Goede verlichting maakt uw badkamer veiliger.

U wilt uw badkamer verbouwen. Dan steekt u grotendeels uw energie in het uitzoeken van de juiste douche, wastafel, bad en tegels. Verlichting volgt vaak als laatste en wordt met de minste aandacht uitgezocht. Zonde, want goede verlichting maakt uw badkamer er niet alleen mooier op, maar ook veiliger.

Welk lampje gaat bij u branden als u aan badkamerverlichting denkt?

Als we onze badkamers aanpakken, monteren we algauw die standaard lamp op het plafond en denken we dat dat voldoende is. Terwijl badkamers, net als keukens, meer en meer specifieke verlichting nodig hebben. Goed licht is immers goed zicht en zo kunt u de kans op ongelukken in uw huis verkleinen.

Doel van de badkamer

In de badkamer ben je vaak met een specifiek doel: make-up aanbrengen, scheren, douchen en zo meer. In een badkamer van 9m2 heb je zo’n 4000 lumen nodig, waarvan 1680 lumen op de plaatsen waar je gerichte taken uitvoert. 

In de badkamer heeft u voldoende licht nodig.

Rondom de wastafel

Bij de wastafel kunt u het lichtpunt beter niet recht boven het hoofd plaatsen. Dat creëert extra schaduwen op het gezicht en geeft een niet zo fraaie aanblik. Wandarmaturen aan beide kanten van de spiegel vormen een goed alternatief, omdat ze voorkomen dat u schaduwen ziet onder uw ogen en kin. Is er te weinig ruimte op de muur om ze aan weerszijden van de spiegel te bevestigen, dan kunt u ze ook op of achter de spiegel monteren

Ledverlichting achter de spiegel geeft een mooie gloed, neemt weinig ruimte is en is energiebesparend.

Bij het bad of in de douche

Ook bij het wassen wilt u graag voldoende licht. Daarvoor is een raam natuurlijk erg handig, maar ook een glazen deur kan hierbij helpen. Wilt u toch graag extra licht, dan doet u er goed aan om een lamp te plaatsen. Let erop dat deze lamp geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes, zodat vocht of water niet zomaar contact kan maken met de elektrische bedrading.

In de badkamer heeft u lampen nodig die geschikt zijn voor vochtige ruimtes.

Voor het overzicht

Natuurlijk kunt u uw badkamer inrichten met alleen maar spots op specifieke plaatsen. Vaak willen we toch ook een ‘groot’ licht voor het overzicht. Handig voor in de avonduren, maar ook als de badkamer geen raam heeft. Deze verlichting beïnvloedt de algehele sfeer in de badkamer. Als u het natuurlijk daglicht (helder en blauwachtig licht) wilt nabootsen, kies dan voor armaturen met helder of wit glas en gebruik lampen met een kleurtemperatuur tussen 2700 en 3000K.

Natuurlijk daglicht kunt u nabootsen in uw badkamer.

Hoge plafonds

Plafondlampen zijn er in verschillende uitvoeringen. U kunt voor de geijkte platte of halfronde lamp kiezen, rijen spots of een combinatie van ventilatierooster en lamp. Met een klassiek hoog plafond voegen kroonluchters of hangende lampen sfeer toe aan uw badkamer. 

Hoge plafonds bieden ruimte voor kroonluchters, dat kleedt ook uw badkamer af.

Schakelaars plaatsen

Niet altijd even handig of even logisch geplaatst kunnen schakelaars roet in het badwater gooien. Verplaatsen is meestal pas een optie als u ingrijpend verbouwt en uw badkamer volledig gestript wordt. Wat doet u dan als u geen grote verbouwing op de agenda heeft staan? Een draadloze schakelaar kunt u op elke gewenste plek monteren, zo heeft u altijd een schakelaar binnen handbereik.

Draadloze schakelaars kunt u overal monteren.

Even dimmen

Dimmers in de badkamer kunnen u helpen rustig wakker te worden in de ochtend of te ontspannen in de avond. Niet alleen een idee voor uw plafondlampen, maar ook voor de verlichting bij de wastafel. Ook zijn dimmers goed voor de portemonnee, want door het licht te dimmen gaat de lamp langer mee.

Gedimde lichten zijn sfeervol en gaan langer mee.

Automatische verlichting

Een sensorlamp kan u nog meer comfort bieden, want de lampen gaan dan vanzelf aan en uit als ze beweging detecteren. Niet meer midden in de nacht zoeken naar dat lichtknopje, of vergeten het badkamerlicht uit te doen. 

Sensorlampen zorgen voor minder energieverbruik.

De keuze is reuze

Genoeg mogelijkheden voor verlichting als het om uw badkamer gaat. Natuurlijk hangen de keuzes ook af van de bestaande elektrapunten, de inrichting en uw wensen. Onze vakspecialisten denken graag met u mee en geven gratis vrijblijvend advies.

Vervang uw bad in 1 dag door een inloopdouche

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen