Dit zijn de smart home trends van 2018

Wat brengt 2018 ons thuis op technologisch gebied? Het Internet of Things breekt definitief door in onze woon-, slaap-, badkamers en de keuken. Slimme apparaten leren van elkaar en de home assistant doet voorzichtig zijn introductie. Slimme apparaten fungeren steeds vaker als uw persoonlijke bodyguard. Uw huis wordt steeds 'gevoeliger' met slimme sensoren. En de eerste huisrobots komen over de vloer, als onvermoeibare hulp in de huishouding. 

Hoe slim wordt wonen in 2018?

  1. De opkomst van het slimme apparaat
  2. Slimme apparaten als uw persoonlijke bodyguard
  3. Sensoren, de zintuigen van uw huis
  4. Robots nemen ons huishouden over

1. De opkomst van het slimme apparaat

‘Internet of Things’, in het Nederlands: ‘Internet der dingen’. Dit begrip staat voor apparaten in uw woning die met het internet zijn verbonden. Deze apparaten heten ook wel 'domotica'. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat of aan verlichting en gordijnen die u bedient met een app op uw smartphone. Maar ook andere huishoudelijke apparaten worden binnenkort slim. De prototypes van het slimme broodrooster, de slimme koffieautomaat en de slimme koelkast zijn al gedemonstreerd op de technologiebeurzen dit jaar. 

Slimme apparaten leren van u én van elkaar

Veel apparaten communiceren tegenwoordig ook onderling, zodat ze op elkaar worden afgestemd. Slimme apparaten 'leren' dan niet alleen van u, maar ook van elkaar. Ze leren uw leefpatroon kennen en anticiperen daarop. Zo 'weten' ze op den duur precies wanneer u opstaat en zorgen ervoor dat de verwarming een half uur van te voren aanspringt en de koffie klaarstaat zodra u een been uit bed gooit. 
Alle apparaten zijn op dit moment met elkaar verbonden via het Wifi-netwerk. In de toekomst gaat dit veranderen. Dan komt er een speciaal netwerk voor slimme apparaten. 

Een slimme assistent in uw huis

In 2018 neemt een slimme assistent het werk uit handen in uw huis. Amazon, Google, Apple en Lenovo hebben er afgelopen jaren al een gelanceerd. Vooralsnog is de Sonos One de enige die in Nederland verkrijgbaar is. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen in 2018. 
Deze 'assistenten' in de vorm van een soort speakerbox reageren op spraak en praten met u. Zo geeft u deze assistent bijvoorbeeld opdracht de muziek aan te zetten of om de laatste nieuwsberichten voor te lezen. Handgeschreven opdrachten behoren hiermee tot het verleden. Wilt u weten hoe goed deze techniek al is ontwikkeld? Probeer dan Siri op uw iPhone. U zult ervan versteld staan hoeveel gesproken opdrachten deze assistent al kan begrijpen. 

2. Slimme apparaten als uw persoonlijke bodyguard

Slimme apparaten worden in 2018 steeds belangrijker voor de veiligheid in en om uw woning. Vroeger hadden we een soort walkie talkie-babyfoon die een krakend en oorverdovend geluid produceerde als de baby huilde. Tegenwoordig kijken we op onze smartphone of de babysitter niet stiekem hagelslag op de boterhammen van de kinderen strooit. Maar ook bij serieuzer onheil, staat de digitale bodyguard, of het persoonsalarm, aan uw zijde.

Een inbreker komt er met cilindertrekken niet meer in

Uw woning beveiligen met slimme technologie wordt steeds populairder. Niet alleen om de babysitter in de gaten te houden, maar ook om inbraak te voorkomen. Zo komen er meer slimme sloten op de markt. De één springt open met een vingerafdruk, de ander met een app op een smartphone. Een inbreker hoeft binnenkort niet meer cilinder te trekken, maar zal zich moeten verdiepen in het hacken. Gelukkig is dat een stuk complexer!

Gevaar in uw woning? U weet het gelijk dankzij uw smartphone

Daarnaast worden ook de rook- en koolmonoxidemelders steeds slimmer in 2018. Zo zijn de nieuwste modellen verbonden met het internet. Met deze nieuwe techniek ontvangt u een melding op uw telefoon wanneer er rook of CO wordt gedetecteerd in uw woning en kunt u ook op afstand actie ondernemen.

Ook worden alle rookmelders ingeschakeld zodra er een is die brand signaleert. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat u door een beginnende brand heenslaapt.

De kat van de buren komt er in 2018 niet meer mee weg

Ook krijgen we in 2018 steeds geavanceerdere beveiligingscamera's die ook in het donker goede beelden leveren. De tijd dat de kat van uw buren anoniem zijn behoefte in uw tuin doet is voorbij. Nu heeft u zwart-op-wit dat uw buurkat de boosdoener is én kunt u maatregelen treffen. Eerst met uw buren praten hè?

Big Brother?

Slimme beveiliging in uw woning zoals camera's, sloten die opengaan met uw smartphone, rookmelders en camera-babyfoons zijn te vergelijken met een persoonlijke bodyguard in uw huis. Ze beschermen uw spullen én u. Zonder deze middelen is de kans op een fatale afloop bij bijvoorbeeld brand een stuk groter. Big Brother is watching you? Misschien, maar het is wél veiliger. 

3. Sensoren: de wasmachine beoordeelt hoe vuil de was is

Steeds meer apparaten worden in 2018 uitgerust met sensoren. Zo hadden we bijvoorbeeld al deuren die met behulp van sensoren opengaan wanneer u ervoor gaat staan. Maar ook in uw eigen woning doen de sensoren binnenkort hun intrede. Neem bijvoorbeeld de wasmachine van Siemens die dankzij intelligente, sensorgestuurde technologie uw wasgoed beoordeelt op vuilheid en daar het wasprogramma op aanpast. Of de koelkast die met behulp van sensoren 'ziet' wat er in de koelkast staat en daar een recept op bedenkt of automatisch een boodschappenlijstje maakt. Of de Sense Guard van GROHE die u waarschuwt wanneer er ook maar een spoortje van lekkage in uw woning optreedt. Dit alles is mogelijk door inzet van sensoren!

Sensoren 'ruiken' of het voedsel nog vers is

Dankzij sensoren krijgt uw woning zintuigen. Apparaten zien, horen, ruiken én voelen. Dit klinkt eng, maar eigenlijk heeft dit vooral voordelen. Een wasmachine die 'voelt' welk wasprogramma er moet worden toegepast op die broek met grasvlekken, neemt u veel werk uit handen. U hoeft niet meer te speuren naar verborgen vlekken op de kleding van uw kinderen. En een koelkast die 'ruikt' of het voedsel nog vers is en daarop een boodschappenlijst opstelt of de producten zelfs al online bestelt. Het komt er allemaal aan!

Sensoren in de zorg bieden rust en veiligheid

Naast het gemak van sensoren, dienen ze ook een ander doel. Zo worden woningen van (bijvoorbeeld) ouderen en kamers in verzorgingsinstellingen vaker uitgerust met sensoren. Lifestylemonitoring wordt dit ook wel genoemd.  Een familielid of verzorger wordt dan via een smartphone gewaarschuwd als een persoon 's ochtends niet is opgestaan. Deze techniek zorgt voor een hoop rust en veiligheid.

4. Stofzuig-, zorg- en slaaprobots in onze huizen

Onze samenleving wordt steeds meer 'gerobotiseerd'. Robots al een tijdje een 'hot' item. Kijk maar naar de nieuwe VPRO-serie Robo Sapiens van Jelle Brandt Corstius. In de nabije toekomst nemen robots steeds meer taken over van de mens. Dit begon in de fabrieken, maar nu nemen robots definitief ons huishouden over. Zo heb je de Roomba stofzuigrobot die geheel zelfstandig uw woning zuigt, de knuffel- en de zorgrobot die steeds vaker bij demente ouderen wordt ingezet. De slaaprobot (ontwikkeld de TU Delft in samenwerking met Auping), die slaapproblemen oplost, komt in 2018 op de markt. 

Een robot met menselijke trekjes

Robots die de mensheid vervangen klinkt als een doemscenario. Toch komen er constant geavanceerdere modellen op markt. Zo geavanceerd dat ze binnenkort waarschijnlijk niet meer te onderscheiden zijn van een echt mens. Kijk maar naar robot Sophia, inmiddels staatsburger in Saoedi-Arabië. Deze robot van Hanson robotics lijkt verrassend veel op een echt mens. Zelfs in haar gezichtsuitdrukkingen. Sophia is duidelijk een volgende stap in de ontwikkeling van robots. Ze gaat ongetwijfeld zorgen voor nieuwe discussies rond kunstmatige intelligentie en de wetgeving rondom de ontwikkeling en inzet van robots.  

Wat betekent robotisering voor u?

Maar, zo ver is het nog niet. De meeste robots hebben vooralsnog een afgebakende functie, zoals de stofzuig- en slaaprobot. Toch zijn er ook al robotmodellen ontwikkeld die taken aankunnen zoals het brengen van koffie en het legen van de brievenbus. Voor u is dit wellicht een brug te ver, maar voor mensen met een handicap of in een zorgcentrum biedt dit misschien wel uitkomst. Zolang wij als mens in de hand houden wat een robot kan en mag, is er nog niet veel aan de hand.
Bang zijn voor een scenario als in de sciencefictionfilm I, Robot hoeven we nog lang niet te zijn. 

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.