Een kleurrijke, contrastrijke badkamer bij ouderdom en dementie

Dementiewastafel HEWI

Bij het ouder worden neemt het zichtvermogen langzaam af. Eiwitafzettingen op de lens zorgen voor een vertroebeld beeld en beperken de waarneming van kleuren. Een contrastrijke, kleurrijke omgeving vergemakkelijkt de waarneming.

Van contrastrijke toiletbril tot dementiewastafel

Rood en veel licht

Vooral kleuren in het bereik van blauwe en groene tinten zijn voor veel senioren niet meer goed waarneembaar. Door veranderingen aan de pupillen wordt tevens de regulering van scherptediepte beperkt. Hierdoor is meer licht nodig om waar te nemen. Door gezichtsveldbeperkingen wordt de registratie van een ruimte bemoeilijkt.

Contrast biedt uitkomst

Om oriëntatie in de badkamer te vergemakkelijken zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zorgt een contrastrijke wc-bril (b.v. een zwarte bril op een witte wc-pot) ervoor dat de afstand tot de wc juist wordt inschat en u op de bril plaatsneemt, niet ernaast.

Contrast tussen de vloer en wanden zorgt ervoor dat de afstand tot de wand juist wordt ingeschat en er geen vervelende botsingen plaatsvinden. Hebt u een lichte vloer, kies dan voor donkere wanden, of vice versa.

Dementiewastafel

De dementiewastafel is een voorbeeld van een product dat op basis van deze inzichten ontwikkeld is. De permanent bevestigde kleurmarkering aan de zijkant van de wastafel bevordert de waarneming ervan en verduidelijkt het gebruik.

De markeringen zijn rood vormgegeven. Studies tonen aan dat deze kleur door dementerenden het makkelijkst wordt waargenomen. Bovendien is rood, bij leeftijdgerelateerde visuele beperkingen of niet operabele oogziekten zoals macula degeneratie, ook de kleur die het best geregistreerd wordt.

De dementiewastafel is om die reden ook geschikt voor mensen waarbij het zichtvermogen met het ouder worden afneemt.

Bron

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina