Van het gas af is duur. Toch zijn we over 30 jaar allemaal gasvrij.

Over dertig jaar is geen enkel huis meer aangesloten op gas en wordt elke woning en elk gebouw op een duurzame manier verwarmd. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat het 190 miljard euro kost om alle huizen in Nederland energieneutraal te maken. 

Kabinet: 'Per jaar 30 tot 50 duizend bestaande woningen gasvrij'

Nederland telt 7,7 miljoen woningen waarvan 93 procent is aangesloten op het gasnet. In 2030 moeten twee miljoen woningen van het gas af zijn. Dat betekent dat er 18 duizend woningen per maand van het gas af moeten om de klimaatdoelstelling te halen. In 2050 moeten alle woningen gasvrij zijn. In dat geval moeten we bij minstens 200 duizend woningen per jaar de gaskraan dichtdraaien. 

Het kabinet heeft gezegd dat ze voor het einde van deze regeerperiode 30 tot 50 duizend bestaande woningen per jaar gasvrij kan maken. Het is niet zeker of dit echt gaat lukken. Nieuwbouwwoningen mogen per 1 juli 2018 helemaal niet meer aangesloten worden op het gasnet.

Stimulans om woningeigenaren over te laten stappen op duurzame verwarming

Om eigenaren van bestaande woningen te stimuleren over te gaan op duurzame oplossingen voor verwarmen, heeft het EIB verschillende adviezen gegeven in het rapport. Particuliere eigenaren stappen alleen over op 'gasloos wonen' op het moment dat zo'n verbouwing rendabel voor ze is. Zo kunnen bijvoorbeeld isolatiematerialen vrijgesteld worden van btw. Op deze manier is het aantrekkelijker om in energiebesparing te investeren. Ook kan de energieprijs omhoog via bijvoorbeeld een hogere kleinverbruikersheffing.

Ten slotte het idee om de energierekening volledig variabel te maken. Het vastrecht in een energierekening is vanuit duurzaamheidsoogpunt niet handig. Het zorgt ervoor dat een besparing in energieverbruik niet proportioneel doortikt in de energierekening, waardoor het rendement van duurzaamheidsinvesteringen voor de eigenaar lager uitvalt dan als de gehele energierekening variabel zou zijn. Een volledig variabele energierekening is daarom veel interessanter omdat je dat echt voelt in de portemonnee.

Een woning verduurzamen kost gemiddeld 25 duizend euro.

Waarom moeten we zo snel van het gas af?

In Nederland stoten we jaarlijks gezamenlijk 167 megaton aan CO2 uit. Om dat te compenseren zijn er bijna 10 miljard bomen nodig die een jaar lang CO2 opnemen. Dat zou betekenen dat je acht keer de oppervlakte van Nederland moet volzetten met bos. Per persoon stoten we ongeveer 10 ton per jaar aan CO2 uit. Om dit te compenseren moet u 500 bomen neerzetten en een jaar laten groeien. Die CO2-uitstoot creëert u door te koken op gas, uw auto te gebruiken, te consumeren (van vooral dierlijke producten), de verwarming aan te zetten, te douchen, spullen te kopen (vooral als het geïmporteerd is) en het gebruik van verlichting en elektrische apparatuur. Het meest vervuilend is op vakantie gaan met het vliegtuig. Met een vliegreis van een paar uur stoot u zoveel CO2 uit dat u het zou moeten compenseren door een jaar lang geen vlees te eten.

Om de CO2-uitstoot te verminderen hebben 200 landen in 2015 in Parijs afgesproken de uitstoot van broeikasgassen in 2030 te halveren zodat de aarde niet meer dan 1,5 graad in temperatuur stijgt. Voor 2020 heeft Nederland het doel om 14 procent van alle energie uit duurzame bronnen te halen. In dat jaar moet onze uitstoot van CO2 zo'n 20 procent gedaald zijn ten opzichte van 1990. In 2030 ongeveer 50 procent. En in 2050 ruim 95 procent. Om dat te realiseren zijn er drastische maatregelen nodig.

Om de temperatuur op aarde niet teveel te laten stijgen, moeten we zo snel mogelijk CO2-uitstoot reduceren

Wat kunt u zelf doen?

Het televisieprogramma Radar zond de afgelopen weken twee documentaires uit over wonen zonder gas. Wetenschappers legden uit dat het niet vijf voor twaalf is, maar vijf over twaalf wat betreft klimaatverandering. We hadden al veel eerder iets moeten ondernemen om onze CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Gelukkig staan er steeds meer burgers op die niet willen wachten op het overheidsbeleid of de perfecte omstandigheden. Zij zijn al begonnen met het verduurzamen van hun woning en draaien voor altijd de gaskraan dicht.

Wilt u weten hoe u uw woning duurzaam verbouwt? Klik dan hier >>

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom (duurzaam) wonen?

Hoeveel kost overstappen op een warmtepomp?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.