Slimme apparaten zijn niet meer weg te denken in deze tijd! In 2019 hadden we voor 1,7 miljard euro  aan slimme apparaten in huis. En de markt blijft flink groeien. Welke trends kunnen we verwachten in 2020? Thuiscomfort zet ze op een rijtje…

Wifi 6 en 5G: super snel en super veel apparaten tegelijk online

Papa kijkt op de bank Fox Sports en streamt muziek naar zijn earpods vanuit een smartphone. Mama werkt op een laptop en belt met haar collega’s via Whatsapp. Dit terwijl de kinderen op hun kamer zitten en series kijken op hun tablet. Of GTA5 spelen op de PlayStation op zolder. Met wifi 5 en 4G levert al dat verkeer storende vertragingen op in beeld en geluid. 

Wifi 6

Maar nu komt wifi 6 én 5G eraan. Wifi 6? Nee, het is niet gek dat je daar nog nooit van hebt gehoord, want het zit pas in een paar nieuwe apparaten ingebouwd. Wifi 6 is véél sneller dan wifi 5. De topsnelheid gaat van 3.5 Gbps naar 9.6 Gbps. Dat is dus bijna 3 x zo snel en komt neer op 1,2 gigabyte per seconde! Helaas gaan we het verschil in snelheid niet echt merken. Maarrr, je kunt met wifi 6 wel verschillende apparaten tegelijk heel snel laten werken. Met zijn allen tegelijk streamen is geen probleem meer met wifi 6.

5G

5G, daar heb je waarschijnlijk al wel van gehoord. Het komt de laatste tijd wekelijks voorbij in het nieuwsbulletin. KPN is al hard bezig met het installeren van 5G-masten in de grote steden. 5G is ten opzichte van 4G zo ontzettend snel, dat de gamers onder ons geen vertragingstijd meer zullen ondervinden. 5G én wifi 6 zijn naast super snel én stabiel ook nog eens energiebesparend.

Zelf opgewekte energie opslaan

Iedereen die zonnepanelen heeft, weet wat salderen is. Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je gebruikt in huis, wordt de extra stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Hier krijg je geld voor. Dus zelfs als je teveel stroom opwekt, is dat voordelig voor je portemonnee.

Echter wordt de huidige salderingsregeling gestopt per 1 januari 2023. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Het is dan ook op den duur zeer gunstig om je eigen opgewekte stroom op te slaan in een thuisaccu. Nu is de thuisaccu nog een flinke investering. Maar dankzij de opkomst van de elektrische auto komt ook die goedkopere thuisaccu steeds dichterbij. 

Je stem verdringt het toetsenbord 

De opkomst van Voice User Interfaces (VUI) is zo sterk, dat in 2020 meer dan 80 procent van de consumenten hier gebruik van gaat maken. Dankzij VUI kun je met je stem je smartphone, smartwatch, koelkast, wasmachine of thermostaat bedienen. Het gebruik van voice is voor de meeste mensen sneller en makkelijker dan typen. Het is dus te verwachten dat het gebruik van toetsenborden naar de achtergrond verdwijnt. Voice opent deuren. Letterlijk!

AI; van slim naar mega-intelligent 

Spraakbesturing is – samen met videoherkenning – een van de eerste AI-toepassingen die in smart homes werden geïntroduceerd. Inmiddels is er oneindig veel meer mogelijk. Zo is het al mogelijk om de tv met gebaren te besturen en wordt de kleur en intensiteit van de verlichting automatisch afgesteld op de activiteit van de aanwezigen. AI maakt smart homes intelligent. Zo is het niet ondenkbaar dat in de nabije toekomst:

  • de spiegel make-up en stylingtips gaat geven,
  • het hoofdeind van het bed omhoog gaat wanneer er gesnurkt wordt en
  • de koelkast gezonder eten bestelt wanneer de weegschaal een te hoog gewicht heeft geregistreerd.

Internet of Things

Mobiele apparaten monitoren je locatie, controleren je gezondheid, leren van jouw gedrag en verbinden je met andere apparaten. De International Data Corporation schat dat er in 2025 meer dan 41 miljard aangesloten apparaten zullen zijn die samen meer dan 80 Zettabytes (1 Zettabyte is 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes) aan gegevens genereren. Waar we al die gegevens voor gaan inzetten? Voor het optimaliseren van gebruikerservaringen, voor het besparen van energie, voor het vergroten van gemak en comfort, om processen efficiënter in te richten en ga zo maar door. Lees meer over Internet of Things.

Standaardisatie van platforms

Wil je dat al jouw apparaten met elkaar kunnen communiceren via één systeem, dan is daar een smart home platform voor nodig. De bekendste platformen zijn Google Assistent en Apple HomeKit. Is de keuze voor een platform gemaakt, dan is het zaak goed te op te letten bij de aanschaf van nieuwe producten. Deze producten moeten namelijk wel met het platform kunnen communiceren en kies je voor een ander merk, dan is dat niet altijd het geval. Om het voor de gebruiker makkelijker te maken de juiste producten te kiezen, zullen de platforms meer worden gestandaardiseerd. 

Slimmer wonen in 2020

Wil je weten hoe we in 2020 al kunnen wonen met alle smart home-foefjes die nu al bestaan of snel gaan komen? Lees dan dit artikel.

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.