Toename brandgevaar wietplantages: ‘Help, mijn buurman heeft groene vingers’

Wietplantage bij de buren

Van alle branden die door wietplantages ontstaan, vindt driekwart in woonhuizen plaats, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. Geen wenselijke situatie als u ernaast woont, nog afgezien van de verdachte personen die zich in en bij zo’n pand ophouden. Hoe herkent u een wietplantage bij uw buren en wat kunt u ertegen doen?

Toename brandgevaar door wietplantages

In de eerste helft van 2017 waren er in ons land 37 grote branden als gevolg van wietplantages. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van 2016 (79 wietplantage-gerelateerde branden), 2015 (79 keer) en 2014 (73 keer).

Dergelijke branden worden vaak snel groter omdat er sprake is van (opzettelijk) geknoei met de elektrische installatie. Ook bellen wietplantagebezitters bij brand geen 112, maar ontvluchten zij meestal direct het pand, waardoor het vuur langer de tijd krijgt zich uit te breiden.

Zo herkent u een wietplantage bij de buren

Hoe herkent u een wietplantage bij de buren? Onder andere deze tekenen wijzen erop:

  • Er zijn ramen dichtgeplakt om ongewenste inkijk te voorkomen
  • Er is een probleem met de elektriciteitsvoorziening
  • U neemt een duidelijke, onafgebroken wietgeur waar
  • In de winter ligt er geen sneeuw op het dak
  • Er komen mensen aan de deur die u niet vertrouwt of op opmerkelijke tijdstippen
  • Er worden stiekem goederen in en uit de woning getransporteerd

Wat kunt u tegen een wietplantage doen?

Als u vermoedens heeft van een clandestiene wietplantage, neemt u dit het beste op met de politie in uw woonplaats (0900-8844). Als u niet wilt dat u als melder bekend wordt, bel dan Meld misdaad anoniem (0900-7000).

Uw buren rechtstreeks aanspreken op uw vermoedens heeft niet in alle gevallen de voorkeur. Hoewel sommige wietkwekers het werk voor een extra zakcentje doen, zitten er ook keiharde criminelen tussen. Met hen wilt u het niet aan de stok krijgen, laat dit beter aan de politie over. Na uw melding zullen zij de situatie onderzoeken en eventueel tot actie overgaan, in samenwerking met de gemeente, het energiebedrijf, de woningbouwvereniging en/of de sociale dienst.

Gluren bij de buren via een onbeveiligde webcam

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief