ErP energierichtlijn zorgt voor een labelsprong | productlabel | pakketlabel | systeemlabel

Bij de aanschaf van huishoudelijke apparatuur speelt het energielabel voor veel mensen een belangrijke rol. Nu is er ook voor cv-ketels, zonneboilers, warmtepompen en thermostaten een zelfde label geïntroduceerd. Voor u een prachtige gelegenheid om producten en systemen met elkaar te vergelijken, uw energierekening te verlagen en het milieu te sparen. 

Uw koelkast en wasmachine zijn al klasse A energiezuinig. Uw nieuwe verwarming ook?

20/20/20

Vanaf 26 september 2015 treedt de nieuwe energierichtlijn Energy related Products voor verwarmingsproducten in werking. Met deze ErP-richtlijn wil de Europese Unie forse stappen zetten op het gebied van energiebesparing. Het doel is om in 2020 in Europa maar liefst 20% minder energie te verbruiken en tegelijkertijd het aandeel duurzame energie met 20% te vergroten, waardoor de uitstoot van verontreiniging wordt verminderd met… u raadt het al… 20%.

Verplicht label

Het nieuwe label is verplicht vanaf 26 september voor warmwater- en verwarmingsproducten in woningen. Denk aan:

  • Cv-ketels
  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • Thermostaten

Producten die vóór 26 september 2015 verkocht zijn, mogen nog gewoon zonder label geïnstalleerd worden. Voor producten aangeschaft na deze datum geldt de verplichting uiteraard wel.

Productlabel

Vanaf de invoeringsdatum van het nieuwe label worden alle genoemde warmwater- en verwarmingsproducten door de fabrikanten voorzien van een label in klasse A tot en met E, zoals we dit kennen van koelvriescombinaties of magnetrons. Energieslurpers uit klasse F of G komen sowieso niet meer op de Europese markt, omdat zij het CE-keurmerk ontberen.

Voorbeeld van een productlabel voor energiezuinige verwarmingsproducten

Pakketlabel

Als meerdere producten samenwerken, bijvoorbeeld een cv-ketel en een thermostaat, krijgt het complete systeem óók een label. In de offertefase van een nieuwe verwarmings- of warmwaterinstallatie zal de installateur dit pakketlabel (of systeemlabel) voor u bepalen. Zo weet u exact waar u aan toe bent voor wat betreft de energieprestaties van uw nieuwe aankoop.

Overigens is dit geen simpele optelsom van delen. Als bijvoorbeeld een A-klasse ketel gekoppeld wordt aan een B-klasse thermostaat en een A+-klasse warmtepomp, hoeft het systeem dat zij samen vormen niet automatisch het gemiddelde te zijn. Professionele installateurs zijn uiteraard exact op de hoogte van de (complexe) rekenmethode die hiervoor moet worden toegepast.

Voorbeeld van een systeemlabel of pakketlabel voor energiezuinige producten

Unique Selling Point bij woningverkoop

Het energielabel van uw verwarmings- of warmwatersysteem staat los van het energielabel van uw woning, maar heeft er wel invloed op. Hoe zuiniger de installatie, des te gunstiger dit is voor uw woninglabel. Mocht u in de toekomst uw huis of appartement willen verkopen, kan een verwarmingssysteem met een aantoonbaar gunstige energieklasse dit proces versnellen. Het is een Unique Selling Point.

Maar tot het zover is, profiteert u vooral zelf van een energiezuinig verwarmingssysteem. En dat voordeel kan zomaar oplopen tot tientallen euro’s per maand. 

Stel mij uw vraag

Vraag het Thuiscomfort

  • Wat kan het nieuwe label mij opleveren?
  • Wat moet ik zelf doen en wat doet de specialist?
  • Waar vind ik een Thuiscomfort-specialist bij mij in de buurt?

Stel deze vraag over comfortabel en veilig wonen direct aan Thuiscomfort. Wij helpen u graag!

Energielabel voortaan verplicht bij verkoop of verhuur woning