Coronavirus voorkomen thuis of op werk

Voorkom besmetting met het coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich vanuit China inmiddels razendsnel over de wereld. In december 2019 vond een uitbraak plaats van het nieuwe coronavirus in de regio Wuhan. Inmiddels zijn er ruim 80.000 besmettingen gemeld. Wat kunnen we – thuis of op het werk – doen om besmetting te voorkomen?

Coronavirus: beter voorkomen dan genezen

Om het coronavirus te stoppen, is het zaak zo min mogelijk met besmette mensen in contact te komen. Mondkapjes zijn al maanden uitverkocht en ook mijden mensen in coronagebieden zoveel mogelijk plekken waar zij besmette patiënten kunnen treffen. In Noord-Italië, waar recent een grote corona-uitbraak plaatsvond, is het openbare leven zo goed als tot stilstand gekomen.

Steeds meer besmettingen in Europa

Steeds meer besmettingen in Europa

In Nederland is het coronavirus nog niet geland. Maar na Italië zijn ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje zijn de eerste besmettingen al gemeld. Het kan dus zéker geen kwaad om alvast voorzorgsmaatregelen te treffen.

Coronabesmetting voorkomen op werk

Op het werk zit je vaak met meerdere mensen bij elkaar. In kantoortuinen zitten soms zelfs tientallen collega's dicht op elkaar. En onlangs bleek uit onderzoek dat ook luchtfiltersystemen in bedrijven vaak te wensen overlaten. Een walhalla voor virussen dus. 

Hygiëne

Om verspreiding van virussen te voorkomen is hygiëne niet te onderschatten. Sommige bedrijven vragen om die reden aan medewerkers om hun handen te desinfecteren zodra zij het bedrijfspand betreden. Verder is het zaak om zoveel mogelijk je handen te wassen. Ohja, en blijf vooral even uit de buurt van die collega met dat hoestje. 

'Mondkapjes geven vooral schijnveiligheid'

Mondkapjes op straat en op kantoor werken dan weer niet. Die geven vooral schijnveiligheid, waarschuwt Bert Niesters, hoofd van de sectie klinische virologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Coronabesmetting voorkomen in huis

Ook thuis kun je maatregelen treffen om het coronavirus buiten de deur te houden. Op dit moment is er nog geen reden om ongerust te zijn. Maar wat vaker je handen wassen, kan geen kwaad. Heb je iemand anders aangeraakt? Was dan eerst je handen, voor je in je ogen wrijft of in je neus peutert. Zorg ervoor dat je je woning goed lucht, zodat eventuele virussen en bacteriën niet in je huis blijven hangen. 
Word je toch ineens ziek? Ga dan niet direct naar de huisarts, maar bel eerst. 

Hoe weet ik besmet ben met het coronavirus?

Ben ik besmet met het coronavirus?

De eerste symptomen van besmetting met het coronavirus lijken een beetje op griep. Wanneer je besmet wordt met het virus, kun je de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen die de ziekte hebben opgelopen hebben last van luchtwegklachten zoals hoesten of kortademigheid. Daarnaast hebben ze vaak hoge koorts. Maar ook verwardheid, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn komen voor. Eigenlijk net als griep dus. 

Wat gebeurt er als ik coronavirusachtige symptomen krijgt?

Wanneer je je met corona-achtige ziekteverschijnselen meldt bij een arts en de arts vermoedt dat je mogelijk besmet bent, treedt er een protocol in werking. De arts vraagt dan een test aan bij het RIVM en het Erasmus MC. Tijdens het testen word je in isolatie gehouden. Dit kan thuis, maar ook in het ziekenhuis. Test je positief op het virus? Dan blijf je in isolatie en gaat de GGD onderzoek doen naar mensen waar je de laatste tijd mee in contact bent geweest.

Ga ik dood als ik besmet ben met het coronavirus?

Van de tot nu toe bekende gevallen van besmetting met het coronavirus, heeft ongeveer 17 procent ernstige tot kritieke klachten. 2 tot 3 procent van de mensen die besmet zijn, overlijdt aan de ziekte. De meeste overledenen zijn ouderen en mensen die al verzwakt waren door andere ziekten. Helaas zijn er ook jonge, gezonde slachtoffers gevallen. Ga je dood na besmetting? Waarschijnlijk niet. De kans dat je aan iets anders overlijdt is nog steeds veel groter. Maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Thema's

Schimmels en vochtplekken in huis: één op de vijf Nederlanders heeft er last van!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.