Agenda eenzame oudere geheel gevuld na TEDx-optreden

Eenzame ouderen op podium TEDxHaarlem 2017

‘Jaaaaaaa-joepie-de-poepie.... FAN-TAS-TISCH ... HET IS GELUKT.’ De agenda van de 98-jarige mevrouw Van Huis is geheel gevuld na haar verrassingsoptreden bij TEDxHaarlem. Ook al heeft zij geen kennissen en familie meer, in 2018 wordt ze tweemaal per week bezocht in het verzorgingshuis waar zij woont. Daar is organisatie Stichting Goed Doen erg blij mee, gezien hun bovenstaande kreet in de digitale agenda van mevrouw Van Huis.

Samenwerkende generaties: Generatie miX

TEDxHaarlem staat dit jaar in het teken van Generatie miX. Op 24 november 2017 betreden verschillende sprekers het podium met de bekende rode stip, om hun visie te geven over de groeiende samenwerking tussen generaties. Jong leert van oud en andersom.

‘Wie wil er alleen sterven?’

Een van de TEDx Talks is van Edward Molkenboer. De levensgenieter komt niet alleen naar TEDxHaarlem, maar neemt een bijzondere gast mee. ‘Wie wil er alleen sterven?’, houdt Molkenboer de zaal voor aan het begin van zijn Talk. Begrijpelijkerwijs steekt niemand zijn hand op. ‘En wie heeft er in de afgelopen maand een eenzame oudere bezocht?’, vervolgt hij zijn betoog. Onrust in de zaal en slechts een aantal handen gaat omhoog. Het is duidelijk: zelf willen we niet vereenzamen, maar we hebben minder oog voor mensen om ons heen die wél in deze situatie verkeren.

Emotionele oproep

Dan nodigt Molkenboer mevrouw Van Huis op het podium. Het is ongetwijfeld het meest emotionele moment van de dag. Molkenboer nodigt iedere bezoeker van TEDxHaarlem uit de oproep om mevrouw Van Huis te bezoeken, te delen via social media. Dat gebeurt massaal en op dat moment wordt TEDxHaarlem trending topic in Nederland op Twitter.

Aanmeldingen stromen binnen

De eerste die zich meldt als bezoeker van mevrouw Van Huis, is Felix, de 13-jarige co-host van TEDx. In de dagen na het event worden er in haar online agenda verschillende afspraken met mevrouw Van Huis gepland. En als Omroep MAX op 1 december ook een interview met mevrouw Van Huis uitzendt, maakt heel Nederland kennis met haar. Het duurt niet lang of de afspraken stromen werkelijk binnen. Onder andere een groep mediastudenten met de opdracht positief nieuws te creëren meldt zich aan als bezoekers van de Haarlemse dame. Inmiddels kan mevrouw Van Huis zich opmaken voor een gezellig jaar.

Buurtproject Koffieschenken voor alle ándere meneren en mevrouwen Van Huis

Inmiddels is de agenda van mevrouw Van Huis compleet gevuld voor het komende jaar. ‘Maarrrrr...’, aldus de Stichting Goed Doen. ‘Er zijn nog veeeeeeeeeel meer mevrouw en mijnheer Van Huizen in Nederland.’ De Stichting van TEDx-spreker Edward Molkenboer roept daarom iedereen op mee te doen met het Buurtproject Koffieschenken. Om zo ook andere ouderen met een bezoekje te verrassen en zo eenzaamheid draaglijker te maken.

Voor meer informatie en de agenda’s van deelnemende ouderen, ga naar koffieschenken.nl

Foto boven artikel: Marjory Haringa

Thema's

Konvooi moet oudere behoeden voor eenzaamheid