Seniore man ligt in hangmat met tablet

De meeste senioren willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Met wat woningaanpassingen en hulp van familie, vrienden, buren of thuiszorg kán dat vaak ook. Of uw huidige woning geschikt is, kunt u het beste zo vroeg mogelijk checken. Wat u nu nog kunt, is misschien over 5 jaar onmogelijk. Bekijk snel de Thuiscomfort checklist!

Toekomstbestendige woning?

Is uw woning al toekomstbestendig? Kunt u hier rustig ouder worden zonder problemen? Dat weet u natuurlijk nooit van te voren. Wat u wel weet, is dat bewegen naarmate u ouder wordt, moeizamer gaat. We verliezen immers 2 procent van onze spierkracht per jaar. En vanaf uw 70e bent u al zo'n 40 procent van uw spierkracht kwijt. 

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over uw woning. Past uw huis over 3, 5 of 10 jaar nog steeds bij u? En hoe maakt u de woning wél toekomstbestendig? Soms is het een kwestie van simpele ingrepen zoals het verwijderen van drempels en het bevestigen van steunen in de badkamer en het toilet. Andere keren is een traplift van levensbelang. Hieronder daarom eerst 5 vragen. Hebt u die voor uzelf beantwoord? Dan kunt u verder met de Thuiscomfort checklist langer zelfstandig thuis wonen.

1. Veiligheid: is uw woning veilig?

Drempels, losliggende kleden, een steile trap, een bad. Het zijn allemaal potentiële gevaren voor wanneer u ouder bent. Het vergroot de kans op een valpartij. Gelukkig zijn veel van deze 'valrisico's' te voorkomen met aanpassingen. Zo kunt u drempels en kleden laten verwijderen, stevige leuningen bij de trap laten bevestigen. Of op den duur zelfs een traplift regelen. En het bad kunt u laten vervangen voor een inloopdouche

2. Woningaanpassingen: welke aanpassingen heeft u nodig?

U las het al bij stap 1. Een inloopdouche is een goed voorbeeld van een woningaanpassing die - wanneer u ouder bent - op den duur van levensbelang kan zijn. Het in- en uitstappen van het bad is een groot risico op valpartijen. Ook met simpele ingrepen zoals het plaatsen van steunen in het toilet en de badkamer vergroot u de veiligheid in uw huis al flink.

Bent u nu al wat slechter ter been en heeft u meerdere verdiepingen in uw huis? Dan kunt u eens bekijken of het mogelijk is om de badkamer en slaapkamer naar beneden te verplaatsen. In dat geval heeft u geen traplift meer nodig en voorkomt u het risico om van de trap te vallen.

3. Comfortabel: hoe comfortabel is uw woning?

Een comfortabele woning is ook belangrijk. U wilt er immers nog lang blijven wonen. Is de woning in de winter lekker warm? Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in huis? Een slechte luchtkwaliteit kan namelijk flink wat lichamelijke klachten veroorzaken. Bekijk dus ook hoe het staat met de ventilatie én isolatie van uw woning. 

4. Gezondheid: heeft u lichamelijke klachten?

Hoe is het gesteld met uw gezondheid? Bent u nog topfit of heeft u al wat lichamelijke klachten? In het laatste geval is het van belang om eens kritisch te kijken naar uw woning. Past deze woning bij uw huidige fysieke gesteldheid? En ook als uw klachten verergeren? 

Heeft u bijvoorbeeld een longaandoening? Bekijk dan kritisch de ventilatie in uw woning. Bent u slecht ter been? Bekijk dan of het mogelijk is om met een rollator of rolstoel in uw woning voort te bewegen. Is het groot genoeg? 

Bewegen is noodzakelijk om fit te blijven

Verder is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Hiermee voorkomt u heel veel lichamelijke klachten. Lees hier 10 tips om (bijna ongemerkt) aan uw conditie te werken >>

5. Huishouden: kunt u zelf uw huishouden runnen?

Bent u nog in staat uw eigen huishouden te runnen? Zo nee, dan is het mogelijk om hulp te vragen via de gemeente. Huishoudelijke hulp kunt u regelen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook kunt u bij veel supermarkten uw boodschappen tot in de keuken laten bezorgen. En wordt koken een probleem? Dan bestaan er ook bedrijven die een complete maaltijd bij u thuis bezorgen. 

Checklist Langer zelfstandig wonen

En dan nu de checklist!
Is uw huis geschikt om er de komende jaren of zelfs uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in uw huis dé belangrijke vragen. Gebruik de lijst om uw woning of appartement met andere ogen te bekijken.

De Thuiscomfort Checklist behandelt de volgende ruimtes in en rond het huis: 

  • Entree
  • Hal en gang
  • Woonkamer
  • Badkamer
  • Toiletruimte
  • Keuken
  • Slaapkamer
  • Tuin
Gratis checklist langer zelfstandig thuis wonen
Download de checklist

Checklist langer zelfstandig thuis wonen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.