3 minuten om te vluchten bij een woningbrand

man-rent-in-pyjama-met-kaarsen

Brand kan in ieder huis uitbreken. Ook bij u! Jaarlijks vallen er veel gewonden en doden door brand en rookontwikkeling. Daarnaast zijn de gevolgen van een woningbrand groot. Vuur vernietigt vrijwel alles waarmee het in aanraking komt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een woningbrand te voorkomen en de gevolgen hiervan te beperken. 

Iedere brand begint met een klein vlammetje

De meeste branden (52%) ontstaan door defecte apparatuur, zoals bij kortsluiting of oververhitting van bijvoorbeeld wasdrogers of magnetrons. In 15% van de gevallen gaat het om brandstichting. Ook roken (7%) en brandgevaarlijke werkzaamheden (6%) leiden regelmatig tot woningbranden. Daarnaast zijn er nog branden die veroorzaakt zijn door open haarden, gasfornuizen en vuurwerk. 

232 brandmeldingen per dag: dalende trend

In 2015 kwamen er gemiddeld 232 meldingen van brand per dag binnen bij de brandweer. Dit was in de voorgaande jaren nog meer. Deze daling heeft te maken met betere brandmeldinstallaties. Ook het aantal jaarlijkse slachtoffers daalt ieder jaar opnieuw. Toch veroorzaakte brand nog 31 dodelijke slachtoffers in 2015. 

3 minuten om te vluchten

Een brand ontwikkelt zich sneller dan u denkt. De brandweer adviseert dan ook om altijd te vluchten in plaats van zelf het vuur proberen te doven. In veel gevallen heeft u namelijk niet meer dan 3 minuten de tijd om het pand te verlaten. Dat is minder tijd dan u nodig heeft om dit artikel te lezen! Niet het vuur zelf, maar het inademen van de rook levert de meeste doden en gewonden op.

Automatische alarminstallatie

Ongeveer twee derde van alle brandmeldingen die bij de brandweer binnenkomen, zijn afkomstig van een automatische alarminstallatie. In 2013 was bij 60% van de woningen waar brand optrad, geen rookmelder aanwezig.

Koolmonoxide, geurloos en onzichtbaar

Naast brand is koolmonoxide een groot gevaar. Jaarlijks raken er ruim 1.000 mensen gewond en overlijden er 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Uit recent onderzoek komt naar voren dat bijna 70% van de respondenten niet over een koolmonoxide-alarm beschikt. Voorlichting over koolmonoxide blijkt ook nog steeds belangrijk. Een kwart van de Nederlanders denkt dat een koolmonoxidelek te herkennen is aan een opvallende geur en 14% denkt dat koolmonoxide een zichtbaar gas is. Dit is beide niet het geval. 

Brandpreventie

Hoe zorgt u voor goede brandpreventie?

Rook- en koolmonoxidemelders

Onderschat het belang van een rook- en koolmonoxidemelder nooit. Deze kunnen het verschil maken tussen leven en dood. De beste plek voor deze melders is op het plafond in de gang of ruimte tussen verschillende kamers.

Slimme rookmelder Gira

Slimme rookmelder Gira

Noodverlichting

In geval van brand of andere calamiteiten is een duidelijk verlichte vluchtroute essentieel. Vooral wanneer u groter woont is dit een goede voorzorgmaatregel.

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat elektrocutie wordt uitgesloten en voorkomt brand bij optredende lekstromen.

Brandwerende materialen

Kies voor zoveel mogelijk brandwerende materialen en stoffen in uw huis of gebruik een brandwerend impregneermiddel. Vooral wanneer u kaarsen brandt, is het van groot belang dat u deze nooit in de buurt zet van brandgevaarlijk materiaal.

Brandwerende kabels

Laat brandwerende kabels aanleggen (MBHZ-kabels: MoeilijkBrandbaarZonderHalogenen). Onderzoek toont aan dat brandveilige kabels bij brand aanzienlijk bijdragen aan het beperken van vorming van dichte rook en irriterende of giftige gassen.

Brandblussers

Vluchten is in het geval van brand de beste oplossing. Toch is het belangrijk dat er een of meerdere brandblussers en branddekens aanwezig zijn in ieder huis. In het gunstigste geval voorkomt u hiermee een woningbrand.  

Bron: TU.nl

Download de checklist

Anderen lazen ook: Weet u wat u moet doen bij brand?

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief