je ten minste twee isolatiemaatregelen aan je huis laat aanbrengen. Bijvoorbeeld het vervangen van je huidige enkelglas ramen voor dubbelglas én het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Bekijk de voorwaarden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland >>

Elektrische auto's 2020

Net als dit jaar blijven ook in 2020 de belastingvoordelen voor elektrische auto's bestaan. Tot 2025 hoef je geen moterrijtuigenbelasting te betalen. De bijtelling stijgt komend jaar wel voor elektrische auto's van de zaak. Ondanks deze verhoging blijft de bijtelling van elektrische auto's wel lager dan die voor diesel- of benzineauto's. 

Geen subsidie warmtepomp in nieuwbouwhuis 2020

In 2020 is het niet meer mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning. Dit heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat recent besloten. Voor warmtepompen voor bestaande woningen is nog wel subsidie beschikbaar. De afschaffing heeft te maken met het feit dat nieuwbouwwoningen sowieso al gasloos worden gebouwd en een warmtepomp eigenlijk de meest logische keuze is. Lees meer over dit besluit >>

Complete wijken van het gas af

Ieder jaar gaan er verschillende wijken in Nederland compleet van het gas af. In iedere provincie gaat dat om minimaal één wijk. Gemeenten kunnen een wijk zelf aanmelden. Daarna worden ze beoordeeld op kwaliteit en financiële onderbouwing. Een criteria is dat de plannen voor zo'n aardgasvrije wijk gelijk ook andere problemen oplossen. Bijvoorbeeld in Groningen. Daar worden de woningen inet alleen aardgasvrij, maar is er ook ruimte voor verstevigingsmaatregelen aardbevingen. 

Afgelopen september zijn er weer nieuwe selecties van wijken geweest. In het voorjaar van 2020 maakt het kabinet bekend welke wijken in dat jaar van het aardgas gaan. 

Waterstofketel

Dit jaar zijn de eerste waterstof cv-ketels in Nederland geïnstalleerd. Als proef. Dit gaat in 2020 door op grotere schaal.
Een voordeel van waterstof cv-ketels is dat de huidige gasleidingen kunnen blijven liggen. Een nadeel is dat je veel meer waterstofgas nodig hebt om dezelfde warmte in huis te krijgen, dan met een gasketel.

De techniek van de waterstofketel is nog niet uitontwikkeld en er moeten er nog veel meer onderzoeken worden gedaan voordat het daadwerkelijk landelijk uitgerold kan worden. De ene expert ziet de waterstofketel als degelijke vervanging van de huidige cv-ketel. De andere expert zegt dat het wel dertig jaar kan duren voordat de techniek zover is. Maar konden wij 30 jaar geleden voorspellen dat er smartphones bestaan waar we zo'n beetje alles mee kunnen? 
Lees meer over waterstof >>

Elektrische cv-ketel

Steeds meer bewoners besluiten om nu al over te stappen op elektrische verwarmingsoplossingen in plaats van de cv-ketel op gas. Een alternatief voor de gasketel is de elektrische cv-ketel. Het voordeel van deze ketels is dat je geen gas meer nodig hebt. Maar er kleven eigenlijk nog veel meer nadelen aan.

Elektriciteit is duur. En een elektrische ketel gebruikt relatief veel stroom. Zulke ketels zijn eigenlijk alleen maar rendabel wanneer je stroom volledig wordt gedekt door zonnepanelen én wanneer je woning extreem goed is geïsoleerd. En als dat zo is, is een (hybride) warmtepomp eigenlijk nog een veel betere oplossing. Deze zijn veel zuiniger én je krijgt subsidie op de aanschaf.

Duurzaam wonen in 2020? De tijd zal het leren

Een hoop veranderingen in 2020. Maar ook dit jaar is er eigenlijk al zoveel veranderd. Wil je lezen wat er vorig jaar allemaal op de planning stond? Lees dan ook 2019: hoe duurzaam gaan we wonen? >>

Laten we hopen dat 2020 een nóg beter jaar wordt dan alle voorgaande jaren. Voor het milieu, onze portemonnee, maar vooral ook voor onze gezondheid en geluk. 

Thuiscomfort doet WAT.

Anderen lazen ook: 2019: hoe duurzaam gaan we wonen?

2019: hoe duurzaam gaan we wonen?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.