Hoe efficiënt is uw verwarmingssysteem? Het nieuwe energielabel voor verwarming geeft antwoord.

Op zaterdag 26 september 2015 worden diverse Europese regelingen van kracht over het ecologisch ontwerp en energie-etiketten voor ruimte- en waterverwarming. Leveranciers en installateurs moeten vanaf deze dag producten en systemen leveren, voorzien van een speciaal energielabel voor verwarming. 

Aparte energielabels voor verwarming: producten en systemen

Energielabel voor verwarmingsproducten

Verwarmingstoestellen, temperatuurregelaars (thermostaten) en zonne-energie-installaties die na de invoeringsdatum verkocht worden, moeten verplicht voorzien zijn van het nieuwe energielabel voor de verwarming.

Dit label is vergelijkbaar met het label dat nu al gekoppeld is aan wasmachines, koelkasten en vaatwassers. Op het label wordt vermeld om welk product het gaat en wat de energieklasse is van het betreffende product.

Het energielabel voor verwarming wordt toegekend door de fabrikant van de apparaten zelf. 

Voorbeeld van een energielabel voor verwarming - producten

Energielabel voor verwarmingssystemen

Anders is het geregeld bij het energielabel voor verwarmingssystemen. Dit systeemlabel – of pakketlabel – wordt toegekend door degene die de verwarmingsinstallatie bij u thuis monteert. Deze cv-specialist of installateur berekent de energie-efficiëntie van het complete systeem, dus bijvoorbeeld de cv-ketel, warmtewisselaar én thermostaat samen. Dit wordt samengevat in één allesomvattend energielabel voor verwarming.

Het energielabel voor verwarming wordt al in de offertefase toegekend. Op die manier kunt u als consument bewust keuzes maken voor een verwarmingssysteem dat optimaal rendeert en zo min mogelijk energie verbruikt. 

Voorbeeld van een energielabel voor verwarming systemen

Meer informatie over het energielabel

Heeft u vragen over het nieuwe energielabel voor verwarming? Stel ze aan Thuiscomfort.