Mevrouw activeert haar persoonsalarm met een druk op de knop

Soms wilt u snel hulp inschakelen. Bijvoorbeeld als u valt, een hartaanval of een beroerte krijgt, of zich een andere noodsituatie voordoet. De telefoon pakken om de hulpdiensten in te schakelen, is dan lang niet altijd mogelijk. Zeker niet als u alleen thuis bent. Speciale alarmeringssystemen voor senioren biedt uitkomst. 

24 uur per dag zorg op afstand, hoe regel je dat?

Afhankelijk van uw wensen, lichamelijke en geestelijke gezondheid, is er volop keuze in alarmeringssystemen.

Persoonsalarm

Een manier om actief uw veiligheid te garanderen, is met een persoonsalarm. Het systeem bestaat uit twee delen:

  1. Een alarmknop aan een ketting of polsband
  2. Een telefooncentrale die contact opneemt met een alarmcentrale of met uw mantelzorgers

Zodra zich u hulp nodig hebt, activeert u met een druk op de knop het alarm. Afhankelijk van de uitvoering van het systeem en de eraan gekoppelde service wordt er direct hulp ingeschakeld, of meldt de alarmcentrale zich eerst via een omroepsysteem bij u. Ook bestaat de mogelijkheid om een camera in te schakelen, zodat hulpverleners kunnen zien wat er aan de hand is. Handig op momenten dat u niet meer in staat bent tot antwoorden.

Persoonsalarm met polszender

Polszender van een Bosch personenalarmeringssysteem

Persoonsalarm van Bosch om de pols

Mevrouw met een Bosch personenalarm om de pols

Valdetectie

Een val in huis is een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames van senioren. Helaas komt het nog al te vaak voor dat mensen zich verstappen, uitglijden of simpelweg door hun benen zakken.

Behalve het voorkomen van een val, is het ook zaak om na een val snel hulp in te schakelen. Op die manier kan er snel worden gereageerd op opgelopen verwondingen en hoeft u zich niet lang in een vervelende situatie te bevinden.

Een valdetectiesysteem kan in de eenvoudigste uitvoering bestaan uit een detectiemat die ofwel in bed wordt neergelegd of voor het bed wordt geplaatst. Want juist een nachtelijk toiletbezoek kan – als gevolg van slecht zicht in het donker – relatief snel tot valpartijen leiden. En ’s nachts urenlang op een koude vloer doorbrengen totdat er hulp toeschiet is geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Een bedmat of een vloermat reageert op druk. Zodra het bed wordt verlaten, gaat de klok lopen. Is de bewoner na een vooraf ingestelde tijd niet weer terug in bed, geeft het alarm een signaal af en kan er van buitenaf worden ingegrepen of wordt de partner van de patiënt met een alarmsignaal gewekt.

Wat ook kan is een systeem met bewegingsmelders, zoals de Busch-Wächter® 70 MasterLINE bewegingsmelder. Het principe is hetzelfde als bij detectiematten: zodra de bewoner de badkamer wel binnengaat, maar deze niet meer verlaat, wordt alarm geslagen. Vaak is een detectiesysteem met bewegingsmelders gekoppeld aan andere huisautomatisering.

Detectiemat in bed

Dwaalalarm

Steeds vaker blijven ook mensen die geestelijke verzorging nodig hebben, langer thuis wonen. Denk bijvoorbeeld aan de 256.000 dementiepatiënten in Nederland (Bron: Alzheimer Nederland)

Deze mensen worden indien mogelijk opgevangen door een partner of andere mantelzorger. Echter, ook die hebben wel eens wat anders aan hun hoofd, al is het maar iets basaals als boodschappen doen of kappers- of doktersbezoek.

Om patiënten op die onbewaakte ogenblikken te bewaken, kunnen gevaarlijke apparaten, zoals de kookpit en stopcontacten, met een druk op een knop worden afgesloten. Ook kan een dwaalalarm uitkomst bieden. Onderdelen van zo’n systeem kunnen zijn:

  • Een deurregistratiesysteem dat aangeeft of iemand de woning onaangekondigd verlaat
  • Een hekregistratiesysteem dat aangeeft dat het tuinhek wordt geopend
  • Een deurslot dat wel opent als de mantelzorger van binnenuit de deur opent, maar gesloten blijft als de patiënt dit zelf probeert
  • Een polsband waarmee een dwalende patiënt kan worden opgespoord
Bewegingsmelder van Busch Jaeger kan onderdeel uitmaken van een dwaalalarmsysteem

Paniekknop

Veiligheid in huis kan ook bestaan uit een paniekknop onder handbereik, zoals bij de xComfort draadloze huisautomatisering. Bijvoorbeeld naast de voordeur, in de bad- of slaapkamer of in de keuken. Bij de voordeur biedt een paniekknop vooral uitkomst in die gevallen dat iemand uw woning ongewenst wil betreden. In de badkamer kan een paniekknop het beste worden geplaatst naast het toilet of bij de douche, omdat daar het gevaar van een val reëel is. In de slaapkamer plaatst u een alarmknop waarschijnlijk naast uw bed. En denk in de keuken aan een paniekknop naast de kookplaat, voor als er brand uitbreekt.

Paniekknop van Eaton naast het bed

Toegangscontrole op afstand

Om senioren te helpen bij de selectie wie wel en wie niet binnen te laten, kan de voordeurbel worden gekoppeld aan een toegangscontrolesysteem. De Schneider Electric U.motion huisautomatisering bevat een dergelijke koppeling. Wordt er aangebeld, dan maakt een camera automatisch een foto van de bezoeker. Of een mantelzorger kan zelfs meekijken en meebeslissen of er inderdaad goed volk voor de deur staat. Via een app op een smartphone wordt dan de deur al dan niet geopend.

Toegangscontrolesysteem van Schneider

Rook- of brandmelder

Een van de belangrijkste gevaren die in een seniorenwoning op de loer ligt, is brand. Een rookmelder, brandmelder of een gecombineerde rook-/brandmelder biedt uitkomst. Zeker als deze gekoppeld is met een meldcentrale, zodat de brandweer indien nodig snel kan uitrukken.

Denk daarnaast aan een koolmonoxidemelder, om inhalatie van het reukloze en dodelijke CO-gas te voorkomen.

Gira rookmelder Dual/VdS

Alarmsysteem

Een mens slaapt een stuk rustiger als hij weet dat er over hem gewaakt wordt. Het alarmsysteem Vedo van Comelit verstuurt meldingen en foto’s als het systeem geactiveerd wordt. En u kunt live meekijken wat er in en rondom uw huis gebeurt. Dat geeft niet alleen u een veilig gevoel, maar ook de mensen die voor u zorgen.

Met app te bedienen alarmsysteem Comelit VEDO

Liever een goede buur

In geval van nood zijn de buren vaak het snelste ter plaatse. Via een oproepnetwerk zoals HartVeilig Wonen en HartSlagNu worden ook burgerhulpverleners geactiveerd als er 112 wordt gebeld.

Ook voor minder dringende zaken kunnen uw buren de helpende hand bieden. Met de app Nextdoor blijft u op de hoogte van alles wat er in uw buurt speelt. Dus ook dat straatfeest of de lokale schoonmaakactie krijgt uw volle aandacht. 

Buren redden levens bij een reanimatieoproep

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt