Hybride warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

Is je cv-ketel aan vervanging toe en wil je milieubewuster verwarmen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. In dit artikel gaan we het over de minst ingrijpende oplossing hebben: de hybride warmtepomp. 

Hybride verwarmen is óók duurzaam verwarmen

Voor bestaande woningen is een all electric oplossing, oftewel volledig gasloos verwarmen niet altijd mogelijk. Voor een gasloze oplossing moet de woning extreem goed geïsoleerd zijn, er moet lagetemperatuurverwarming gerealiseerd worden én er moet óf in de bodem geboord worden, óf genoeg plek zijn voor de flinke binnen- en buitenunit van een warmtepomp.

Maar om duurzamer te verwarmen hoef je helemaal niet per sé volledig van het gas af. Een hybride warmtepomp is een prima tussenoplossing. De term ‘hybride’ betekent in dit geval  de combinatie van een luchtwarmtepomp en een hr-ketel. Je houdt je cv-ketel en installeert daarnaast een hybride warmtepomp.

Hybride verwarmen is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel

In principe zorgt de hybride warmtepomp voor de verwarming en warmwatervoorziening. Al dan niet in combinatie met een zonneboiler. Op extreem koude dagen, of wanneer de warmtevraag wat hoger is, springt de cv-ketel automatisch bij. Zo sta je nooit in de kou én bespaar je flink op gaskosten. 

Er zijn verschillende typen hybride warmtepompen. In de meeste gevallen gaat het om een cv- of hr-ketel die samenwerkt met een lucht/water warmtepomp óf een ventilatiewarmtepomp. De meest toegepaste hybride warmtepomp (de lucht/water-variant) heeft een buitenunit die warmte onttrekt uit de buitenlucht. De binnenunit staat in contact met de cv-ketel en een slimme thermostaat. 

Hr-ketel springt bij voor warm tapwater

De meest toegepaste hybride warmtepomp heeft een buitendeel dat warmte onttrekt uit de lucht en een binnenunit die is gekoppeld aan de hr-ketel én een slimme thermostaat. Met de warmte die de hybride warmtepomp produceert, verwarm je je woning. De hr-ketel springt aan wanneer je warm tapwater gebruikt. Ook wanneer het kwik flink onder nul schiet, springt de hr-ketel bij om je woning te verwarmen. Kortom: de warmtepomp zorgt voor een warme woning. De hr-ketel zorgt voor je warme douche.

Warmwaterboiler of zonneboiler

Natuurlijk kun je ook het tapwater door de hybride warmtepomp laten opwarmen. Alleen dan is een warmwaterboiler of een zonneboiler vereist. En daar moet je wel plek voor hebben in je huis. Een zonneboiler is de meest duurzame oplossing. Het water in de boiler wordt dan opgewarmd door de zon via zonnecollectoren op het dak. 

Ventilatiewarmtepomp

Naast de hybride warmtepomp die de buitenlucht als 'bron' gebruikt, bestaat er ook een hybride warmtepomp die ventilatielucht gebruikt als warmtebron. De lucht die mechanisch wordt afgevoerd in een woning, wordt dan gebruikt door de ventilatiewarmtepomp. Hij onttrekt hier zijn warmte uit en zet deze om in energie om de woning en het tapwater te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp is alleen toe te passen in woningen waar een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is. Dit type warmtepomp vervangt namelijk de huidige ventilatiebox. 

Hoe werkt een warmtepomp?

Isolatie voor hybride oplossing

Ook voor een hybride warmtepomp is het op zekere hoogte nodig dat de woning goed geïsoleerd is/wordt. Dan moet je denken aan HR++ glas, spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe rendabeler de hybride warmtepomp is.

Afgiftesysteem voor hybride warmtepomp

Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat de bestaande radiatoren (die op een hoge temperatuur werken) meestal niet vervangen hoeven te worden. Maar, ook voor dit type warmtepomp geldt dat hoe lager de aanvoertemperatuur van de radiatoren is, hoe zuiniger je verwarmt. Dus ook een hybride warmtepomp is het meest rendabel en efficiënt in combinatie met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren. 

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp van 5 kW kost +- tussen de 3.600 en 4.600 euro inclusief installatie. Op een hybride warmtepomp kun je subsidie aanvragen bij de overheid. Hoeveel de subsidie is, verschilt per type warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp is dit bedrag tussen 1.500 en 1.800 euro. Dat betekent dat je in veel gevallen de helft van de aanschaf en installatie niet zelf hoeft te betalen. 

Hoeveel bespaar je met een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je tot 75 procent op je gasverbruik, volgens berekeningen van de Consumentenbond. Dit komt omdat je het grootste gedeelte van het jaar de hybride warmtepomp gebruikt om te verwarmen. Elektrisch dus. De elektriciteitsrekening gaat dan wel omhoog. Maar, als je die naast de lagere gasrekening legt, bespaar je ten opzichte van alleen een cv-ketel zo'n 270 euro per jaar. Dat is toch zo'n 22,5 euro per maand. 
Woon je groot en/of vrijstaand? Dan bespaar je waarschijnlijk nog veel meer. 

467413727

Hybride warmtepomp: iets voor jouw woning?

Of de hybride warmtepomp een realistische optie is voor jouw woning kun je het beste bespreken met een warmtepomp-specialist. Deze specialist brengt je volledige woning in kaart en berekent je verbruik. Met deze informatie kun je een bewustere keuze maken. 
Welke warmtepomp-specialisten werken in jouw regio? Bekijk het overzicht hier

Bekijk onze warmtepomp-specialisten hier.

Maakt een warmtepomp écht lawaai?
Warmtepomp installeren? Doen of niet?
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Warmtepomp: is het echt dé duurzame oplossing?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.