Meneer rijdt naar buiten

Langere afstanden met minder moeite. Een veelgehoord argument als we het over elektrische fietsen hebben. Maar een hulpmotor is niet langer voorbehouden aan de (comfort)fietser. Ook de handbewogen rolstoel doet tegenwoordig zijn voordeel met een hulpmotor. 

Duwen of geduwd worden, dat is de vraag

Niet iedereen wil of kan overstappen van een reguliere rolstoel naar een elektrische variant. En zijn elektrische aandrijvingen de afgelopen jaren steeds meer gemeengoed geworden bij (hybride) auto’s en fietsen, inmiddels is er ook een tussenvorm verschenen voor de rolstoel.

Voor gebruiker en begeleider

Rolstoelaandrijvingen bestaan grofweg in twee soorten: hulpmotoren voor de rolstoelgebruiker en duwondersteuning voor de stoelbegeleider. Zo kan in beide gevallen meer afstand worden afgelegd, worden hellingen en heuvels met gemak genomen en wordt de route op comfortabel looptempo afgelegd.

Als verlengstuk voor de begeleider

De duwhulp is vrijwel altijd als verlengstuk te monteren op de rolstoel, waarbij de bediening bij de hendels op de rugleuning geplaatst is. De ondersteuning zelf bestaat uit een accu en een extra poot met wielen.

Keuzes voor de gebruiker

Een hulpmotor voor de rolstoelgebruiker kan zowel als verlengstuk worden aangeschaft, maar is ook in geïntegreerde vorm beschikbaar. Zo zijn eenvoudig te koppelen wielen beschikbaar, met het motortje erin. Ook al heeft de gebruiker verminderde armkracht, de hoepels blijven eenvoudig in gebruik.

Ontwikkelingen houden vaart

Niet alleen worden de aandrijvingen steeds kleiner, stabieler en lichter. Slimmer worden ze ook. Terugrollen is er niet meer bij met de automatische rem, achteruitrijden wordt een fluitje van een cent, ook de helling op. En met een polsband zet de gebruiker letterlijk de rem erop of bepaalt hij juist de snelheid.

Meer weten over rolstoelgebruik in huis?

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd naar andere oplossingen? Vraag het aan Thuiscomfort via de chat (rechtsonder op de pagina).