Zorgalarm aan de muur

Ouder worden heeft gevolgen voor ons lijf. We worden wat trager, zien niet zo scherp meer en verliezen aan kracht. Een ongeluk zit dan in het bekende kleine hoekje. Hoe voorkomt u dat u valt en wat verstuikt of breekt? En als er toch wat gebeurt: wie schiet u te hulp?

Inspecteer uw woning

Om een ongeluk te voorkomen, kunt u verschillende maatregelen nemen. Loop eens door uw huis of appartementen en let op potentiële gevaren. Vergeet de trappen niet te inspecteren en kijk of er geen losse elektrische kabels, slechtverlichte ruimtes en gladde plekken zijn.

Voorkom een val

Om uitglijden te voorkomen, kunt u eenvoudig maatregelen treffen:

  • Plaats langs beide zijden van de trap een leuning
  • Plaats antislipstroken op de traptreden
  • Laat het licht automatisch inschakelen zodra u een kamer betreedt
  • Plaats handgrepen op strategische posities in de badkamer en het toilet
  • Bevestig kleedjes aan de vloer met dubbelzijdige tape
  • Dweil natte plekken op de vloer gelijk droog
  • Laat gebroken traptreden of tegels repareren
  • Ken uw eigen grenzen, til niet te zwaar

Hulp is niet ver weg

Helaas kan het natuurlijk toch een keer voorkomen dat u valt. Of misschien hebt u om een andere reden acuut hulp nodig van uw buren, vrienden of familieleden. Dan is het goed om te weten dat er mensen zijn die op u letten. Ook al wonen zij misschien niet direct bij u in de buurt.

Belcirkel

Heeft u geen familielid of een andere mantelzorger die u dagelijks kan bellen? Sluit u dan aan bij een belcirkel. Op een vast tijdstip belt de eerste persoon in de cirkel de nummer 2. Die belt nummer 3 enzovoorts. De laatste persoon in de cirkel belt nummer 1 weer. Zodra de kring rond is, weet iedereen dat alle deelnemers gezond en wel zijn. Is er een kink in de kabel, dan nemen de deelnemers contact op met vooraf doorgegeven telefoonnummers of schakelen zij 112 in.

Paniekknop

Via een paniekknop schakelt u met één druk op de knop hulp in. Zo’n knop is beschikbaar als kastje aan de muur of als versie die u aan een ketting om uw nek kunt hangen. Er zijn paniekknoppen voor binnen- én buitenshuis. De mobiele versie is vaak waterdicht uitgevoerd, zodat ook onder de douche uw veiligheid gegarandeerd is.

Zorg camerasysteem

Een zorg camerasysteem stelt een meldkamer of mantelzorger in staat te zien wat er in uw woning gebeurt. Zo kan op afstand worden gecontroleerd wat er aan de hand is, als u de telefoon niet beantwoordt. Er zijn systemen die eerst door middel van een microfoon/luidspreker controleren of u hulp nodig hebt, alvorens de camerafunctie in te schakelen. Andere camera’s zijn uitgevoerd met een infraroodfunctie. Zo kan de centralist meekijken, maar wordt uw privacy tegelijkertijd bewaakt.

Rookmelder

Een brand- of rookmelder waarschuwt u tijdig voor brand in de woning. Zo bent u veilig, óók als u ’s nachts heerlijk ligt te slapen.

Een koolmonoxidemelder waakt over u als het gaat om de gevolgen van het reukloze, dodelijke koolmonoxide. Als de melder aan een centrale gekoppeld is, kan bovendien direct actie worden ondernomen. Ook als u zelf niet in staat bent de telefoon te gebruiken en 112 te bellen.

Seniorentelefoon

Met een seniorentelefoon belt u niet alleen eenvoudig de mensen in uw omgeving. Met één druk op de knop waarschuwt u ook de alarmcentrale. Die kan vervolgens direct zien waar u zich bevindt en hulp uw kant opsturen.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt