Voor Wmo betaalt iedereen ook een eigen bijdrage

De eigen bijdrage van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt per 1 januari 2019 voor iedereen hetzelfde. Nu is de eigen bijdrage nog inkomensafhankelijk. Vanaf januari betaalt iedereen 17,50 per 4 weken. Ongeacht het inkomen, draagkracht óf leeftijd. 

Wmo: wat is het doel?

Mensen kunnen voor een noodzakelijke woningaanpassing of benodigde maatwerkvoorzieningen Wmo-budget aanvragen bij de gemeente. Het doel van de Wmo is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en mobiel te houden. Zo kan iemand een traplift aanvragen of zijn badkamer laten aanpassen. Maar ook huishoudelijke hulp en een scootmobiel behoren tot de mogelijkheden. 

Wmo aanvragen: hoe werkt het nu?

Bij het aanvragen van een maatwerkvoorziening via de Wmo berekent de gemeente de eigen bijdrage die betaald moet worden. Deze bijdrage wordt getoetst aan de hand van:

  • Het inkomen van de aanvrager en zijn/haar partner
  • Het vermogen van de aanvrager en zijn/haar partner
  • De hoeveelheid en soort voorzieningen die nodig zijn
  • De leeftijd van de Wmo-aanvrager

Wmo in 2019: waarom verandert de eigen bijdrage?

Vanaf 2019 komt er een soort 'abonnementstarief' van 17,50 per 4 weken. Dit moet de administratie die gepaard gaat met een Wmo-aanvraag een stuk eenvoudiger maken. Vanaf 2019 betaalt iedereen dezelfde eigen bijdrage. Ongeacht het inkomen en type maatwerkvoorziening. 

Kritiek op abonnementstarief Wmo

De Vereniging van Gemeenten (VNG) vindt dat het solidariteitsprincipe met de nieuwe maatregel doorbroken wordt. Voor mensen met een modaal of hoog inkomen gaan de kosten voor de Wmo namelijk flink omlaag. Dit leidt waarschijnlijk tot een toename van Wmo-aanvragen. Deze nieuwe Wmo-aanpassingen worden allemaal voor een flink deel bekostigd door gemeenten. En met het nieuwe abonnementstarief komt er minder aan eigen bijdragen binnen bij gemeenten. 

Nieuwe Wmo kost gemeenten 290 miljoen euro

Volgens het Centraal Plan Bureau valt er dan zo'n 290 miljoen euro aan inkomsten voor de gemeenten weg. Het kabinet wil dit deels compenseren met een kapitaalinjectie van 145 miljoen euro. De andere helft van de rekening moeten gemeenten echter zelf ophoesten. 

Voordelig voor de burger, uitdaging voor gemeenten?

Kortom: voor u als burger is het nieuwe Wmo-plan ongetwijfeld voordelig. U hoeft immers niet meer te betalen dan een ander. Ongeacht wat uw inkomen is. 
Of er inderdaad meer Wmo-aanvragen binnenkomen bij gemeenten dankzij de nieuwe maatregel is een vraag die we pas volgend jaar kunnen beantwoorden.

Meer lezen over WMO? Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Onafhankelijke cliëntondersteuners staan u bij in WMO- en Wlz-trajecten

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.