messen en een messenslijper op een snijplank

Hete oppervlaktes, open vuur, scherpe messen en een gladde vloer. In de keuken zijn volop mogelijke gevaren aanwezig. Hoe zorgt u ervoor dat wat een gezellig dinertje moet worden, eindigt op de Eerste Hulp-post? 

6 gevaren die in elke keuken aanwezig zijn

Laat vuur nooit onbewaakt branden

Koken is de belangrijkste oorzaak van woningbranden. Wat kunt u doen om een startende brandhaard en mogelijk erger te voorkomen:

  • Onze belangrijkste tip: blijf in de buurt tijdens het koken. Moet u de keuken tijdelijk verlaten, draai dan het gas uit.
  • Gebruik een timer om te zorgen dat gerechten niet droogkoken
  • Zorg dat de omgeving van het gasfornuis vrij is van brandbare materialen, zoals een keukenrol, houten kookgerei of verpakkingen
  • Zorg voor een schoon gasfornuis, zodat vetresten niet gaan branden
  • Houd huisdieren en kleine kinderen uit de buurt, zodat zij niets omstoten dat in de gaspit terechtkomt
  • Draag strakke, niet-brandbare kleding tijdens het koken
  • Plaats brandmelders in de keuken, geen rookmelders. Rookmelders kunnen namelijk ook afgaan bij stoom, iets wat natuurlijk wel vaker voorkomt in de keuken.
  • Met een elektrische kookplaat neemt het gevaar van een keukenbrand direct af
  • Gebruik het gasfornuis niet als kachel door de gaspit de hele dag door te laten branden (echt waar, het komt voor!)

Bewaar een goedgekeurde blusdeken en een brandblusser onder handbereik in de keuken. Sluit bij vlam in de pan direct de gastoevoer af en plaats een deksel op de pan. Lukt dit niet, doof de vlammen dan met een blusdeken. Gebruik bij een vetbrand geen water om te blussen, dit verergert de situatie alleen maar.

Lukt het niet een beginnende brand zelf onder controle te brengen? Aarzel dan niet en bel 112. Bel liever een keer te veel dan te weinig. Aan de hand van uw verhaal zal de centralist zelf de afweging maken of het noodzakelijk is de brandweer uw kant op te sturen of dat u zelf maatregelen kunt treffen.

Gira-rookmelder met rook

Wees voorzichtig met hete oppervlakken

Gebruikt u de oven of wilt u een hete pan oppakken? Let dan goed op wat u doet:

  • Laat u niet afleiden, bijvoorbeeld door de televisie of een huisgenoot, waardoor u per ongeluk een heet oppervlak aanraakt
  • Draag altijd ovenwanten
  • Gebruik geen natte handdoek om een ovenschaal beet te pakken
  • Bedenk vooraf waar u een ovenschaal of hete pan wilt neerzetten als u deze optilt
  • Ga niet met uw hand de oven in, trek het ovenrek naar buiten en verricht dan een handeling
  • Gebruik houten keukengerei, metalen lepels kunnen heet worden

Brandt u zich toch aan een hete oppervlak? Koel dan eerst minimaal 10 minuten onder lauw water (koud water houdt u zo lang niet vol). Ga, afhankelijk van de ernst van de verwonding naar een arts of behandel de wond zelf. Bij een eerstegraads brandwond die niet groter is dan een 2 euromunt, kunt u de wond eventueel zelf behandelen. Voor andere brandwonden, of als het een kind onder de 5 jaar betreft, adviseren Eerste Hulp-organisaties Oranje Kruis en Rode Kruis doktersbezoek.

Vermijd een glij- of valpartij

Zorg dat de keukenvloer vrij is van obstakels en dep gemorste vloeistoffen direct op. Een glijpartij in de keuken is vervelend, helemaal als u iets heets of scherps in uw handen hebt.

Stapel keukenkastjes of de koelkast niet te vol

Vul keukenkastjes, opbergrekken of de koelkast niet zodanig dat er spullen uit kunnen vallen. Dit geldt in het bijzonder voor de bovenste rij keukenkastjes. Als daar een glas uitvalt of een stapel borden, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties.

Gebruik keukenmessen verstandig

Een mes is onmisbaar gereedschap in de keuken, maar het vormt ook een van de belangrijkste gevaren:

  • Maak gebruik van scherpe messen (!), zodat u minder kracht hoeft te zetten
  • Houd voedsel niet in de hand terwijl u erin snijdt, gebruik altijd een snijplank
  • Houd uw vingers bovenop het mes, mocht het wegglijden
  • Zorg voor een schoon handvat van uw messen
  • Was messen direct na gebruik, leg ze niet in een afwasteil waar een laagje zeepsop hen aan het oog onttrekt
  • Let ook op bij het schoonmaken van de kop van een blender
  • Vang een vallend mes nooit op!
Tomaat snijden met aangepaste hulpmiddelen in de keuken

Het onzichtbare gevaar van bacteriën

Een belangrijk, maar niet direct zichtbaar gevaar vormen bacteriën in uw voedsel:

  • Zorg ervoor dat bij vlees en eieren de minimale bereidingstijd en -temperatuur gehaald wordt
  • Behandel het bereide vlees niet op dezelfde ondergrond als het rauwe vlees; dit geldt uiteraard ook voor kip.
  • Zorg regelmatig voor een schoon aanrechtdoekje, zeker als er grieperige mensen in uw omgeving zijn
  • Was uw handen voor u eten bereidt of aan tafel gaat
  • Laat voedsel niet te lang op huiskamertemperatuur staan voor u het invriest
  • Vries ontdooid voedsel niet opnieuw in
Aanmelden nieuwsbrieven

Anderen lazen ook: EHBO-doos voor thuis

Pillen in de Eerste Hulp-doos

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen