Wel een CO-melder, tóch koolmonoxidevergiftiging

Man krijgt zuurstof toegediend na koolmonoxidevergiftiging

U heeft een CO-melder in huis en bent dus een gewaarschuwd mens. Toch? Dit is helaas niet altijd zo. Een CO-melder slaat namelijk pas alarm bij acute koolmonoxide-intoxicatie. Wanneer er een kleine hoeveelheid koolmonoxide vrijkomt, geeft de melder vaak helemaal geen waarschuwing. Toch kan een kleine hoeveelheid al gezondheidsklachten veroorzaken.

Koolmonoxidevergiftiging is niet altijd acuut: het kan ook chronisch zijn

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het onzichtbare en reukloze gas verspreidt zich ongemerkt in de woning met soms dodelijke afloop. In Nederland overlijden er ieder jaar ongeveer tien mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergifiting. Honderden belanden in het ziekenhuis. Maar het aantal slachtoffers van CO-vergiftiging is nog veel hoger volgens Marcel van Galen van Brandweer Nederland. 

Koolmonoxidevergiftiging is niet altijd acuut. Wanneer er sprake is van chronische blootstelling aan relatief lagere waarden koolmonoxide, ondervindt u klachten zoals hoofdpijn, griepverschijnselen en concentratieproblemen. Omdat deze symptomen ook voorkomen bij griep, herkent uzelf of de huisarts het niet altijd. Zo blijft u blootgesteld aan het onzichtbare gas en houdt u klachten. Dit is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met long- of hartaandoeningen. 

CO-melders alarmeren pas bij hoge concentratie koolmonoxide

Koolmonoxidemelders alarmeren meestal alleen bij hoge concentraties koolmonoxide. Als er tussen de 60 en 90 minuten 50 ppm (parts per million) koolmonoxide in uw woning komt, slaat de melder alarm. Dit moet volgens de Europese norm (EN5029). Vanaf 30 ppm mág een CO-melder waarschuwen na 120 minuten. Maar dit hoeft niet. Toch kunnen er al gezondheidsklachten optreden na blootstelling van 10 ppm aan koolmonoxide. Het is dus mogelijk dat er een schadelijke hoeveelheid koolmonoxide in uw huis is, terwijl de CO-melder niet afgaat. 

Gelukkig zijn er al wel digitale CO-melders op de markt die op het display ook lagere concentraties aan koolmonoxide tonen. Vanaf welke waarde dit is, verschilt per CO-melder. 

Digitale CO-melder

Voorbeeld van digitale CO-melder

Nieuwe richtlijnen CO-melders in de maak

Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe Europese norm voor CO-melders waarin meer aandacht is voor lagere waardes koolmonoxide. In deze norm worden richtlijnen gegeven over de manier waarop over deze waardes wordt geïnformeerd. Een norm is geen verplichting. Dat betekent dat CO-melders niet hóéven te alarmeren bij lagere waardes. 

CO-melders niet verplicht in Nederland

Gek genoeg zijn CO-melders niet verplicht in Nederland. In Engeland zijn ze wél verplicht. Ook is het in veel andere EU-landen verplicht om verbrandingsinstallaties jaarlijks te onderhouden. In Nederland is het (binnenkort) alleen verplicht dat alleen erkende installatiebedrijven en vakbekwame cv-monteurs onderhoud mogen plegen aan cv-ketels. 

Sinds 2003 moeten rookmelders verplicht aanwezig zijn bij oplevering van nieuwbouwwoningen. Dit geldt helaas niet voor CO-melders. Henk Krol van 50plus streeft naar verplichting van CO-melders in iedere woning, met name in seniorenwoningen. Senioren zijn namelijk extra kwetsbaar voor blootstelling aan koolmonoxide. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is vooralsnog niet voor een verplichting van CO-melders in alle woningen.Dit, omdat het lastig te handhaven is. 

Wat gebeurt er met uw lichaam bij een CO-vergiftiging?

Bij een koolmonoxidevergiftiging hecht de koolmonoxide zich in het bloed aan het zuurstof-eiwit hemoglobine. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in de organen. De koolmonoxide verdringt de zuurstof in het lichaam. Bij lage waarden koolmonoxide in het bloed, probeert het lichaam dit te compenseren door het hart sneller te laten kloppen. Zwangere vrouwen, ouderen, kinderen en mensen met hart- of longaandoeningen kunnen dit minder compenseren en zijn daardoor extra kwetsbaar. 

Lees meer over de klachten die optreden bij een koolmonoxidevergiftiging >>

CO-melder laten installeren? Vind hier uw Thuiscomfort-specialist!

Griep of gif? Herkent u het verschil?

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen