Is een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing voor u?

Wilt u duurzamer verwarmen, maar kunt of wilt u nog niet volledig van het gas af? Dan is de hybride warmtepomp een prima tussenstap. Zo stoot uw woning niet alleen minder CO2 uit, uw energierekening gaat ook flink omlaag. En, een hybride warmtepomp is geschikt voor bijna iedere woning.

De hybride warmtepomp werkt in combinatie met uw bestaande HR-ketel

De hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt op stroom. In Nederland, waar we tot op heden nog vaak afhankelijk zijn van gas, is de hybride warmtepomp een goede optie om het gasverbruik te verlagen. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van uw woning. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht. Alleen voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van uw woning tijdens extreem koude dagen, springt de HR-ketel aan. Een groot voordeel van de hybride warmtepomp is dat u hem bij een bestaande HR-ketel plaatst. 

Is uw woning enigszins voorzien van isolatie, zoals dubbelglas en spouwmuurisolatie? Dan is de hybride warmtepomp al een geschikte oplossing voor uw huis. 

Een hybride systeem heeft een binnen- en buitenunit

Een hybride warmtepompsysteem heeft een binnen- en een buitenunit. Binnen komt een kastje vlakbij de cv-ketel te hangen. Dit kastje heeft een warmtewisselaar. De buitenunit, die u bijvoorbeeld op het dak of tegen uw woning plaatst, lijkt op een airco. De ventilator van de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie. 

Lees meer over de werking van een warmtepomp >>

Een hybride warmtepompsysteem past in bijna iedere woning

Welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning, bepaalt u met een vakspecialist. Deze vakman bekijkt op welke manier uw woning geïsoleerd is. De prijs van verschillende warmtepompen varieert natuurlijk enorm. Een hybride warmtepompsysteem is een goede keuze als u geen geld wilt/kunt neertellen voor een volledige grondgebonden installatie. Of als uw woning niet perfect geïsoleerd is. Een hybride systeem is namelijk voor bijna iedere woning geschikt. 

Is uw woning onvoldoende geïsoleerd? Dan kunt u beter geld steken in het isoleren van uw woning (spouwmuur-, dak- en vloerisolatie) dan in een warmtepomp. Dat levert u namelijk meer geld op dan hybride verwarmen. Na de isolatie van uw woning, kunt u alsnog voor de hybride of zelfs een all-electric warmtepomp gaan. 

Bestaande radiatoren vaak geschikt voor hybride warmtepomp

Bestaande radiatoren vaak geschikt voor hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp verwarmt het water in uw radiatoren zo'n 45 tot 55 graden. Een cv-ketel staat vaak afgesteld op 60 tot 80 graden. Zijn uw bestaande radiatoren dan wel geschikt voor deze omschakeling? Vaak wel. Echter, in oudere woningen zijn de radiatoren ontworpen voor een huis zonder isolatie. De capaciteit van de radiatoren is daarom groter en niet altijd geschikt in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals de hybride warmtepomp.  

De hybride warmtepomp werkt in elk geval het meest efficiënt met lagetemperatuur-radiatoren of vloerverwarming. Lagetemperatuur-radiatoren hebben een groter oppervlak en geven daardoor de warmte beter af.

Maakt de buitenunit van een hybride warmtepomp lawaai? 

U heeft vast weleens gehoord dat de buitenunit van een warmtepomp lawaai maakt. De buitenunit van een hybride warmtepomp heeft een ventilator die draait. Echter draait deze alleen als u de verwarming aan hebt staan. Dit is over het algemeen alleen op koude dagen. In de meeste gevallen heeft u dan ook de ramen dicht en heeft u weinig last van de ventilator. En 's nachts is de kans ook klein dat u last krijgt van de venitlator, want dan staat uw verwarming heel laag en zal de warmtepomp vaak helemaal niet draaien. Al met al is het slim om goed na te denken waar u de buitenunit laat plaatsen. Ook voor uw buren. Naast een plek waar u minimaal overlast heeft van het geluid van de warmtepomp, zijn er ook geluiddempende kasten beschikbaar. 

Wilt u weten of een hybride warmtepomp iets voor uw woning is? Vind hier uw vakspecialist!

Hybride warmtepomp: geld besparen én een beter milieu

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen