De 10 beste apps voor meer zelfstandigheid senioren

Gerimpelde hand bedient een iPad

Ruim de helft van de 55-plussers heeft een smartphone of tablet. En dat is niet voor niks. Nu de toestellen gebruiksvriendelijker en groter worden, bieden ze steeds beter mogelijkheden om de zelfstandigheid van ouderen te vergroten, in contact te blijven met jongere generaties en mee te gaan met de ontwikkelingen in de wereld.

Apps die niet op uw smartphone of tablet mogen ontbreken

Onderzoek van Deloitte wijst uit dat ouderen vooral bellen, e-mailen en sms-jes versturen met de smartphone. Apps worden minder gebruikt. Toch hebben deze zoveel te bieden! Reden voor Thuiscomfort om de beste apps op het gebied van veiligheid, sociaal contact, zorg en persoonlijke ontwikkeling op een rij te zetten. Apps die niet alleen bij ouderen op de smartphone of tablet mogen ontbreken, maar ook voor jongere generaties bijzonder nuttig zijn.

1. WhatsApp

Met WhatsApp kunt u berichten uitwisselen zonder voor sms-jes te hoeven betalen. Naast het verzenden van berichten kunnen gebruikers van WhatsApp ook groepen aanmaken en elkaar onbeperkt afbeeldingen, video's en geluidsopnames sturen.

Whatsapp-logo

2. Zelfregie

De Zelfregie app bestaat uit een iPad-app en een iPhone-app voor uw zorgverlener. Beide apps zijn aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen uw zorgverlener en uzelf, elk vanaf het eigen apparaat, afspraken en rapportages beheren en inzien.

Met de app kunt u afspraken met de zorgverlener wijzigen of annuleren. De app bevat ook weblinks waarmee u eenvoudig een reis met het openbaar vervoer plant, boodschappen bestelt of geldzaken regelt met de bank.

Zelfregie-logo

3. Luister Bieb

Met de LuisterBieb app geniet u van de beste luisterboeken, waar en wanneer u dat wilt. Met een uitgebreide selectie bestsellers van bekende auteurs. Zelfs als u druk bent, kunt u altijd nog lekker luisteren, gratis en offline.

Luisterbieb-logo

4. Dichtbij

Met de Dichtbij app bent u een klik verwijderd van het laatste nieuws, agenda-items en foto's uit uw omgeving. Met deze app is het o.a. mogelijk om:

  • Lokale informatie en nieuws te lezen
  • Eén of meerdere plaatsen of regio's te volgen
  • Fotoreportages van evenementen in de buurt te bekijken
  • Te reageren op artikelen
  • Artikelen te delen met vrienden (Facebook, Twitter of per e-mail)
Dichtbij-logo

5. Moet ik naar de dokter

Een medische app waarmee u door middel van eenvoudige vragen in simpele en heldere taal zelf kunt beoordelen óf en wanneer u contact opneemt met de huisarts. Ook geeft de Moet ik naar de dokter app aan wat u zelf kunt doen om klachten te verlichten met behulp van de zelfzorgadviezen van Thuisarts.nl en in welke gevallen alsnog contact met de huisarts nodig is.

Medische app logo

6. Rode Kruis EHBO

Veel mensen weten niet wat te doen bij een ongeval. En teveel mensen doen niets, of het verkeerde. Daarom is er de EHBO app. Met de EHBO app voor de smartphone hebt u altijd EHBO-kennis op zak.

De app wijst ook de weg naar de dichtstbijzijnde AED-locatie of EHBO-post en bevat een checklist voor uw verbanddoos.

Rode Kruis-logo

7. MedAlert

MedAlert herinnert iedereen die medicatie gebruikt om deze tijdig in te nemen. Patiënten kunnen medicijnen aan de app toevoegen en aangeven welke dosis daarbij hoort en wanneer en hoe vaak het medicijn ingenomen moet worden. Op basis hiervan wordt een compleet schema met alerts aangemaakt. Na een alert kunt u aangeven of u het medicijn daadwerkelijk hebben ingenomen. De app kan ook de medicijnvoorraad bijhouden en biedt de mogelijkheid notities te bewaren.

MedAlert-logo

8. Alzheimer Assistent

In de Alzheimer Assistent staat informatie in tekst én in video over meer dan 60 onderwerpen. Deze adviezen worden gegeven door experts en mantelzorgers. Het aanbod van informatie zal blijven groeien. Gebruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Zo wordt de Alzheimer Assistent een breed gedragen hulpmiddel voor iedereen die samenleeft met iemand met dementie.

Alzheimer-assistent-logo

9. Beter zien

Hoe ouder de mens wordt, hoe slechter de ogen vaak worden. Het is dan handig om tijdens het lezen van een krant, menukaart of recept een steuntje in de rug te hebben: met de Beter Zien-app worden tekst en beeld vergroot, waardoor deze beter te lezen en te zien zijn. Voor extra contrast zijn er bovendien zes verschillende kleurstellingen. En tot slot, kan de tekst zelfs worden voorgelezen. Handig voor thuis en onderweg. Zo kan de aankoop van een leesbril of optisch vergrotend hulpmiddel nog even uitgesteld worden.

Beter Zien-logo

10. FysiOtherappy

FysiOtherappy is bedoeld voor mensen die zelfstandig oefeningen willen uitvoeren ter mindering van hun klachten en klachten aan het bewegingsapparaat willen voorkomen. De app toont per lichaamsdeel oefeningen die u zelfstandig thuis kunt uitvoeren.

FysiOtherappy-logo

Hoe installeer ik apps op mijn telefoon of tablet?

Om apps op een smartphone of tablet (bijvoorbeeld een iPad) te installeren, doet u het volgende: 

U beschikt over een Android-toestel (bijv. Samsung/Sony/HTC/LG/Huawei/Motorola)

  1. Zorg dat u binnen bereik van wifi bent, bijvoorbeeld uw thuisnetwerk
  2. Ga naar applicaties en open 'Market'
  3. In Android Market zoet u een app (zoals de apps die hierboven genoemd worden). Ook kunt u populairs 'featured' apps bekijken of bladeren door categorieën.
  4. Heeft u de betreffende app gevonden? Selecteer deze dan en volg de instructies. 
  5. De app wordt op de achtergrond gedownload. Ondertussen kunt u naar andere apps zoeken.

U beschikt over een Apple-toestel (bijv. iPhone of iPad)

  1. Zorg dat u binnen bereik van wifi bent, bijvoorbeeld uw thuisnetwerk
  2. Klik op het ikoon van de App Store
  3. Zoek een app door de naam in te typen of bekijk welke Apps u wordt aangeraden ('Uitgelicht')
  4. Klik op 'download' of op het getoonde bedrag
  5. Klik op 'Installeer' en de app wordt op de achtergrond gedownload
 
Nog een handige app die hier niet bij staat? Bericht ons op Facebook!

21 leuke en handige apps voor senioren

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina