Is de warmtepomp dé oplossing om Nederland te verduurzamen?

Nu de cv-ketel zijn langste tijd heeft gehad, dringt de warmtepomp zich op als potentiële vervanger. Maar de kosten zijn hoog en lang niet elk huis krijg je er warm mee. Is de warmtepomp het juiste alternatief voor de gasketel? En hoe duurzaam is hij eigenlijk?

Warmtepomp nóg geen gemeengoed in Nederland

We moeten in rap tempo van het gas af. De cv-ketel heeft dus zijn langste tijd gehad. Toch zorgt de gasketel in zo'n 85 procent van de huizen in Nederland voor verwarming. Om woningen op een duurzamere manier te verwarmen, lijkt de warmtepomp een geschikt alternatief.

Aantal warmtepompen stijgt komende tijd zeer snel

In Scandinavië is de warmtepomp al jaren ingeburgerd in woningen. In tegenstelling tot in Nederland, waar hooguit 200 duizend warmtepompen zijn geïnstalleerd. Maar, dat worden er de komende jaren veel en veel meer verwachten experts. Zo zegt Frans Rooijers van adviesbureau CE Delft in het NRC dat hij denkt dat de warmtepomp voor een kwart van de Nederlandse huizen de juiste oplossing is. 

Hoe duurzaam is een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. En ook best veel. Het stroomverbruik in de woning kan zelfs verdubbelen met een warmtepomp. Toch betekent dit niet dat een warmtepomp slecht voor het milieu is. Het gasverbruik dat je hiermee uitspaart, belast het milieu namelijk veel meer dan de extra stroom. Volgens Milieu Centraal is de CO2-besparing voor een hybride warmtepomp al 35 procent en wel 60 procent bij een bodem/water warmtepomp. 

Warmtepomp nóg duurzamer door zelf opwekken stroom

Wanneer je de elektriciteit voor de warmtepomp zélf opwekt via zonnepanelen, gaat de uitstoot van CO2 zelf naar nul. Alleen, leveren zonnepanelen in Nederland vooral stroom in de zonnige maanden. De verwarming hebben we juist nodig op de donkere koude dagen. In de winter komt onze stroom dan ook nog vooral van kolen- en gascentrales. 

Hoe meer warmtepompen, hoe sneller prijs daalt

Toch zijn warmtepompen nu meer dan welkom. Hoe groter de vraag naar warmtepompen wordt, hoe sneller de prijzen dalen. Een ideale oplossing voor verwarming zonder gas is er momenteel niet, maar niks doen zorgt ervoor dat de ontwikkeling stil komt te staan. En dat wil niemand. 

Voor wie is de warmtepomp een oplossing?

In Nederland zijn lang niet alle woningen geschikt voor een warmtepomp. De isolatie van een woning moet goed zijn. Daarnaast moet ook de radiatoren geschikt zijn voor verwarmen op een lagere temperatuur dan met een standaard cv-ketel. Vloerverwarming is ook een vorm van lagetemperatuurverwarming en daarmee een geschikte oplossing in combinatie met een warmtepomp. 

Test of jouw woning geschikt is voor warmtepomp

Woningen die de afgelopen 15 jaar zijn gebouwd zijn vaak goed genoeg geïsoleerd. Om te onderzoeken of jouw woning voldoende geïsoleerd is, kun je de watertemperatuur op de cv-ketel instellen op 50 °C. Dat is de temperatuur waarmee een warmtepomp werkt. Wordt de woning op koude dagen met deze temperatuur ook lekker warm? Dan is het huis waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp. 

Is dit niet geval? Dan is het zinvoller om eerst eens te kijken wat er mogelijk is qua isolatie in de woning. Zoals het zetten van dubbelglas of het isoleren van de vloer of spouwmuur.

Met warmtepomp heb je een voorsprong

Heel leuk allemaal zo'n hybride warmtepomp. Maar wat gebeurt er als jouw stad ineens van het gas af gaat?
Dit loopt eigenlijk nog niet zo'n vaart. Een hybride warmtepomp is een goede tussenoplossing wanneer je nú iets aan een beter milieu wil bijdragen. Kies je voor een warmtepomp waar je geen cv-ketel en gas voor nodig hebt, dan heb je sowieso een voorsprong. De gasprijzen gaan flink stijgen, terwijl de stroomkosten zullen dalen. 

Warmtepompen inzetten op wijkniveau

Uiteindelijk moeten warmtepompen op wijkniveau worden ingezet. Meerdere woningen op één warmtepomp. Dit is een stuk rendabeler dan allemaal losse warmtepompen. En het scheelt voor de bewoners ook veel geld. De terugverdientijd loopt dan terug tot maar 5 tot 10 jaar.

Warmtepomp duurzaam? Ja. Perfecte oplossing? Nee.

Hoe het er nu naar uitziet is de warmtepomp alléén geen definitieve oplossing om Nederland klimaatneutraal te krijgen vóór 2050. Een alternatieve oplossing is bijvoorbeeld verwarmen met aardwarmte. De aarde levert op een bepaalde diepte voldoende warmte om woningen te verwarmen. Nu moeten we nog een techniek ontwikkelen die deze aardwarmte in alle Nederlandse woningen zónder warmtepomp kan brengen. 

Bronnen: Milieu Centraal, NRC, RVO

Wilt u meer informatie over een warmtepomp? Vraag het onze Thuiscomfort-specialisten!

Warmtepomp installeren: doen of niet?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.