Senior wast zijn haren onder de douche

Wat is ervoor nodig om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen? Die vraag stellen Amerikaanse onderzoekers zichzelf in het CAPABLE-onderzoek. Gedurende vier maanden krijgen de onderzochte personen toegang tot een verpleegkundige, een vrijwilliger en een klusser. Om te zien of zij op die manier langer uit het verpleegtehuis kunnen blijven.   

Amerikaans onderzoek: beter zittend douchen dan kattenwasje

CAPABLE staat voor Community Aging in Place, Advancing Better Living for Elders. Met het onderzoek willen de onderzoekers aantonen dat kleine veranderingen in huis en in de dagelijkse routines van mensen kunnen resulteren in een langer, aangenaam en veilig verblijf thuis. Hiervoor is per deelnemers een budget beschikbaar van 4.000 dollar, een relatief klein bedrag.

Gezondheid

Gedurende het vier maanden durende onderzoek worden de deelnemers viermaal bezocht door een verpleegkundige. Deze kijkt bijvoorbeeld naar het pilgebruik van de deelnemers. Soms worden alle dagelijkse pillen ineens ingenomen, met desoriëntatie en vermoeidheid als resultaat. De verpleegkundige zal dit bespreken met de patiënt.

Sociaal contact

Opgesloten zijn in het eigen huis, is een ander aspect wat het CAPABLE-onderzoek wil doorbreken. Vrijwilligers nemen de deelnemers daarom mee naar hun kerk of – heel Amerikaans – naar de bingo. Daarbij doemt direct het volgende probleem op: de vrijwilligers zijn niet bevoegd de ouderen de trap af te helpen. Om de deelnemers hierbij te ondersteunen, zijn aanpassingen in huis noodzakelijk.

Huisaanpassingen

Voor het CAPABLE-onderzoek is per adres 1.100 dollar beschikbaar aan woningaanpassingen. Hiermee kunnen de meest urgente aanpassingen worden doorgevoerd. Vooral de mogelijkheid om te baden en te koken blijken cruciaal. Volgens projectleider Sarah Szanton nemen teveel senioren uit het programma een zogenaamd kattenwasje. Hierbij staan zij voor de wastafel en wassen ze die delen van hun lichaam waar ze bij kunnen. Geen ideale situatie, die op termijn ook lichamelijke gevolgen kan hebben. Het aanbrengen van wandbeugels, een veilige vloer en een douchezitje kan het nemen van een douche al snel weer mogelijk maken.

In de keuken gaat het om simpele, maar effectieve aanpassingen als een magnetron en verlaagde bovenkastjes. In het toilet kan de wc-pot verhoogd worden.

‘Wat wilt u nog kunnen doen?’

Voor alle ondersteuning en aanpassingen geldt dat deze niet wordt aangeboden volgens een vaste menukaart. Er wordt per persoon gekeken wat er nodig is en daar wordt vervolgens naar gehandeld. De centrale vraag is: ‘wat wil iemand kunnen doen?’. Daarbij is een belangrijke vraag hoeveel functies in huis (baden, koken, slapen, traplopen) een deelnemer niet meer kan gebruiken. Als je dat bijvoorbeeld weet terug te dringen van zeg vier naar twee, is een stap in de goede richting gezet.

Volgens projectleider Szanton kan CAPABLE ervoor zorgen dat op jaarbasis maar liefst 40% minder verpleegtehuisopnames plaatsvinden. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is, maar de eerste resultaten zijn in elk geval goed. 

Update 21 oktober 2015: 

Via Facebook meldt mevrouw Lageveen: "Onderzoek van het UMCG laat zien dat er de laatste jaren 50% meer brandwondenslachtoffers zijn van boven de 65 jaar."

Update 17 december 2015

Mieke Koot van Generatiethuis meldt via de chat dat het adviseren van verhoogde toiletten echt niet kan. Wij zijn dit met haar eens. Dit artikel is echter een weergave van het onderzoek en om die reden is een verhoogd toilet genoemd. Dank voor de aanvulling!