Dame met vraagteken over een slimme energiemeter

Ieder huis in Nederland krijgt er een. Althans, als het aan de netbeheerders ligt. De bestaande energiemeter wordt de komende maanden overal vervangen door een slimme energiemeter. Zo'n slimmerik is beter voor het milieu en beter voor uw portemonnee. Ook handig: het energiebedrijf hoeft niet langer bij u thuis langs te komen om de meterstanden op te nemen. Dat gaat allemaal volautomatisch, zes keer per jaar. 

Hoe werkt zo’n slimme energiemeter?

De slimme meter verzendt uw meterstanden automatisch naar de netbeheerder. Dit is (meestal) niet alleen voor elektriciteitsstanden, maar ook voor uw gasstanden. Het uitlezen van de meter gaat via GPRS. een techniek die ook gebruikt wordt voor mobiel internet. Aan de hand van uw gegevens informeert uw energieleverancier u iedere twee maanden over uw verbruik, zodat u hierop kunt inspelen.  

Wat zijn de voordelen van die slimme energiemeter?

Voordeel 1: u weet precies wat u verbruikt

De slimme meter zorgt ervoor dat u een nauwkeurig inzicht van uw energieverbruik krijgt. In plaats van één keer per jaar, stuurt uw energieleverancier u nu zes keer per jaar een overzicht van uw verbruik. Op die manier kunt u daarop inspelen, zonder dat u aan het eind van het jaar voor verrassingen komt te staan. Het wordt ook mogelijk om uw slimme energiemeter te koppelen aan een computer of andere diensten, zodat energie besparen nog gemakkelijker is. Zo kunt u bijvoorbeeld zien welke apparaten (ongemerkt) veel stroom gebruiken. Dit is niet alleen voordelig voor uw portemonnee, maar ook voor ons klimaat. Winwin!

Voordeel 2: u hoeft de meterstanden niet meer zelf door te geven

De slimme meter geeft uw meterstanden zes keer per jaar door op afstand. U hoeft dit dus nooit meer zelf te doen. Ook niet wanneer u gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier. Het enige dat u moet doen bij een verhuizing, is uw nieuwe adres doorgeven. Met de slimme energiemeter worden de juiste meterstanden automatisch doorgegeven. 

Voordeel 3: uw energienota wordt nauwkeuriger berekend

Doordat uw meterstanden automatisch worden uitgelezen, zijn eventuele berekeningen van meterstanden niet meer nodig. De kwaliteit en nauwkeurigheid van uw energienota verbetert hierdoor.

Voordeel 4: geen onnodige prijsstijgingen

Uw slimme meter heeft niet alleen voordelen voor u, maar ook voor uw netbeheerder. Zij kunnen namelijk de productie van energie door energieleveranciers en het verbruik ervan, beter op elkaar afstemmen. Hierdoor hoeft er in de toekomst minder geïnvesteerd te worden om de verwachte groei in de energiebehoefte aan te kunnen. Dit betekent dat de tarieven voor transport van energie niet meer onnodig stijgen. 

Slimme energiemeter

Slimme energiemeter

Waarom krijgt u een slimme meter?

Uw netbeheerder of woningcorporatie heeft u wellicht al een brief gestuurd waarin de slimme meter werd aangeboden. Of misschien heeft u er allang een. Dit gebeurt omdat de slimme meter veel duurzamer is dan de traditionele energiemeter. De fossiele brandstoffen – zoals aardolie en aardgas – raken langzamerhand op. Dit zorgt ervoor dat we steeds meer op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen, zoals zonne – en windenergie. Toch moeten we alsnog zuinig zijn, omdat de opbrengt hiervan nog niet genoeg is voor iedereen. Het is daarom van belang om onze energie efficiënter te gaan gebruiken. De slimme meter maakt het voor energieleveranciers gemakkelijker om in te spelen op vraag en aanbod. Zo kan verspilling van energie voorkomen worden. 

Bent u verplicht een slimme meter op afstand uit te laten lezen?

Nee, u bent niet verplicht om een slimme meter te laten uitlezen op afstand. Wanneer u hier bijvoorbeeld om redenen van privacy bezwaar tegen heeft, kan uw netbeheerder deze functie voor u uitzetten. U heeft dan wel een slimme energiemeter, maar deze wordt niet op afstand uitgelezen en u ontvangt geen tweemaandelijkse overzichten van uw energieverbruik. Wanneer u de slimme meter helemaal niet wilt, mag u deze weigeren. Ook in dat geval krijgt u geen tweemaandelijkse meterstanden door en moet u uw meterstanden zelf doorgeven. 

Hoe zit het met uw privacy?

Nederland heeft een voortrekkersrol in Europa wat betreft de wet- en regelgeving rondom privacy en veiligheid. Met betrekking tot het gebruik van data gelden strenge normen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de eisen op het gebied van privacy en veiligheid van Netbeheer Nederland. De netbeheerders volgen deze regelgeving en zullen uw privacy dan ook zeker respecteren. Uw gegevens zijn alleen maar zichtbaar voor uzelf en uw energieleverancier. Het slimme metersysteem is uitgebreid getest en beveiligd tegen inbraakpogingen. 

Hoe zit het met zonne-energie en saldering?

Wanneer u zelf duurzame energie opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen, gebruikt u niet altijd alle stroom die wordt geleverd door uw energieleverancier. U kunt deze energie dan ook terug leveren aan het net. Op uw energierekening staat dan hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van uw energieleverancier. Daarvan wordt de energie die u hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. In 2014 werd bekend dat dit salderen in de toekomst niet meer mogelijk is. Inmiddels weten we dat de salderingsregeling minimaal doorloopt tot en met 2023.

Oude energiemeter

Oude energiemeter

Wat heeft een slimme energiemeter met een slimme thermostaat te maken?

Steeds meer woningen worden 'slim' gemaakt. Met slimme verwarming, slimme verlichting en diverse andere slimme apparaten komt het 'internet of things' bij u thuis tot leven. 

De slimme energiemeter staat hier los van. U kunt de meter laten aansluiten zonder andere slimme apparaten aan te schaffen. 

Toch kan met name een slimme thermostaat een positieve uitwerking hebben op het energieverbruik bij u thuis, want natuurlijk weer gemeten wordt door de slimme energiemeter.

Slimme thermostaat van Nest

Slimme thermostaat Nest

U bent om, maar wat kost zo’n slimme energiemeter?

Een slimme energiemeter kost u niets wanneer u deze krijgt van uw netbeheerder. Wanneer u nog geen slimme meter is aangeboden en u kunt niet wachten, kan een erkend installateur deze tegen betaling bij u plaatsen. Aanvragen is dus eigenlijk niet nodig, want de overheid streeft ernaar om vóór 2020 alle oude meters te laten vervangen. Wanneer u echt niet wilt wachten, kunt u de slimme meter zelf aanvragen en dit kost €72,60. 

Update 10 februari 2017: Een consument wees ons erop dat wanneer u ver van de weg woont, de kosten voor uzelf zijn om de aanleg van een slimme meter te bewerkstelligen. 

Meld u aan voor de Thuiscomfort-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief