Hand met wandbeugel

Met het aanbrengen van beugels, een antislipvloer of bijvoorbeeld heldere verlichting kan de veiligheid in huis toenemen. Bent u als gevolg van stijve spieren of gewrichten bang voor een slippartij op een gladde vloer? Of kunt u niet langer gebruikmaken van standaard sanitaire voorzieningen? Dan zijn aanpassingen mogelijk gewenst. 

Voorzieningen in ‘natte ruimten’ als keuken, badkamer en toilet

Hieronder treft u een aantal mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen aan om uw keuken, badkamer en het toilet veiliger en toegankelijker te maken.

Antislipcoating

Kies voor een douchebak met een antisliplaag of laat uw huidige douchebak behandelen met een antislipcoating. Hierdoor neemt de kans op een glijpartij onder de douche aanzienlijk af. Kies voor een coating die tevens antibacteriële bescherming biedt, uit het oogpunt van een goede hygiëne.

Antislipbak bij de douche voorkomt uitglijden

Antislipmat

Een eenvoudige oplossing voor een gladde douche- of badvloer biedt een antislipmat. Deze maakt een deel van de bad- of douchebodem stroef. Let wel op dat de antislipmat goed op de grond ligt!

Anti-slipmat

Bad met deur (inloopbad of instapbad)

Een inloopbad is voorzien van een deurtje. Stap in het bad, sluit de deur en laat het bad vollopen. Zo hoeft u geen kunst en vliegwerk uit te halen om veilig in bad te stappen.
Bent u klaar? Laat dan het bad leeglopen en open vervolgens het deurtje. Terwijl het water wegloopt, kunt u zich rustig afdrogen. Daarna opent u de deur en loopt u zo de badkamer weer in.
Inloopbaden zijn vooral geschikt om meer comfort in huis te bieden. Voor mensen met een beperking zijn deze minder geschikt, omdat het even duurt voor u het bad uit kunt stappen en in die tijd flink koud kunt worden.

Badlift

Heeft u moeite om in bad een zittende positie aan te nemen? Met een badlift zakt u zover naar beneden als u zelf wenst. En wilt u weer opstaan, dan drukt u op de knop.

Badplank

Een in lengte verstelbare badplank ligt aan de bovenzijde over uw bad heen. U gebruikt de badplank als zitje, bijvoorbeeld om te douchen in een douche-bad combinatie. Badplanken bewegen niet bij gebruik en worden meestal aan een zijde aan de muur bevestigd.

Handicare badplank

Handicare badplank

Badtrapje

Trapje om te gebruiken bij het betreden of verlaten van het bad. Verzeker uzelf ervan dat de badtrap stevig staat en u zich bij het gebruik ervan kunt vasthouden, bijvoorbeeld aan in de muur verankerde beugels. 

Badverkorter

Een badverkorter wordt (met zuignappen) in uw bad bevestigd, aan het einde van uw bad. Heeft u moeite met opstaan of bent u bang om weg te glijven in een gewoon bad? Met de badverkorter kunt u zich afzetten met uw voeten, zodat rechtop zitten eenvoudiger wordt.

Beugel rond de wastafel

Gebruik de wastafel niet als steun, bijvoorbeeld om vanuit een stoel op te staan. Daar is deze niet op gebouwd. Aan een speciale beugel rondom uw wastafel kunt u zich veilig vasthouden of omhoog duwen.

Extra grip rondom de wastafel

Doucheafscheiding

Kies voor een drempelvrije doucheafscheiding, waarbij het water wel wegloopt, maar u toch geen opstap heeft. Zie ook: Vlakke douchevloer.

Douchestoel of douchekruk

Een losse douchestoel of douchekruk is te gebruiken om zittend een douche te nemen. Een verrijdbare douche-toiletstoel kan worden gebruikt om een douche te nemen én gebruik te maken van het toilet.

Douchezitje

Om niet staand te hoeven douchen, kan een douchezitje uitkomst bieden. Een opklapbaar, aan de muur bevestigd, zitje kan eenvoudig worden uitgeklapt, zodra u van de douche gebruik wil maken. Wil een ander wél staand douchen, dan kan deze het zitje weer eenvoudig in verticale stand brengen. Zo hoeft u niet onnodig te slepen met een stoel.

Drempelprofiel

Een drempelhulp of drempelprofiel wordt over uw bestaande drempel heengezet en vormt een eenvoudiger hindernis om te nemen, bijvoorbeeld met de rolstoel. Een alternatief is dat de drempel geheel verwijderd wordt.

Drempelprofiel

Kraanopener

Een kraanopener is een handig hulpmiddel om kranen mee te openen. De opener wordt over de bestaande kraan heen geplaatst. Zo kan deze zonder kracht bediend worden.

Losse toiletverhoger

Om comfortabel van het toilet gebruik te kunnen maken, kan een losse toiletverhoger uitkomst bieden. Plaats de verhoger op uw bestaande wc-bril, om gemakkelijk te kunnen gaan zitten en weer op te staan. Als alternatief kiest u voor een in hoogte verstelbaar toilet of een sta-op toilet.

Onderrijdbaar aanrecht of rolstoelkeuken

Een keuken waarin de onderkasten zijn verwijderd en het aanrechtblad is verlaagd, kan eenvoudig worden gebruikt door rolstoelgebruikers. Omdat de keuken van onder ‘open’ is, stelt dit speciale eisen aan de afwerking en bescherming.

Onderrijdbare wastafel

Een onderrijdbare wastafel is speciaal geschikt gemaakt voor gebruik vanuit een rolstoel. Niet alleen is de wasbak verlaagd (en daarmee ook de spiegel), de onderzijde van de wasbak is minder bol, om ruimte voor een rolstoel te creëren. Voor een veilig gebruik van een onderrijdbare wastafel is het van belang om de watertoevoer en het scifon af te schermen, zodat u niet tegen een hete waterleiding aanstoot.

Onderrijdbare rolstoel wastafel

Opklapbare beugel

Een beugel naast het toilet kan u helpen bij het gaan zitten of opstaan. Maar als u eenmaal staat, kan deze ook danig in de weg zitten. Een opklapbare wandbeugel wordt aan de muur bevestigd. Deze geeft steun waar nodig en wordt opgeklapt om niet langer in de weg te zitten.

Meneer houdt zich vast aan opklapbare beugels rondom de wc

Po-stoel

Als u moeite heeft het toilet tijdig te bereiken, bijvoorbeeld ’s nachts, kan een po-stoel uitkomst bieden. In de zitting van de po-stoel is een ruimte uitgespaard. Hieronder kan een po worden bevestigd.

Sta-op toilet of toiletlift

Een toiletzitting met sta-op-mechanisme heeft armleuningen en/of een rugsteun en wordt vastgemaakt op het toilet. De liften zijn mechanisch of elektrisch verstelbaar. Het sta-op-mechanisme zorgt ervoor dat de toiletzitting de natuurlijke beweging van het lichaam volgt tijdens het opstaan en gaan zitten. Bij het omhoog- en omlaaggaan kunt u steunen op de armleiningen en eventuele rugleuning.

Sta-op toilet bovenaanzicht

Thermostatische mengkraan

Ook wel thermostaatkraan of thermostaatmengkraan genoemd. Een kraan waarbij het watervolume en de watertemperatuur apart ingesteld kunnen worden. Vaak is er aan de temperatuur een maximum gesteld, zodat u zich niet brandt.

Thermostaatkraan in de badkamer

Tillift

Gaat in en uit het bad stappen niet langer zelfstandig? Met een tillift kunt u toch gebruik blijven maken van het bad. Een tillift wordt bevestigd aan een rails aan het plafond en wordt bediend door een mantelzorger. Deze kan u ook snel helpen als er wat aan de hand is terwijl u in bad zit.

Verhoogde of verlaagde toiletpot

Bij beperkingen in de motoriek wordt al gauw gedacht dat een verhoogde toiletpot moet worden gemonteerd. Dit kan inderdaad zo zijn, maar in sommige gevallen is een verlaagde toiletpot beter. Of een hoog/laag toilet, dat beide functies biedt. ‘Druk geven’ kan op een verhoogd toilet lastig zijn. Een Thuiscomfort-specialist kan u adviseren over de juiste hoogte in uw geval, eventueel in samenwerking met een ergotherapeut.

Verlengde glijstang

Als alternatief voor een wandbeugel bij de douche kunt u ook een (verlengde) glijstang laten monteren. Deze dient op de eerste plaats om de douchekop aan te bevestigen, maar kan tevens dienstdoen om u aan vast te houden onder de douche. Voorwaarde is dan wel dat de glijstang stevig verankerd is in de muur en bestand is tegen de kracht van een dreigende glijpartij.

Verlengde spiegel of kantelspiegel

Een extra lange spiegel is een uitstekende oplossing voor zowel staand als zittend gebruik. Een alternatief is een kantelbare spiegel die in de voor u gewenste stand kan worden geplaatst.

Verstelbare wastafel

Maakt u zelf gebruik van een rolstoel, of maakt een van uw huisgenoten dit,? Dan kan een in hoogte verstelbare wastafel uitkomst bieden. De lage stand kan dan worden gebruikt door de minder-valide persoon, terwijl de hoge stand bestemd is voor de overige huisgenoten.
Aan een verstelbare wastafel is idealiter ook een spiegel gekoppeld, die meeschuift.

Vlakke douchevloer of douchebak

Een douchebak met een lage instap of beter nog: een volledig obstakelvrije douchevloer zorgt ervoor dat u ook met fysieke beperkingen gebruik kunt maken van de douche.

Douchevloer zonder drempel of opstap

Wandbeugel

Voor extra grip in bijvoorbeeld de badkamer, op het toilet of naast het bed kunt u wandbeugels laten monteren. De specialist zorgt ervoor dat deze beugels op strategische plaatsen worden vastgezet, zodat u steun vindt op het moment dat u bijvoorbeeld moet opstaan vanaf het toilet, bij de wastafel of aan het aanrecht.

Wandbeugel bij de douche waar de bewoner zich aan kan vasthouden

Wastafelmengkraan met verlengde arm

Om vanuit een rolstoel of een andere zittende positie toch de wastafelkraan te kunnen bedienen, is het mogelijk deze uit te voeren met een verlengde bedieningsarm.

Verlengde wastafelkraan

Wc met onderdouche en föhn (Japans toilet)

Ultiem comfort biedt een wc met onderdouche, ook wel Japans toilet genaamd. Door middel van een warme waterstraal wordt uw onderlichaam gereinigd. Na de toiletgang bent u zo weer helemaal fris, ook als u fysiek niet in staat bent toiletpapier te gebruiken.
Met een wc met onderdouche voorzien van een föhn, wordt uw onderlichaam na het reinigen direct weer drooggemaakt.

Douche-wc in de badkamer

Lees meer over uw veiligheid in de badkamer, het toilet, de douche en de keuken, bezoek ons online demohuis

Badkamer online Thuiscomfort demohuis

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt