Mantelzorgaanbouw: "Nu de tuinkamer, later de slaapkamer"

Voorbeeld van een aanbouw zoals uitgevoerd door HG Bouwtechniek | Foto © HG Bouwtechniek

Aan- en uitbouwen, daar hebben mensen oren naar. Niet alleen voor de extra vierkante meters nu, maar ook met het oog op later. Want langer thuiswonen met de nodige aanpassingen, of levensloopbestendig wonen zoals dat zo mooi heet, dat is wat mensen willen. Soms nu, maar ook vaak pas later, aldus Joke Vervoorn van HG Bouwtechniek BV uit Sprang-Capelle. “Met een Prefab aanbouw liggen de leidingen al op de juiste plek en is de uiteindelijke overgang naar gelijkvloers wonen een heel natuurlijke.”

HG Bouwtechniek BV verbouwt nu voor later

Zorgaspect met Parkinson

Wat 6 jaar geleden begon met een zorgvraag vanuit de familie, beslaat nu een groot deel van de projecten bij HG Bouwtechniek. “Toen een oom de diagnose voor de ziekte van Parkinson kreeg, wilde hij graag met een Prefab aanbouw in de tuin bij zijn familie blijven. Als bouwbedrijf weten we hoe we een goede aanbouw neerzetten, maar in het zorgaspect moesten we ons verdiepen. Zo is het balletje gaan rollen en nu bieden we onze kennis en informatie aan bij patiënten, senioren en professionele instanties. De mensen die we spreken, vinden het erg prettig als er iemand met hen meedenkt, iemand die een oplossing weet bij wat ze vragen.” 

Voorbeeld van een aanbouw met steenstrips | © HG Bouwtechniek
Voorbeeld van een aanbouw met hout | © HG Bouwtechniek

Foto's © HG Bouwtechniek

Mantelzorgaanbouw aan huis vast of juist vrijstaand

“De meeste informatiemarkten en gemeentevoorlichtingsavonden richten zich op senioren, die een andere zorgvraag hebben dan een jonger iemand met een aandoening. Senioren zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in het tijdig verbouwen van hun eigen woning. Die ruimte gebruiken ze eerst als tuin- of hobbykamer, maar de leidingen en voorzieningen zijn aangebracht om hen later gelijkvloers te laten wonen. Van mensen met een aandoening krijgen we juist vaker mantelzorgvragen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een losstaande mantelzorgwoning of -unit. Als ouders in gaan wonen bij hun kinderen of andersom, behouden ze zo toch hun privacy.”

Voorbeeld van een keuken | © HG Bouwtechniek
Voorbeeld van een badkamer | © HG Bouwtechniek

Foto's © HG Bouwtechniek

Prefab: slim voorbereid

“Als een klant snel een aanbouw nodig heeft, dan zetten we die al in een dag neer. Zo veel mogelijk bereiden we voor in onze werkplaats, zoals de steenstrips van gezaagde stenen aan de buitenzijde. Op de locatie zelf is het dan een kwestie van de delen in elkaar zetten. Dat gaat snel en de klant hoeft niet in te leveren op kwaliteit. Voor binnen en buiten hebben we verschillende materiaalkeuzes, zodat de prefab aanbouw zo goed mogelijk aansluit op de bestaande bouw en op de wensen van de bewoners. En onze materialen zijn gericht op gemakkelijk onderhoud, zoals de afwerking van de badkamerwand. Het ziet eruit als tegels, maar je hoeft niet met de spreekwoordelijke tandenborstel de voegen schoon te krabben.”

Plaatsing van een aanbouw | © HG Bouwtechniek
Plaatsing van vloerverwarming | © HG Bouwtechniek

Foto's © HG Bouwtechniek

Regels en vergunning aanbouwen

Voor een aanbouw is sinds 2014 geen vergunning meer nodig, voor een mantelzorgwoning gelden wel bepaalde regels. Joke Vervoorn: “Wanneer de zorg ophoudt, hoeft de aanbouw tegenwoordig niet meer afgebroken te worden, maar de badkamer moet in sommige gevallen verwijderd worden. Per gemeente verschilt het hoe ze regels toepassen. Het komt voor dat de badkamer vanuit de WMO betaald wordt, of dat de aanbouw met een Blijverslening of vanuit de overwaarde van de woning betaald kan worden. Die ontwikkelingen gaan erg snel, daarom houden we ze goed bij, zodat we onze klanten ook hierin kunnen ontzorgen.”

Voorbeeld van een aangepaste badkamer | © HG Bouwtechniek

Foto's © HG Bouwtechniek

Meer informatie?

Bekijk de folder of neem contact op met HG Bouwtechniek

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina