Gebruik badkamer door ouderen, beeld: Ideal Standard

Naarmate de Europese bevolking vergrijst, neemt de vraag toe naar badkamers die aan de fysieke en emotionele behoeften van ouderen voldoen. 50-plussers willen zich veilig voelen in hun badkamer, zonder te worden gestigmatiseerd door noodzakelijke aanpassingen. Tegelijkertijd willen zij van hun herwonnen vrijheid als empty nester genieten en nadenken over de indeling en het gebruik van hun badkamer – om deze naar aanleiding hiervan aan te passen of een upgrade te geven. Senioren willen letterlijk baden in luxe, zonder gehinderd te worden door eventueel noodzakelijke, praktische oplossingen voor hun onmiskenbaar veranderende fysieke behoeften.

Zodra de kinderen het ouderlijk huis verlaten willen senioren baden in luxe

Elke doelgroep heeft zijn eigen wensen. Om die reden heeft sanitairfabrikant Ideal Standard een groot Europees badkameronderzoek laten uitvoeren naar het gebruik van badkamers door alleenstaanden, stellen, gezinnen en ouderen. Het onderzoek vond plaats op basis van data-analyse en online interviews onder 4.000 personen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië. Om werkelijk te snappen hoe badkamers gebruikt worden, zijn daarnaast acht badkamers geselecteerd en volgehangen met bewegingssensors. Die data is verzameld en uitgezet op een 3d-beeld.

Badkamer Marta Kisluk, beeld: Ideal Standard

Britse badkamer van Marta Kisluk

3D-model badkamer Marta Kisluk, beeld: Ideal Standard

3D-model van dezelfde badkamer met weergave data gebruiksintensiteit

55-plussers het gelukkigst met hun badkamer

De badkamer neemt een bijzondere plaats in huis in, omdat deze moet voldoen aan een groot scala aan behoeften. Op een praktisch niveau wordt het gebruikt voor persoonlijke reiniging en styling. Maar het is ook een sociale ruimte voor gezinnen en een persoonlijke ruimte voor bezinning, rust en comfort.

Het onderzoek van Ideal Standard wijst uit dat van alle onderzochte doelgroepen de 55-plussers het gelukkigst zijn met hun badkamers. Deze groep bestaat vooral uit stellen en alleenstaanden, van wie vele empty nesters die ooit in het bezit waren van badkamers die voldeden aan de behoeften van het hele gezin, maar nu hun eigen stempel op de ruimte hebben gedrukt.

Make-over voor de 55-plusbadkamer

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer volwassen kinderen het ouderlijk huis verlaten, veel achterblijvende ouders hun badkamer een make-over geven. Voor 55-plussers heeft de esthetiek van hun badkamer meer prioriteit dan dit het geval is bij enig andere groep. Men wil zijn eigen stempel opnieuw op de badkamer zetten en upgraden naar luxere opties.

Zo geeft 37% van de ouderen aan dat hun badkamer beschikt over voldoende opbergruimte. Dit is ruim boven het gemiddelde van alle onderzochte doelgroepen.

Ook wordt de badkamer in een 50-plushuishouden vaker voorzien van 'huiselijke' elementen als foto's en vazen met bloemen.

Badkamer van Alberto Mora, beeld: Ideal Standard

Italiaanse badkamer van Alberto Mora

3D-model badkamer Alberto Mora, beeld: Ideal Standard

3D-model van dezelfde badkamer met weergave data gebruiksintensiteit

Mobiliteit en veiligheid voorop

Een leven met verminderde mobiliteit brengt tal van uitdagingen met zich mee. Professor Paul Chamberlain aan de Sheffield Hallam University hierover: "Leeftijdsgerelateerde stoornissen, zoals artritis, sensorisch verlies en verlies van functies kunnen met name in de badkamer een bron van problemen, angst en gevaren zijn."

10 opmerkelijke feiten uit het Europese badkameronderzoek

  • Het gemiddelde ochtendritueel in de badkamer (douche, toilet, wastafel) duurt 25.59 min.
  • Britten hebben veruit de snelste ochtendroutine (19.42 min.) – bijna acht minuten sneller dan de Duitsers (27.35 min.), Italianen (27.33 min.) en Fransen (27.11 min.)
  • Vrouwen besteden gemiddeld 7% (1.13 min.) meer tijd in de badkamer dan mannen
  • Mensen met een bad gebruikten dit slechts in 36% van de gevallen voor hun ochtendroutine
  • 55-plussers brengen gemiddeld 1.39 min. minder op het toilet door dan twintigers – die er vaker Facebook checken dan een boek lezen
  • 33% van de mensen met een bad gebruikt dit maximaal 1x per maand
  • Fransen zijn dol op baden – 50% van de mensen met een apart bad gebruikt dit minstens eenmaal per dag
  • 35% van de Franse huishoudens heeft geen toilet in de badkamer
  • 95% van de Italianen heeft een bidet en gebruikt dit dagelijks
  • Duitsers zijn het minst tevreden met hun huidige badkamers, terwijl de Britten de badkamer de hoogste waardering geven

Bron: Ideal Standard 

Anderen lazen ook: Ideal comfortsanitair