Een comfortabele, passende badkamer voor een MS-patiënt

Comfortabele aangepaste badkamer voor Multiple Sclerose patient

Voor gezonde mensen is het inrichten van een nieuwe badkamer al een hele opgave. Maar als je zoals Mathilde van den Hoek Multiple Sclerose (MS) hebt, zijn er nog veel meer zaken om op te letten, naast het merk van de regendouche en de kleur van de tegels. Gelukkig had zij professionele hulp en alle adviezen die ze onderweg kreeg, plus de zaken waar zij en haar man Elvin tegenaan liepen, deelt ze hier op Thuiscomfort. 

Progressieve Multiple Sclerose vanaf 2010

Mathilde van den Hoek: “Ik heb progressieve MS sinds 2010. Voor die tijd werkte ik als ziekenverzorgster, maar op een gegeven moment moesten de cliënten míj ondersteunen. Inmiddels ben ik volledig afgekeurd voor het werk.

Samen met mijn twee dochters ben ik in die tijd verhuisd naar een seniorenwoning in het buitengebied van Putten. Dat ging niet gemakkelijk. Er zijn in Putten maar weinig aangepaste woningen beschikbaar en de woningen díe er zijn, zijn alleen bestemd voor 55-plussers. Dus toen ik mijn geboortejaar 1972 doorgaf, was de eerste reactie van de woningcorporatie: ‘u komt niet in aanmerking’. Ik was te jong en moest ‘op zicht’ langskomen bij hun kantoor in Almere. Daar zagen ze wel dat ik echt niet in een standaard woning kon verblijven en toen heb ik die woning, met een bad- en slaapkamer op de begane grond, snel gekregen.”

‘Psychisch mankeer ik helemaal niks’

In juni 2017 trouwen Mathilde en Elvin van den Hoek en wordt de seniorenwoning verruild voor een gezinswoning verderop in Putten. Op verschillende punten wordt dit huis aangepast aan de fysieke beperkingen van mevrouw Van den Hoek. (“Psychisch mankeer ik helemaal niks, hoor, al denken mensen dat soms wel als ze mij voor het eerst ontmoeten en m’n rolstoel zien.”) Zo is er een traplift geplaatst en zijn alle binnendeuren voorzien van een touw om de bediening ervan te vergemakkelijken. Maar de belangrijkste aanpassingen bevinden zich in de badkamer. Samen met onder andere een architect, een ergotherapeut en een specialist van Thuiscomfort is er een plan opgesteld voor een compleet nieuwe badkamer, in een uitbouw van de bestaande woning. Inmiddels is de badkamer in gebruik genomen en deelt mevrouw Van den Hoek haar bevindingen met ons:

Beugel over het bad

“Ik heb spasmen in mijn benen. Dan is een bad heerlijk. Alleen kan ik niet goed over de rand van het bad stappen. Henk ter Burg van Thuiscomfort heeft me aangeraden om een beugel te plaatsen vanaf de muur over het hele bad heen.

Maar aan dat idee moet ik nog wennen. Het ziet er gelijk zo heftig uit. Momenteel ga ik niet veel in bad. Als ik er meer behoefte aan heb, zal ik overwegen die beugel alsnog te laten plaatsen.”

Bovenlicht met automatische raamuitzetter

“Buitenlicht in de badkamer is fijn, maar een extra raam in de badkamer vonden we te druk. Bovendien is het inbraakgevoelig. Om die reden hebben we in het dak een raam laten plaatsen dat met behulp van een schakelaar open en dicht gaat.”

Douche-wc

“Dit vind ik zelf een twijfelgeval. Voor gezonde mensen is dit prima. Voor MS-patiënten is de reiniging van de douche-wc alleen onvoldoende. Je hebt alsnog een douche nodig of moet met de hand een deel van je lichaam reinigen. Mijn man Elvin is wél heel erg enthousiast over de douche-wc trouwens!”

Douche-wc met wandbeugels

Douche-wc met wandbeugels

Douchekruk liever dan een opklapbaar douchezitje

“In de inloopdouche staat momenteel een losse douchekruk. Ik weet: een opklapbaar zitje aan de muur is veel mooier. Maar in mijn vorige huis zat ik op zo’n douchezitje, toen ik iets voelde bewegen. Even later lag ik op de grond. Was het zitje met schroeven en al losgekomen van de muur! Iedereen zegt: mits goed gemonteerd gebeurt dat geen tweede keer. Maar ik mag eigenwijs zijn, dus… Het is mijn huis en ik voel me veiliger op een douchekruk!”

Extra deur naar de garage

“Ik heb progressieve MS. Dat betekent dat ik op den duur niet meer kan staan. Een tillift is dan handig. Dus ook al is het nu nog niet nodig, er is vast rekening gehouden met dit feit door een extra deur te maken vanuit de garage naar de badkamer. Daar kan straks de tillift komen te staan.”

Extra designradiator voor een warme badjas

“Naast de vloerverwarming hebben we een extra designradiator laten plaatsen. Zo heb ik altijd een lekkere warme badjas en soms rol ik mijn rolstoel er tegenaan, voor extra warmte.”

Handgrepen op de ‘juiste’ hoogte

“Mijn vorige huis, de seniorenwoning, was zo klein, ik had overal steun. In dit nieuwe huis heb ik echt handgrepen aan de muur nodig. Henk ter Burg van Thuiscomfort en mijn ergotherapeut hebben geadviseerd over de juiste plaatsing ervan. Maar ook mijn eigen ervaring heeft zwaar meegewogen. ‘Laat niemand je vertellen wat je wel en niet moet doen’, zei Henk tegen me. Het gaat om jou. Wees stronteigenwijs als dat nodig is.”

Infraroodcabine heerlijk

“Als je in huis de ruimte hebt: neem ‘m! Kou is funest bij MS. Ik zit bijna twee tot drie keer in de week in mijn infraroodcabine.

Het enige lastige is de drempel van de cabine, maar daar was helaas niets aan te doen.”

Inloopdouche helemaal openklapbaar

“De douche zelf is afgeschermd van de rest van de badkamer met een glazen deur. Deze kan ik helemaal openklappen, waarna ik zo de douche inrijd.”

Onderrijdbare wastafel

“Onze badkamers heeft twee wastafels. Elvin en ik hebben allebei een eigen wastafel. De mijne is lager geplaatst en met mijn rolstoel kan ik eronder rijden.

De exacte plaatsing is bepaald door Henk ter Burg, in samenspraak met onze ergotherapeut.”

Onderrijdbare wastafel in badkamer voor MS patient

Onderrijdbare wastafel

Regendouche weer verwijderd

“De regendouche is na plaatsing weer verwijderd. Bij het inmeten van de hoogte was niet gekeken naar mijn situatie, alleen naar ‘de standaard’. Nou, die is er niet! Daardoor was de regendouche op 1,50 meter hoogte geplaatst, te laag voor mij.

Bovendien blijkt het niet mogelijk direct warm water uit de regendouche te laten stromen. Ik zat dus eerst tien seconden in een koude straal. Met de wijsheid achteraf zeg ik: dit was geen gelukkige keuze.”

Schuifdeur handig bedienbaar

“De deur tussen onze slaapkamer en de badkamer is een schuifdeur geworden. Die is voor mij handiger te bedienen dan een deur die openzwaait.”

Sunshower lekker en luxe, maar wel fel licht

“Dit is vooral erg lekker en luxe onder de douche. Het licht is wel heel fel aan m’n ogen, door de MS heb ik daar extra veel last van.”

Vloerverwarming en de juiste antislip

“De vloerverwarming is gewoon zalig. De vloer zelf is antislip uitgevoerd. Niet te veel, anders struikel je erover. Bij een tegelcentrum in de buurt heb ik geprobeerd hoeveel antislip prettig voor mij is.”

‘Iedereen is lyrisch over mijn nieuwe badkamer. Zelf denk ik vooral: was het maar niet nodig allemaal.’

Mathilde van den Hoek: “Natuurlijk ben ik blij met mijn nieuwe huis en badkamer. Maar zo lyrisch als bij ons open huis iedereen over de badkamer was, ben ik niet. Ik denk dan: ‘had ik alle aanpassingen maar niet nodig’. Ik ben dankbaar voor alles en vind het luxe dat ik in Nederland ziek ‘mag’ zijn. Zou zelfs mijn MS niet meer kunnen missen, want he brengt je ook veel. Maar toch… ga maar eens op een traplift zitten en laat je van boven naar beneden brengen. Niet veel mensen doen dat voor hun plezier. Ik ook niet. Ik heb daar ook niet om gevraagd, tenslotte.”

Zoek een vakspecialist

Aanpassingen in huis even divers als Multiple Sclerose zelf

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt