December, feestmaand voor het inbrekersgilde?

Door het raam starende inbreker

Kerst, Oud & Nieuw, het moeten de gezelligste dagen van het jaar zijn. Toch eindigen ze maar al te vaak in een kater. En heus niet alleen door de drank, maar vooral door lieden die er een sport van maken in te breken terwijl u bij familie of vrienden een gezellige avond beleeft. Wat kunt u hiertegen doen?

Zorg dat uw huis er bewoond uitziet

Laat lichten branden, sluit deze zo nodig aan op tijdsklokken. Of kies voor een huisautomatiseringssysteem dat dit voor u regelt. Sluit gordijnen alleen als u dit gewend bent te doen. Laat ze anders open, of halfopen, om de indruk te wekken dat er gewoon mensen bij u thuis aanwezig zijn.

Bent u langere tijd van huis, bijvoorbeeld omdat uw familieleden of vrienden verder weg wonen en u er blijft overnachten, vraag dan of de buren de post uit de brievenbus willen halen en eventueel wat willen schuiven met de meubels of de krant open op tafel willen leggen.

Maak het inbrekers niet gemakkelijk uw woning te betreden

Inbrekers zijn meestal geen inbreker geworden omdat ze zo hard willen werken. Bij de meeste inbraken is sprake van gelegenheid. Sluit ramen om die reden af, ga nooit de deur uit zonder zowel de voor- als de achterdeur op slot te hebben gedraaid. Maak er ook een vast ritueel van de alarminstallatie in te schakelen. Heeft u zo’n systeem nog niet, schaf er dan een aan.

Denk als een inbreker bij het beschermen van uw woning:

  • Hoe kan ik gemakkelijk binnenkomen?
  • Waar is wat te halen?
  • Welke bewoners zijn niet thuis?
  • Hoe kan ik wegkomen?
  • Waar is de kans op ontdekking en herkenning het kleinst?
  • Ligt er een sleutel onder de bloempot? (Nee toch?!)

Als u al deze zaken in ogenschouw neemt, en ook op social media verstandig handelt, neemt de kans af dat u bij thuiskomst onaangenaam verrast wordt.

Bewaar waardevolle spullen in een kluis

Een oude sok, onder het matras, in de vriezer, tussen de vuile was, bewoners zijn behoorlijk creatief als het erom gaat waardevolle spullen aan het inbrekersoog te onttrekken. Helaas sluipt de routine er vaak in en vergeten we spullen op te ruimen of te verstoppen.

Om zaken op te bergen die u niet wilt verliezen, kunt u eventueel een kluis aanschaffen. Gebruik deze bijvoorbeeld voor:

  • Cash geld wat u niet aan de bank toevertrouwt (raden we niet aan, overigens!)
  • Een testament
  • Foto’s met emotionele waarde
  • Belangrijke papieren
  • Waardevolle spullen, zoals goud en juwelen
  • Back-ups van uw computerbestanden

In een kluis zijn spullen beschermd tegen diefstal en eventueel ook tegen brand- en rookschade. Vraag bij aanschaf van de kluis goed na welke beschermende functie deze heeft.

Bevestig een kluis eventueel met een muuranker nog steviger aan uw woning. Wees u er wel van bewust dat een kluis op inbrekers kan werken als een rode lap op een stier. Er zijn gevallen bekend waarbij de kluis met grof geweld is losgemaakt en meegenomen, waardoor de schade zelfs nog verder is opgelopen.

Eventueel kunt u een kluis verstoppen. Niet onder uw bed, dat is de eerste plaats waar gekeken wordt. Maar wel achter een loszittend wand- of plafonddeel, in de kelder, of – vaak gebruikt in films – achter een schilderij!

Wees voorbereid op verzekeringswerk

Treft u bij thuiskomst tekenen aan van een inbraak? Betreed de woning dan niet zelf, maar schakel de politie in. Zij kunnen voor u kijken of de kust veilig is en de recherche inschakelen.

Bel vervolgens de noodslotenmaker of -timmerman, want niets is vervelender dan het idee dat u moet slapen in een woning waarvan de deur nog steeds wagenwijd openstaat.

Neem vervolgens op met de verzekering. Zorg dat u weet waar de papieren zich bevinden en maak vooraf foto’s en liefst ook video-opnamen van uw woning en alle bezittingen.

Schrijf serienummers op van producten, indien van toepassing, graveer eventueel uw postcode en huisnummer in uw spullen.

Wat als ik een inbreker betrap?

Het kan helaas voorkomen dat u thuiskomt terwijl de inbraak nog aan de gang is. Uw eerste reactie zal dan misschien zijn om erop te slaan, om uw bezit te beschermen. Waarschijnlijk bent u dan echter verder van huis. Als u in uw opzet slaagt, kunt u voor de rechter moeten verschijnen. Als u niet slaagt, kunt u gewond raken of erger.

Wat wel te doen:

  • Blijf buiten en waarschuw zoveel mogelijk buren
  • Bel 112
  • Schreeuw de inbreker(s) toe dat deze het huis moet(en) verlaten
  • Druk – eventueel via uw smartphone – op de paniekknop van uw huisautomatiseringsysteem. Schakel zo alle lichten en het alarmsysteem in.
  • Maak eventueel foto's en video's van de inbrekers

We wensen u veilige feestdagen zonder nare verrassingen toe!

Aanmelden nieuwsbrief

Campagneposter Niet thuis? Licht aan!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.