En ze leefden nog lang en gelijkvloers…

Inloopdouche in de slaapkamer

U bent vast van plan de komende jaren met veel plezier te blijven wonen waar u woont. Ook straks, als u misschien minder goed ter been bent. Verhuizen doet u liever niet, oude bomen moet je nu eenmaal niet verplanten. Door nu vast na te denken over de indeling van uw huis en de primaire woonfuncties naar hetzelfde woonniveau te brengen, hoeft u straks niet te verkassen naar een onpersoonlijke seniorenwoning of -flat, maar geniet u van optimaal wooncomfort. Gewoon in uw eigen huis en straat.

Creatief omgaan met ruimte in een levensloopgeschikte woning

In een levensloopbestendige woning zijn alle primaire woonfuncties idealiter op hetzelfde niveau toegankelijk: wonen, slapen, eten bereiden en de sanitaire voorzieningen.

Dit betekent in de praktijk dat er waarschijnlijk opnieuw naar de indeling van uw woning gekeken moet worden en dat er creatieve oplossingen gezocht moeten worden. In veel huizen zijn de woonkamer en keuken weliswaar op de begane grond gelegen, net als een toilet. Maar de slaap- en badkamer zijn normaal gesproken alleen met een trap bereikbaar.

Met een traplift kunt u de bovengelegen verdiepingen toegankelijk maken. Maar het gebruik van zo’n lift is wel een heel gedoe. Eenvoudiger is het om zo vanuit de woonkamer uw bed in te rollen. Soms zelfs letterlijk, als u bent aangewezen op een rolstoel of rollator.

Hal en voordeur

Levensloopgeschikt of -bestendig wonen start al bij de voordeur. Is uw woning drempelvrij te betreden? Zijn de voor- en binnendeuren breed genoeg en is de hal ruim genoeg voor de draaicirkel van een rollator (hanteer een draaicirkel van 1 meter 20 voor een rollator, 1 meter 50 voor een rolstoel)? Is het tuinpad egaal en vrij van obstakels? Kunt u zich bij binnenkomst ergens stevig aan vasthouden om uw jas aan of uit te trekken?

Niet direct noodzakelijk misschien, maar wel reuzehandig, is een postvanger aan de binnenzijde van uw brievenbus. Op die manier hoeft u niet te bukken om de post op te rapen.

Postvanger van Secumax

Postvanger van Secumax

Woonkamer

Hoewel de woonkamer zich in de meeste gevallen op de goed toegankelijke begane grond bevindt, is de indeling ervan niet in alle gevallen optimaal. Vervang hoogpolig tapijt door antislip vloerbedekking. Verwijder misschien enkele al te groot uitgevallen meubels. Bewaar losse spullen op een vaste plaats, zodat deze niet rondslingeren en u erover kunt struikelen. Werk losliggende snoeren weg.

Met een videotelefoon ziet u vanuit de woonkamer wie er voor de voordeur staat en opent u deze op afstand.

Videotelefoon van Busch Jaeger

Videotelefoon van Busch Jaeger

Keuken

Denk in de keuken aan de toegankelijkheid, ook in geval van calamiteiten. Hang rook- en/of brandmelders op, liefst met een schakeling naar een alarmcentrale. Zo wordt automatisch hulp ingeschakeld als u hier zelf niet toe in staat bent of niet thuis bent.

Een onderrijdbare keuken is ook bruikbaar voor rolstoelgebruikers. Bovenkasten zijn met een druk op de knop bruikbaar, doordat ze neerdalen met een gemechaniseerd systeem.

Met een keramisch werkblad in combinatie met een elektrische kookplaat, schuift u pannen zo van de kookplaat naar de gootsteen, om ze af te gieten of juist te vullen met water. Optillen van de pannen is op die manier niet langer nodig.

Voorbeeld onderrijdbare keuken

Onderrijdbare keuken

Slaapkamer

De een na grootste uitdaging voor gelijkvloers wonen is waarschijnlijk het verplaatsen van uw slaapkamer naar de begane grond. Om dit mogelijk te maken, moet er een plek worden gecreëerd voor uw bed. Ook zou het ideaal zijn als u uw gordijnen niet handmatig hoeft dicht te schuiven, maar als u deze automatisch kunt openen en sluiten, met een druk op de knop.

Denk aan voldoende ruimte rondom het bed, zodat u er met een rolstoel naast kunt rijden en zorgverleners voldoende handelingsruimte hebben.

Met een led-lichtspoor zorgt u ook ’s nachts voor voldoende zicht bij een toiletbezoek. Als u toch ten val komt, zorgt een persoonsalarm ervoor dat hulp kan toeschieten.

Plintverlichting van Hager

Plintverlichting

Toilet en badkamer

Maar de allergrootste uitdaging voor gelijkvloers wonen is ongetwijfeld de badkamer. Voor optimaal wooncomfort is persoonlijke hygiëne van het grootste belang. We zien zo vaak dat een dagelijkse douche van het grootste belang is voor de eigenwaarde van mensen. Het zorgt ervoor dat u zich goed voelt, ook als het misschien lichamelijk wat minder met u gaat.

Een inloopdouche, voorzien van wandbeugels, een douchezitje en een antislipvloer is dan het beste advies dat u kunt krijgen. Als u beneden een kamer overhebt, kan hier met de nodige aanpassingen een nieuwe badkamer van gemaakt worden.

Inloopdouche van Bettefloor

Inloopdouche

Creatieve oplossing: inloopdouche in slaapkamer

Maar het kan ook anders. Bij de aanpassing van een woning heeft TIB bv totaal-installateurs uit Haren een creatieve oplossing bedacht. In een bestaande slaapkamer maakten zij een nieuwe, toegankelijke douchehoek. Op die manier kunnen de bewoners nog jarenlang genieten van optimaal wooncomfort, zonder de noodzaak van een aan- of opbouw.

Inloopdouche in de slaapkamer door TIB, Haren

Kunststukje: inloopdouche ín de slaapkamer

Foto's boven het artikel en inspiratie voor het verhaal: TIB.nl

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt