Afschaffing Europese roamingkosten goed nieuws voor smart home-bezitters

Smartphone bij de Eiffeltoren

Vanaf de Spaanse Costa’s of op de Franse Autoroute uw slimme woning in Nederland monitoren en aansturen, is een stuk eenvoudiger én goedkoper geworden. De afschaffing van roamingkosten voor bellen, sms-en en datagebruik binnen Europa zorgt hiervoor. 

Geen torenhoge telefoonkosten meer op vakantie

Waren we voorheen voor datagebruik op vakantie vooral aangewezen op onbeveiligde wifi-netwerken op het vliegveld of op de gratis wifi van McDonald’s. Vanaf nu is het mogelijk om echt óveral in de Europese Unie volgens het lokaal geldende tarief te bellen en data te gebruiken op uw mobiele telefoon, via 3G of 4G. Torenhoge telefoonrekeningen na de vakantie behoren hiermee tot het verleden, mits de regels voor telefoongebruik in het buitenland worden gevolgd. Dit is goed nieuws voor heimwee-Skypers, eeuwige-verdwalers die blind varen op Google Maps en fanatieke Instagrammers die vergroeid zijn met hun smartphone. Maar ook voor bezitters van een smart home schept dit ongekende mogelijkheden.

‘Schat, staat het strijkijzer uit?’

Wie heeft het niet meegemaakt… U bent de straat nog niet uit of de eeuwige vraag wordt gesteld: ‘Is het gas uit?’ en: ‘Zijn de ramen wel gesloten?’ En was het strijkijzer nu wel of niet uit?

Met huisautomatisering weet u onderweg precies hoe de situatie bij u thuis is. Ook schakelt u met een druk op de knop álle installaties in huis aan of uit. In Nederland was dit al zo, daar komen nu de landen van de Europese Unie bij.

Bedien uw Nederlandse huis ‘en route’

Het is een bekende inbrekerstruc: aanbellen om te zien of er iemand thuis is. Voortaan ziet u via een app niet alleen real-time dát er wordt aangebeld – waar in Europa u op dat moment ook bent. Via een video-deurmonitor ontvangt u een foto van het bezoek. En u kunt via de intercom zelfs direct spreken, of de deur op afstand openen, als het om een bekende gaat.

Gaat het slimme inbraakalarm af terwijl u op vakantie bent? Bel dan de buren of kijk eerst via een videoverbinding of het een inbreker is die het alarm liet afgaan of toch misschien uw kat.

Slimme verlichting bedient u op afstand om de indruk te wekken dat u niet op vakantie bent.

En een webcam gericht op uw woonkamer houdt uw woning in de gaten, terwijl deze is verhuurd via bijvoorbeeld Airbnb.

Hoeveel MB’s kost huisautomatisering in het buitenland?

De kosten van huisautomatisering in het buitenland hangen samen met de functionaliteiten van de aangestuurde apparatuur. Betreft dit een thermostaat of een alles aan/uit schakelaar, dan kost de bediening ervan slechts enkele kb’s per schakeling.

Maar worden er spraakfuncties gebruikt of zelfs (streaming) video, dan gaat het dataverbruik al snel richting de MB’s.

Indicatie datagebruik mobiele apps

  • Tekstbericht: 1 kb/bericht
  • Apparaten aan/uitzetten: Enkele kb’s
  • E-mail: 20-75 kb’s/bericht
  • Spraak: 250 kb/minuut
  • Video: 20 MB/minuut

De maximale roamingkosten van dataverkruik binnen de EU bedroegen tot voor kort 20 cent/MB (ex. BTW). Voor een minuut videogebruik betaalde u maximaal 4 euro. Die kosten komen nu te vervallen.

Uitzonderingen

Let op dat er wel uitzonderingen zijn voor het afschaffen van de dataroaming binnen de EU. Zo is een aantal Europese landen uitgesloten van de regeling (zoals niet-EU-lid Zwitserland). Ook kan de ‘oneindige’ databundel uit Nederland in het buitenland opeens wél een limiet hebben. En voor mensen die gedurende het jaar langere tijd in het buitenland verblijven (b.v. zogenaamde ‘pensionado’s’) kunnen andere regels gelden.

Bezoek de website van uw provider voor de meest actuele informatie over de afschaffing van de dataroaming-regeling.

Even wennen

De dataroamingregeling is per direct ingevoerd. Technisch gesproken staat u niets in de weg om maximaal gebruik te maken van het gemak van mobiel internet tijdens uw vakantie binnen de EU. Toch kunnen we ons voorstellen dat mensen in de zomer van 2017 nog voorzichtig zijn met het mobiele datagebruik binnen Europese landen. Sommigen zijn bijvoorbeeld gewend om bij aankomst op hun vakantieadres twee keer in Nederland de telefoon te laten overgaan, om maar geen hoge telefoonkosten te maken. Voor hen is Always On misschien een stap te ver. Maar voor de moderne vakantieganger is de afschaffing van de roamingregeling beslist een uitkomst!

Ga (bijna) gratis op reis door uw huis te verhuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina