U zit zonder stroom. Gelukkig kunt u een stroomstoring vaak zelf oplossen

Ineens zit u zonder stroom. Bij de buren brandt nog licht, dus de storing bevindt zich in uw huis. Nu moet u zelf aan de slag. Op naar de meterkast, want u kunt vaak zélf een stroomstoring oplossen. 

Hoe lost u zelf een stroomstoring op?

Een stroomstoring in uw woning is meestal simpel te verhelpen. Maar, het kan ook een complexere storing zijn waarbij u hulp van een installateur nodig heeft. Laten we eerst uitgaan van een storing die u zelf kunt oplossen. 

Stroomstoring door kortsluiting

Wanneer de bedrading in een elektrisch apparaat kapot gaat, of de bedrading komt in aanraking met water, veroorzaakt het apparaat kortsluiting. Er 'lekt' dan teveel stroom en een zekering of de aardlekschakelaar schakelt automatisch uit. Dit voorkomt brand of het risico dat u een elektrische schok krijgt bij aanraking van het apparaat.

Kortsluiting ontstaat vaak door defecte bedrading in apparaten

Stroomstoring door overbelasting

Heeft u verschillende elektrische apparaten tegelijk aan en valt de stroom uit tijdens het inschakelen van nóg een apparaat? Dan bestaat de kans dat de stroomstoring te maken heeft met overbelasting. Bij een overbelasting loopt er teveel elektriciteit door het elektrisch circuit in uw woning. De bedrading wordt dan te warm waardoor de kans op brand toeneemt. Kortsluiting merkt u vaak meteen. Overbelasting niet. Dit is dan ook gevaarlijker. Ruikt u een vreemd luchtje bij het stopcontact van een elektrisch apparaat? Neem dit serieus. Dit kan namelijk wijzen op overbelasting.

Stroomstoring in het elektriciteitsnet

Zijn de lichten bij uw buren ook uit? Dan is er waarschijnlijk een stroomstoring in het elektriciteitsnet in uw buurt of regio. In dit geval kunt u niets anders doen dan afwachten. U kunt ook bellen met het algemene storingsnummer voor meer informatie: 0800 9009.

Stroomstoring in groepenkast met installatieautomaten en aardlekschakelaars

Het is belangrijk om te weten wat u in uw meterkast heeft hangen. Is het een groepenkast met aparte aardlekschakelaar(s), een aardlekautomaat of een installatieautomaat? Wat u ook in de meterkast heeft hangen: hoe spoort u het probleem op?

  1. Alle knoppen in uw groepenkast staan gewoon omhoog. Toch heeft u geen stroom. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met een elektrotechnisch installateur.
  2. Er staat een knop in uw groepenkast omlaag. In dit geval is de beveiliging uitgeschakeld. Om hem weer in te schakelen, duwt u de knop (of groep) weer omhoog.
  3. Als de knoppen dan uit zichzelf weer uitschakelen, laat u ze uitgeschakeld staan.
  4. Kijk wat er is aangesloten onder de uitgeschakelde groep en haal alle stekkers uit het stopcontact. Draai ook de lampen eruit. 
  5. Probeer de groep nu weer in te schakelen.
  6. Zet nu alle apparaten en lampen één voor één aan. De schakelaar schakelt zichzelf opnieuw uit wanneer u het defecte apparaat aanzet. Nu weet u welk apparaat de stroomstoring heeft veroorzaakt. Trek de stekker van dat apparaat eruit en zet de schakelaars weer omhoog. De stroomstoring moet nu verholpen zijn.
  7. Schakelt de aardlekschakelaar zichzelf ook steeds uit? Lees dan verder!
Staat er een groep omlaag? Dan bevindt de storing zich in een apparaat dat achter deze groep zit

Stroomstoring in een groepenkast met aardlekschakelaar

  1. Begin met alle groepen achter de aardlekschakelaar uit te schakelen. Achter iedere aardlekschakelaar zitten maximaal 4 groepen.
  2. Schakel de aardlekschakelaar opnieuw in.
  3. Vervolgens schakelt u nu alle groepen één voor één in. De aardlekschakelaar schakelt zichzelf uit, wanneer u de groep inschakelt die de stroomstoring heeft veroorzaakt.
  4. Haal dan alle stekkers van de apparaten die aangesloten zijn op deze groep eruit en schakel de groep opnieuw in.
  5. Als de schakelaar zichzelf nu uitschakelt, laat dan de defecte groep door een erkend installateur controleren.

Stroomstoring in groepenkast met aardlekautomaten

  1. Alle knoppen in uw groepenkast staan gewoon omhoog. Toch heeft u geen stroom. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met een elektrotechnische installateur.
  2. Staat er in de groepenkast een knop naar beneden? Dan is de beveiliging uitgeschakeld. Duw de uitgeschakelde aardlekautomaat weer omhoog.
  3. Springt deze direct weer naar beneden? Laat de aardlekautomaat dan uitgeschakeld. Is de blauwe indicator bij de bedieningshendel zichtbaar? Dan is de aardlekautomaat uitgeschakeld als gevolg van lekstroom. Neem in dat geval contact op met uw installateur.
  4. Haal alle stekkers van de apparaten die aangesloten zijn op deze aardlekautomaat eruit. Ook de verlichting. Probeer nu de aardlekautomaat opnieuw in te schakelen.
  5. Zet nu de apparaten en lampen één voor één aan. De aardlekautomaat schakelt zichzelf opnieuw uit wanneer u het apparaat dat kortsluiting heeft veroorzaakt weer aanzet.
  6. Ontkoppel dit defecte apparaat en schakel de aardlekautomaat weer in. De stroomstoring moet nu verholpen zijn.

Tips om stroomstoringen te voorkomen

  • Wees altijd alert op vreemde luchtjes in de buurt van stopcontacten, kabels, wandcontactdozen en elektrische apparaten. Dit kan een voorbode zijn van overbelasting of kortsluiting
  • Het is raadzaam om een groepenoverzicht in uw meterkast te hangen. Hierop staat aangegeven welke apparaten en ruimtes zijn aangesloten op de groepen
  • Het is van belang u aardlekschakelaar regelmatig te testen. Test de aardlekschakelaar in ieder geval twee keer per jaar
  • Op deze site kunt u gratis checken hoe veilig uw meterkast is
Krijgt u uw stroomstoring niet opgelost? Vind hier alle installateurs bij u in de buurt!

Thema's

Leer alles over uw meterkast

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.