'Posttraumatische dystrofie: ingrijpend verbouwd.'

Posttraumatische dystrofie, huistelefoon, wmo, traplift, tillift

Klussen zit de heer Van Toorn in het bloed. De oud-technicus heeft hij zijn huistelefoon zo aangepast dat je de voordeur ermee kunt openen. Ook is de bovenverdieping van zijn Hilversumse woning meermaals verbouwd, om alle vier de kinderen Van Toorn een eigen kamer te geven. Als rond 2000 bij mevrouw Van Toorn de diagnose posttraumatische dystrofie wordt gesteld, moet de woning opnieuw ingrijpend worden verbouwd.

Posttraumatische dystrofie: een hooglaagbed dat mag blijven

Meneer Van Toorn: “Die dystrofie had gevolgen voor mijn vrouw en voor ons als gezin, maar zeker ook voor onze woning. Er moest een hoog-laagbed komen. Dat kon je indertijd voor een korte periode huren, maar daarmee waren wij er nog niet. Want mijn vrouw was niet 1-2-3 beter. Dus heb ik na verschillende mislukte pogingen bij de gemeente naar iemand gevraagd die een ‘vinger in de pap heeft’. Die mevrouw heb ik toen haar naam laten spellen. Met als resultaat dat het bed mocht blijven.”

Technici met verstand van fysiotherapie

“Iets anders waar we tegenaan liepen, was de thuishulp. Die werd eerst geweigerd: ze mochten mijn vrouw niet tillen. Er moest een tillift komen en een traplift. Vanuit de WMO zijn we daarmee goed geholpen: zij hebben technische mensen in dienst met een achtergrond in fysiotherapie. Die weten precies hoe je dat aanpakt en hoe hoog een armsteun moet komen, bijvoorbeeld.”

Brede schuifdeur houdt de stookkosten acceptabel

Brede schuifdeur vanwege de stookkosten

“Vanwege de traplift moest de deur van onze woonkamer worden verwijderd. De gemeente wilde vanuit de WMO-uitkering geen nieuwe, brede deur bekostigen. Dus dat heb ik zelf geregeld. Want ik kreeg het niet meer warm in huis en mijn stookkosten gierden omhoog: alle warmte vloog het trappengat in. We hebben toen met borrelglaasjes op de grond uitgemeten hoe groot de draaicirkel is die de scootmobiel van mijn vrouw moet maken om vanuit de huiskamer de trap te bereiken. Op basis van die gegevens ben ik aan de slag gegaan. Uiteindelijk bleek een schuifdeur de meest efficiënte oplossing. Mijn stookkosten zijn daarna direct fors gedaald. Ook heb ik gelijk de leidingen en het bedieningspaneel van de traplift verlegd, want ik ben een perfectionist en bovendien dol op frezen! Verder is er een in hoogte verstelbaar werkblad in onze keuken geplaatst en heb ik samen met Luijendijk Techniek onze huistelefoon aangepast. Je kunt er nog steeds mee bellen, maar hij werkt tevens als intercom en de voordeur is ermee te bedienen.”

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt