Starters vaker bereid hun woning te verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp

Bijna de helft van de starters vindt het volkomen logisch om een woning te verduurzamen. Dit in tegenstelling tot mensen die al langer een woning bezitten (26 procent). Starters zijn daarnaast bereid om hun gedrag aan te passen om een hoger energielabel op de woning te krijgen. 61 procent eist zelfs een zuinig energielabel bij aankoop van hun eerste woning. Dit blijkt uit kwartaalonderzoek van de ING Bank.  

1 op de 10 bewoners wil op korte termijn woning verduurzamen

Uit het ING-onderzoek blijkt dat 1 op de 10 bewoners van plan is om op korte termijn hun woning te verduurzamen. De rest van de woningeigenaren is wat afwachtender. Zo'n 45 procent van de ondervraagde huizenbezitters weet niet welk energielabel zijn woning heeft. Dit zijn vooral bewoners met een minder energiezuinige woning. 11 procent denkt een 'niet zuinige' woning te hebben. In werkelijkheid heeft 44 procent van de huizen een energielabel D of lager. 

Minder energiezuinige woningen aanpakken is financieel voordelig

Toch is het belangrijk dat juist de minder energiezuinige woningen worden aangepakt. Dit is zowel voor het milieu als financieel voordeliger. Daarom is het van belang dat woningbezitters van minder energiezuinige woningen hiervan bewust worden. Die taak ligt nu vooral bij de overheid en gemeenten. Maar ook banken kunnen hier een grote rol in spelen. 

94 procent woningbezitters wil energierekening verlagen

Het belangrijkste motief voor de meeste woningbezitters die bereid zijn te verduurzamen is het verlagen van de energierekening (94 procent). Dat de woning ook meer waard wordt, vinden ze minder belangrijk. Een meerderheid van de ondervraagde woningbezitters wil de duurzame investering binnen korte termijn terugverdienen (binnen 3 tot 5 jaar). 

Woning laten aanpassen? Vraag advies bij onze vakspecialisten

Duurzaam (ver)bouwen in 5 stappen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.