5 inbraken per uur, zo voorkomt u (emotionele) schade

Slaapkamer met open raam

Er wordt in ons land om de 11 minuten een inbraak gepleegd. Dat meldt installatiebedrijf Feenstra, op basis van cijfers van het CBS. Bijna 50.000 keer verschaft een inbreker zich toegang tot een woning of appartement.

Meer inbraken dan aangiften

In 2017 zijn er volgens het CBS 49.315 aangiften van woninginbraak geregistreerd. Het Verbond voor Verzekeraars heeft de cijfers over 2017 nog niet gepubliceerd, maar meldde over 2016 maar liefst 63.922 verzekeringsclaims (in datzelfde jaar registreerde het CBS 55.730 woninginbraken). Het verschil tussen beide statistieken is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat niet van iedere woninginbraak aangifte wordt gedaan.

Deze maatregelen schrikken inbrekers af

Veiligheidsglas

Iedere inbraak is er een teveel. In dit artikel zetten wij eerder al de maatregelen op een rij dit u tegen inbraak kunt treffen.

Praktische zaken na een inbraak

Wat als u ondanks alle beveiligingsmaatregelen toch het slachtoffer wordt van een inbraak? Schakel in elk geval direct de politie in. Betreed de woning niet als u vermoedt dat de dader(s) nog binnen is/zijn. Ga niet zelf op onderzoek uit, maar laat dit aan de professionals over. Ga ook niet achter de inbreker(s) aan, als u deze thuis aantreft. Er zijn helaas veel voorbeelden van hoe dit verkeerd kan aflopen.

Zijn er goederen weggenomen? Vul dan zo uitgebreid mogelijk de goederenlijst van de politie in. Houdt u een registratie bij van aangeschafte zaken, met unieke serienummers, dan helpt dit natuurlijk enorm. Ook foto’s van uw duren eigendommen kunt u overhandigen aan de politie, indien gevraagd.

Zijn er bankpassen of gsm’s weggenomen? Onderneem dan direct actie om deze te laten blokkeren. Check mogelijk de Find My iPhone-functie van uw smartphone als u hierover schikt en deze heeft geactiveerd.

Op www.pasblokkeren.nl vindt u alle benodigde telefoonnummers voor instellingen met pasjes, betaal- en spaarpassen.

Onderschat de emotionele schade niet

Na een inbraak kunt u niet alleen spullen missen. Veel mensen voelen zich ook een tijdlang onveilig in hun eigen huis.

Praat hierover, met mensen in uw omgeving of met professionals. Misschien komt het niet direct bij u op, maar contact opnemen met Slachtofferhulp kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

Veilig Wonen Check

Veilig Wonen Check Feenstra

Op haar website heeft installatiebedrijf Feenstra een Veilig Wonen Check geplaatst. Hiermee krijgt u inzicht in de maatregelen die bij u thuis nodig zijn om inbraakveilig te wonen. Het invullen van de check kost 2 minuten.

Vraag een offerte aan voor woonhuisbeveiliging

30 seconcen, meer heeft een inbreker niet nodig

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt