Hoe hou je contact met senioren tijdens de coronacrisis?

In de huidige coronacrisis zijn vooral ouderen kwetsbaar. De meeste dodelijke slachtoffers die tot nu toe zijn gevallen waren mensen op hoge leeftijd. Het is dan ook heel belangrijk om deze groep te beschermen. Ook jij hebt waarschijnlijk ouders of opa's en oma's die in de risicogroep vallen. Hoe zorg je ervoor dat je dierbare oudere familieleden deze crisis doorkomen zonder te vereenzamen?

Even geen bezoek aan opa en oma

Het meest verstandige wat je nu kunt doen is het beperken van bezoek aan oudere en kwetsbare naasten. Hoe graag je kinderen opa en oma nu ook willen zien. Doe het even niet. Ook als opa en oma zelf stellig beweren niet in de risicogroep te vallen. Je slaat jezelf echt voor je kop als ze door jou of je kinderen besmet worden. 

Even bellen

Je kunt nu niet op bezoek komen bij opa en oma of bij je ouders. Maar bellen kan natuurlijk wel. Je kunt er zelfs voor kiezen om wat vaker per dag te bellen. Natuurlijk is dat niet hetzelfde als elkaar zien. Maar je kunt in ieder geval elkaars stem even horen. 

Of nog beter: videobellen!

Nog beter? Videobellen met een smartphone of tablet. Zo kunnen opa en oma tóch nog de kleinkinderen zien. Er zijn verschillende apps waarmee je kunt videobellen. Op een iPad of iPhone is dit Facetime. Andere apps zijn Skype, Whatsapp, Google Duo en Google Hangouts. Maar ook in Facebook Messenger zit een video-optie. 

Online spelletjes spelen 

Veel senioren vinden het leuk om spelletjes te spelen. Bordspellen, bingo, kaarten, bridgen. Maar nu met de extra maatregelen is dat niet zo makkelijk. Ook in verzorgingstehuizen moeten de bewoners 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dan is samen een spelletje doen niet zo makkelijk. Maar ook hier biedt een tablet (of smartphone) uitkomst.

Zo zijn er talloze spelletjes beschikbaar op een tablet of smartphone. Een aantal daarvan zijn Wordfeud, Solitaire, Tetris, Rummikub en Sudoku. Bekijk meer spelletjes op Seniorweb.nl.

Het leuke van veel van deze spellen is dat je ze met elkaar kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld lekker met opa of oma Wordfeud spelen. Daar zit een chatfunctie bij. Net alsof je toch nog dicht bij elkaar bent. 

Speciale telefoondiensten tegen eenzaamheid

Ook voor ouderen die weinig contacten hebben zijn er mogelijkheden om contact te houden met de buitenwereld. Zo zijn er speciale telefoondiensten, zoals de Luisterlijn. De Luisterlijn kun je 24 uur per dag bellen om even te praten met iemand die echt naar je luistert. Het nummer van de Luisterlijn is 0900-0767.

Ook Ouderenbond ANBO heeft onlangs een speciale telefoonlijn geopend voor senioren die tijdens de corona-uitbraak minder bezoek krijgen. Dit nummer is 0348-466666.

Daarnaast bestaat er een speciale belservice voor senioren. Dit is opgericht door het Nationaal Ouderenfond. Wanneer senioren zich aanmelden, krijgen ze iedere week op een vast tijdstip een belletje van getrainde vrijwilligers. Zo kunnen senioren gezellig kletsen, een goed gesprek voeren of hebben ze gewoon even een luisterend oor. Aanmelden voor de Zilverlijn kan via deze website of via 088-3442000.

Stuur een kaartje

Naast bellen, video-bellen en online spelletjes is er natuurlijk ook de mogelijkheid om gewoon een brief of een leuke kaart te sturen. De app Omapost biedt de mogelijkheid om naar je eigen opa of oma een kaartje te sturen. Maar óók om een willekeurige oudere een kaartje te sturen. Meer weten? Download de app Omapost in de appstore of kijk op Omapost.nl 

Thema's

Zonder kleerscheuren de quarantainetijd door. De beste tips!
21 leuke en handige apps voor senioren