Pas gebakken appeltaart in de keuken

Nu de markt weer aantrekt, denken steeds meer mensen na over een volgende stap op woongebied. Maar om te kunnen verhuizen, moet u mogelijk wel uw huidige woning verkopen. Hoe pak je dit aan? Een appeltaart bakken, is the oldest trick in the book. Er zijn andere, subtielere verkoopmethoden. Wat werkt wél? 

Een woning verkopen begint met de eerste indruk

Neem afstand van uw huis

Een huis verkopen kan een emotionele gebeurtenis zijn. Zorg dat dit de verkoop niet in de weg staat. Prent uzelf in dat het een stapel stenen is die van eigenaar gaat wisselen.

Haal persoonlijke spullen weg

Verwijder foto’s en andere persoonlijke zaken die kopers kunnen afleiden. Zorg ervoor dat zij het zich kunnen inbeelden dat dit hun woning wordt!

Ruim op

Wat verzamelt een mens toch een rotzooi om zich heen! Wat u een jaar niet gebruikt hebt, kan over het algemeen vaak wel worden weggegooid. Een verhuizing is het uitgelezen moment om dit te doen.

Zorg ervoor dat er niets op de tafel of op de grond ligt. Hoe minder spullen er in huis aanwezig zijn, des te groter lijkt uw woning.

Denk aan de inhoud van kasten

Kopers hebben nog wel eens de neiging om kastjes open te trekken. Zorg ervoor dat de inhoud dan opgeruimd oogt, dit straalt vanzelf af op de rest van het huis.

Huur een opslagbox

Hoe minder spullen er in huis aanwezig zijn, hoe beter. (Maar het moet er wel bewoond uitzien, natuurlijk.) Huur eventueel een box voor overbodige meubels of alvast gevulde verhuisdozen.

Haal van de muur wat straks meeverhuist

Zijn er zaken ‘nagelvast’ aan uw woning bevestigd, maar wilt u deze meenemen bij een verhuizing? Verwijder deze dan nu alvast om bij de verkoop niet te hoeven zeggen dat ‘dit er niet bijhoort’, wat negatief kan overkomen.

Voer kleine reparaties uit

Zorg ervoor dat alles in huis werkt, zoals lampen, kranen of keukenlades. Smeer piepende deuren en verf de muren in een neutrale kleur, liefst wit. Verberg mankementen niet door er bijvoorbeeld een schilderijtje voor te hangen, dit kan later tegen u worden gebruikt.

Laat het huis stralen als nooit tevoren

Was de ramen en spiegels, poets het sanitair, was de gordijnen desnoods, dweil de vloer en zet deze in de was. Doe alles om kopers het wow-effect te geven. Vergeet niet schone handdoekjes in het toilet op te hangen en een vers aanrechtdoekje neer te leggen. Het huis moet fris ogen én ruiken.

Wees kritisch

Ga voor uw huis staan en vraag u af of u dit zelf zou kopen. Kloppen alle details? Is de groenbak geleegd en de heg geknipt? Is de vaatwasser uitgeruimd? Hangt de stofzuiger op de juiste plaats? Is de afvalemmer helemaal schoon, ook van binnen? En hangen de schilderijtjes recht? Doe als alles goed staat nog een laatste check en trek dan de deur achter u dicht in de wetenschap dat u er alles aan gedaan hebt.

Perfectioneer de eerste indruk

Richt uw aandacht tot slot op het eerste wat de koper te zien krijgt. Uw stoep en tuin, de voordeur en de hal. Zorg er ook voor dat uw huisnummer goed leesbaar of zelfs verlicht is. Als iemand met een goed gevoel aan het bezoek aan uw huis begint, zijn de eerste punten maar vast binnen.

Blijf uit de buurt

Niets is vervelender dan potentiële kopers die uw huis in uw bijzijn afkraken. Bij normale bezichtigingen is de makelaar meestal degene die de rondleiding doet. Tijdens Open Huizen Dagen is het vaak de bedoeling dat u kopers zelf toelaat. Regel als het even kan iemand die niet zo’n sterke band met uw huis heeft om de honneurs waar te nemen. Bedenk anders dat kopen en verkopen van een woning een spel is.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Sjouwende verhuisploeg

Laat u inspireren!

Alles voor comfort, veiligheid en toegankelijkheid in huis