Warmtepomp

1. Wat is een warmtepomp?

1 Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is een apparaat waarmee je een huis en/of tapwater op een duurzame manier kunt verwarmen. Een warmtepomp kan een cv-ketel (die op gas werkt) volledig vervangen óf hij werkt samen met de gasketel. Omdat je met een warmtepomp minder of zelfs geen gas gebruikt, daalt de uitstoot van CO2 flink.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp wint zijn warmte uit de bodem, de lucht of het (grond)water. Daarna zet hij dit om in bruikbare energie om een huis (en/of het tapwater) te verwarmen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. Het stroomverbruik in huis neemt dan ook toe, terwijl het gasgebruik afneemt. Heb je de mogelijkheid om zelf energie op te wekken? Wanneer je zonnepanelen hebt, verlaagt de CO2-uitstoot nog meer. De zonnepanelen wekken dan de stroom op die de warmtepomp nodig heeft om te functioneren. Zo verlaag je je elektriciteitskosten.

warmtepomp-laag
2. Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

2 Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Er bestaan verschillende typen warmtepompen. Maar eigenlijk geldt voor alle warmtepomp één belangrijk feit: een warmtepomp is vrijwel alleen rendabel in een goed tot zeer goed geïsoleerde woning. Dit heeft te maken met de lage temperatuur waarop een warmtepomp werkt. Een cv-ketel werkt met een temperatuur die oploopt tot zo'n 80 graden Celsius. Een warmtepomp werkt met een temperatuur tot 55 graden. In een slecht geïsoleerde woning is een warmtepomp niet rendabel omdat hij de woning niet voldoende warm krijgt op een lage temperatuur.

Is mijn woning voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp?

Je kunt op een simpele manier testen of jouw woning voldoende geïsoleerd is. Stel de cv-keteltemperatuur in op maximaal 55 graden en kijk of de radiatoren voldoende warm worden. Houd je thermostaat in de gaten en kijk of je de temperatuur bereikt die jij comfortabel vindt. Test dit wel op een wat koudere dag.

Is jouw woning voldoende geïsoleerd? Ga dan naar de volgende stap!

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?
3. Welke warmtepomp past bij mijn woning?

3 Welke warmtepomp past bij mijn woning?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Grote vrijstaande woningen lenen zich het beste voor een bodemwarmtepomp. Deze haalt zijn warmte uit de bodem en is het meest rendabel. 
Voor kleinere woningen of appartementen is een bodemwarmtepomp vaak niet nodig. Of zelfs helemaal niet te realiseren.
Met een lucht/water- of hybride warmtepomp kom je dan ook al een heel eind.
Bekijk samen met een specialist welk type warmtepomp het beste bij jouw wensen én woning past. 

Soorten warmtepompen:

Lucht/water warmtepomp

Water/water warmtepomp

Bodem/water warmtepomp

Hybride warmtepomp

Ventilatielucht/water warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp (deze warmtepomp is met name aan te raden wanneer je nog geen verwarming hebt óf elektrisch verwarmt)

Verschillende soorten warmtepompen
4. Heb ik recht op subsidie voor een warmtepomp?

4 Heb ik recht op subsidie voor een warmtepomp?

Bekijk of je recht hebt op subsidie voor een warmtepomp. De overheid stelt (in ieder geval) tot 2020 subsidie beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen. Hoe je deze subsidie aanvraagt vind je hier
Dien wel binnen 6 maanden na de installatie van de warmtepomp de subsidieaanvraag in. 

Meestal heb je recht op subsidie wanneer je een warmtepompinstallatie aanschaft
5. Zoek een warmtepomp-specialist

5 Zoek een warmtepomp-specialist

Zoek een betrouwbare warmtepompspecialist en bespreek je wens. Deze specialist bekijkt dan samen met jou naar de mogelijkheden voor een warmtepomp.
Op Vind vakspecialist vind je alle Thuiscomfort-specialisten die ervaring hebben met warmtepompinstallaties. Bekijk wel goed wélk type warmtepomp ze installeren. Niet iedere warmtepomp-specialist installeert alle typen warmtepompen. 

Laat het warmtepompsysteem ontwerpen

Heb je een warmtepomp-specialist gevonden? Vraag de specialist dan om het warmtepompsysteem te ontwerpen.
Hiermee kan de woning goed in kaart worden gebracht. Bij dit proces worden eventuele problemen goed in beeld gebracht.
Aan de hand van het uiteindelijke ontwerp legt de specialist de warmtepompinstallatie aan.

Ga naar de vakspecialisten