Voorkom beslagen ramen of schimmelplekken in de badkamer

Nooit meer beslagen ramen of schimmelplekken - Thuiscomfort 2014

Heeft u vaak beslagen ramen of schimmelvorming op het plafond of de wanden van uw badkamer? Dit zijn duidelijk tekenen dat de luchtkwaliteit in uw woning afneemt.

Het belang van goede ventilatie

Wist u dat we gemiddeld zo’n 70% van onze tijd tussen vier muren doorbrengen? Dit lijkt misschien veel, maar reken eens na. Overdag werken we binnen, ’s avonds leven we in huis en ’s nachts slapen we tussen vier muren. Het grootste gedeelte van ons leven speelt zich dus binnen af.

Op zich is er niks mis met binnen, mits we goed ventileren. Vocht in huis – door transpireren, ademen, koken en douchen – veroorzaakt niet alleen condens, maar ook schimmelvorming en nare (chemische) stoffen en geuren. Hier kunnen gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, allergieën, benauwdheid en chronische verkoudheid door ontstaan.

Om gezonde lucht in uw woning te hebben, is het dus belangrijk om te ventileren. Even een raampje open zetten heeft een te kort effect. Op het moment dat u het raam weer sluit, is de frisse buitenlucht alweer verdwenen. Het is dus belangrijk om 24 uur per dag te ventileren.

Isoleren is ventileren

Tegenwoordig worden woningen steeds beter geïsoleerd. Een goede ontwikkeling, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. Een nadeel is dat de luchtcirculatie minder wordt. In een luchtdichte woning kan geen verse lucht van buiten naar binnen stromen. Andersom kan de lucht van binnen er niet uit. En dat is nou juist géén gezonde ontwikkeling. Goede isolatie is belangrijk, maar het belang van goed ventileren is even groot! Het is zelfs essentieel voor een gezond leefklimaat. Een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning wordt dan ook altijd uitgevoerd met een ventilatiesysteem om de circulatie van lucht in de woning te regelen.

Ventilatieoplossingen van Zehnder-J.E. StorkAir

Iedere woning is verschillend, waardoor er elke keer andere eisen aan het ventilatiesysteem worden gesteld. De oppervlakte en indeling van een huis zijn hierbij belangrijke factoren. Bovendien is er een groot verschil tussen nieuwbouw of bestaande huizen.

De twee meest gebruikte systemen van ventilatie zijn mechanische ventilatie en ventilatiesystemen met warmteterugwinning.

Mechanische ventilatie

De meest eenvoudige manier van mechanische ventilatie is centrale mechanische afzuiging. Gebruikte lucht wordt afgezogen in keuken, badkamer en toilet. Verse lucht wordt toegevoerd via roosters die u vaak aantreft in kozijnen, ramen of schuifpuien.

Zehnder-J.E. StorkAir biedt hiervoor een stille, energiezuinige oplossing in de vorm van de woonhuisventilator ComfoFan S. Vervang uw huidige woonhuisventilator en bespaar jaarlijks op uw energiekosten.

Ventilatie met warmteterugwinning

Een andere, meer geavanceerde manier van mechanische ventilatie is ventilatie met warmteterugwinning. Hierbij wordt evenveel verse lucht toegevoerd als gebruikte lucht afgevoerd. De lucht wordt afgezogen in de zogenaamde ‘natte’ vertrekken zoals keuken, badkamer en toilet. Verse lucht wordt toegevoerd in de woonvertrekken. Zo zijn de luchtstromen in huis in balans en wordt er continu geventileerd. De toevoeging van warmteterugwinning zorgt ervoor dat de afgevoerde binnenlucht voor meer dan 95% wordt gebruikt om de koude buitenlucht voor te verwarmen. De luchtstromen worden hierbij niet met elkaar vermengd. Deze vorm van ventileren is comfortabel en erg energiezuinig. Voor extra comfort is deze vorm van ventileren zelfs uit te breiden met koeling van uw woning.