In Duitsland stimuleren ze op aardgas te verwarmen. In Nederland moeten we er juist vanaf!

Potverdorie! Wij Nederlanders moeten zo snel mogelijk van het gas af, terwijl net iets over de grens in Duitsland wordt gestimuleerd om met 'schoon' gas te verwarmen. Zijn de Duitsers nou van lotje getikt, of draaft Nederland erg door in haar klimaatbeleid?

750 euro subsidie voor Duitser bij overstap op aardgas 

In Nederland wordt opgeroepen –  als het even kan –  om van het gas af te gaan. Bijvoorbeeld door over te stappen op een elektrische warmtepomp. Ook in de gemeente Berg en Dal wordt gestimuleerd om voor gasloze verwarmingsoplossingen te kiezen. Gek genoeg wordt 8 kilometer verderop in het Duitse Kranenburg juist geopperd om voor gas te kiezen! En dat niet alleen: je krijgt ook nog 750 euro subsidie op de aansluitkosten bij overstap op een gasketel. Hè? Hoe zit dat?

'Stook met aardgas'

Burgers in het Duitse Kranenburg kregen afgelopen maand een folder in de brievenbus waarop stond: 'Stook met aardgas'. Volgens Kranich Energie de schoonste onder de fossiele brandstoffen, want met aardgas wordt minder CO2 uitgestoten. 

Verwarrend. In Nederland worden burgers met een energietax 'gestraft' voor het gebruik van aardgas, terwijl ze in Kranenburg willen dat mensen ernaar overstappen! Maar het klimaatbeleid is toch Europees? Waarom is aardgas in Nederland dan slecht en in Duitsland juist goed?

Duitsers verwarmen ook met olie en bruinkool

Het antwoord heeft meerdere kanten. In Nederland is 95 procent van de huishoudens aangesloten op het aardgasnet. In Duitsland ligt dit percentage veel lager. Hier wordt ook nog met olie en bruinkool verwarmd. Het verbranden van olie en kolen is erg slecht voor de luchtkwaliteit én het veroorzaakt nog veel meer broeikaseffect dan bij het verbranden van gas. Woningen die dus op olie en kolen stoken, zoals in Kranenburg en omgeving, gaan er dus enorm op vooruit wanneer ze op aardgas overstappen. 

Duitsland loopt voor met groene energie

Met groene energie loopt Duitsland echter wel ontzettend voor op Nederland. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld veel meer windmolens. Elk land heeft zijn eigen beleid en verantwoordelijkheid. In Nederland gaan we van het gas af. Duitsland wil van bruinkool naar gas. Dat is op zichzelf óók een enorme stap in de goede richting. 

Subsidie geldt alleen voor handvol Duitse dorpen

Even een kleine nuancering: de subsidie die wordt aangeboden bij het overstappen op aardgas geldt alleen voor Kranenburg, Nütterden, Schottheide en Frasselt. Dat zijn maar een paar kleine Duitse dorpen vlakbij de Nederlandse grens. Hoeveel woningen in deze dorpen nog stoken op olie of bruinkool is niet bekend. Volgens een woordvoerder van Kranich Energie gaan er per jaar maar 20 tot 30 woningen (en dan vooral nieuwbouw) over op aardgas. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Geld regelen voor een duurzamer huis? Dit zijn de mogelijkheden

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.