Woning verduurzamen zónder spaargeld? Tuurlijk!

Nieuwbouwwoningen moeten sinds een jaar zonder gasaansluiting worden gebouwd. En in 2050 mag geen enkele woning meer gebruikmaken van aardgas. Steeds meer woningeigenaren besluiten dan ook alvast stappen te nemen om langzaam van het gas af te gaan. Toch is de stap naar een volledig gasloze woning vaak nog groot. Dit heeft voornamelijk te maken met het prijskaartje dat eraan hangt.

Aan volledig gasloos wonen hangt een flink prijskaartje

Om volledig gasloos te wonen is een lucht/water-warmtepomp de meest gebruikelijke oplossing voor bestaande bouw. Bij (vooral vrijstaande) nieuwbouwwoningen is dit een grondgebonden warmtepomp. Beide type warmtepompen hebben grote voordelen, maar er hangt vaak wel een flink prijskaartje aan. 

Gasloos verwarmen voor mensen zónder flinke spaarrekening

Vier ondernemers vonden dat dit anders kon én moest. We gaan hoe dan ook van het gas af. Maar als de meeste mensen de kosten daarvoor niet zelf kunnen betalen, gebeurt er ook niets. Joris Jonker, Jan-Willem van Wensem, Henri Rinck en Frits Verhoef verzonnen een nieuw concept om een all electric huis (e-home) betaalbaar te maken. Zo vermijden mensen een flinke investering.

THE FCTR E maakt je huis volledig gasloos voor een vast bedrag per maand

THE FCTR E (spreek uit als the factory) heet het - nog geen 3 jaar oude - bedrijf van de vier pioniers. THE FCTR E zorgt dat een woning volledig elektrisch wordt voor een vast laag bedrag per maand. Er worden (meestal) een warmtepomp, boiler en zonnepanelen geïnstalleerd die de bewoner als het ware leaset van THE FCTR E.

Het bedrijf monitort en onderhoudt de apparaten. De bewoner heeft er dus geen omkijken meer naar. Brengen de zonnepanelen ineens minder op, of wordt de warmtepomp plotseling niet goed warm? Dan krijgt het bedrijf hier automatisch een melding van en lost het probleem op.
Inmiddels heeft THE FCTR E zo’n 200 woningen in Nederland omgevormd tot e-home.

Bastiaan Smeenk, marketing & growth manager van THE FCTR E vertelt wat zo’n leasecontract inhoudt én wat de voordelen precies zijn…

Bastiaan Smeenk, marketing & growth manager van THE FCTR E

Duurzame apparaten leasen. Hoe voordelig is dat?

“De gasprijzen stijgen geleidelijk, terwijl de prijs voor elektriciteit de komende jaren daalt. Dit heeft het kabinet zo bepaald om bewoners aan te moedigen over te stappen op gasloze oplossingen. Voor vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen betekent dit zo’n 500 euro extra per jaar op de energierekening.

Een warmtepomp in dit type woning wordt daardoor aantrekkelijker. Warmtepompen werken immers op stroom. Voor grotere woningen met een energielabel A, B of C is een leasecontract bij THE FCTR E vaak voordeliger dan het behouden van de cv-ketel.” 

Kopen is voordeliger, míts je een flinke spaarrekening hebt…

“Uiteraard is het zelf kopen van alle duurzame oplossingen goedkoper, mits je dat geld inderdaad op de bankrekening hebt staan. Veel mensen hebben dat niet, maar willen wél duurzamer wonen. Een leasecontract kan dan een goede oplossing zijn.”

Wat houdt zo’n leasecontract bij THE FCTR E in?

“THE FCTR E tovert je woning om in een echt e-home. Een volledig elektrische woning dus. Je huis wordt verwarmd door een warmtepomp en de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft, wordt weer opgewekt door de zonnepanelen op het dak.”

Een monteur van THE FCTR E zorgt dat alles goed blijft werken

Zijn de kosten van het leasecontract lager dan de huidige energierekening?

“Ja. De combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp heeft een zeer gunstig effect op je maandlasten. De gaskosten vallen weg en de kosten voor elektriciteit worden (grotendeels) gedekt door de zelf opgewekte stroom van de zonnepanelen. De kosten van het leasecontract verschillen per oplossing, maar zijn wel lager dan je huidige energiekosten.” 

Dus een lagere energierekening…

“Ja, maar dat niet alleen. In het leasecontract zit advies, financiering, installatie, service én garanties. Alles wordt geregeld door THE FCTR E. En de bewoner ervaart comfort, een waardeverhoging van zijn woning, een lagere energierekening én hij draagt actief bij aan de energietransitie.”

Water/water-warmtepomp van NIBE

THE FCTR E is Thuiscomfort-partner

Benieuwd wat THE FCTR E jou te bieden heeft? Neem vrijblijvend contact op! 

Woning verduurzamen? Neem contact op met onze Thuiscomfort-partners

Nederlander loopt nog niet warm voor verduurzamen woning. Dit is waarom...

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.