5 vragen om te stellen voor u een installateur of aannemer inhuurt

Aannemer op de bouwplaats

Verbouwen is een vak op zich. Dat is ook de reden dat we vakspecialisten, aannemers of installateurs in de arm nemen. Niemand is gebaat bij slecht uitgevoerd werk, waardoor we last kunnen krijgen van brand-, water- of andersoortige schade. Vooraf gaat u het gesprek aan en met deze tips bent u goed voorbereid.

Zo checkt u of uw verbouwing door het juiste bedrijf wordt uitgevoerd

Zestigplussers houden niet van zwart werk, dat inzicht kwam naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. We vinden het niet prettig dat het tegen de wet ingaat en dat er geen garantie is op de kwaliteit van het werk. Liever officiële opdrachten aan erkende installateurs gunnen dus. Maar wat vraagt u aan uw installateur of aannemer?

1 – ‘Kunt u de offerte specificeren?’

Onderdelen die u wilt teruglezen in de offerte, zijn sloop- en breekwerk, timmerwerk, loodgieterswerk, elektra, tegelzetten en vloer, afwerking, stucen en sausen. Stel dat u twijfelt over een afwerking met muurpanelen, dan weet u wat er voor deze kostenpost gerekend wordt. En het helpt u offertes te vergelijken.

2 – ‘Is de offerte een inschatting van de kosten of een vast afgesproken prijs?’

Probeer op een vaste prijs uit te komen. Met een inschatting bent u er namelijk nog niet, daar kunnen nog vele andere kosten bij komen en zo kunt u moeilijk vasthouden aan uw budget. Het kan voorkomen dat een professional geen vaste prijs kan noemen, omdat er nog een aantal punten onbekend zijn. In dat geval kunt u hem een stukje uit een muur laten breken of in een kruipruimte laten rondkijken. Levert dat niets op, dan kunt u laten omschrijven wat de verwachte werkzaamheden zijn. Als er toch meerwerk nodig is, dan kunt u een aanvullende offerte laten opstellen.

3 – ‘Hoe lang zit u al in het vak?’

Hoe langer een installateur of klusbedrijf aan het werk is, hoe groter zijn netwerk aan partners is en hoe bekender hij bij u in de buurt is. Dat dient als een betrouwbare maatstaf. Vraag ook om referenties van twee recente projecten, dit geeft u een beeld van het mogelijke resultaat en de manier van werken.

4 – ‘Wie zijn uw leveranciers?’

Showrooms, groothandels en andere leveranciers kunnen u meer vertellen over de professionele kant van de installateur. Ze weten vaak hoe vorige klussen zijn verlopen, of hij een prettige relatie is en of u met hem in zee wilt gaan.

5 – ‘Werkt u straks aan mijn verbouwing of uw collega?’

Bij een kleiner installatiebedrijf spreekt u in de meeste gevallen de persoon die straks aan uw huis werkt. Vraag hem dan of hij er elke dag is, zodat u het verloop van de klus op schema kunt houden. Grotere installatiebedrijven sturen bij de eerste afspraak vaak iemand langs die zich alleen met huisbezoeken en offertes bezighoudt. In dat geval kunt u vragen om een ontmoeting met de collega die straks dagelijks aan uw verbouwing werkt. Dat kan natuurlijk ook op zijn huidige klus, dan heeft u meteen een mooi kijkje in de keuken. Of in de badkamer. Of… enfin, u begrijpt ons punt.

Aanmelden nieuwsbrief

Zelf klussen of een professional inhuren? Drie belangrijke vragen.

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.