Griep of gif? Herkent u het verschil?

Gif of griep

Wist u dat de symptomen van koolmonoxidevergiftiging bijna hetzelfde zijn als die van een gewone griep? De kans is dan ook best groot dat u of uw huisarts niet meteen constateert dat u te maken hebt met een CO-vergiftiging. En dat is levensgevaarlijk.

Campagne 'Stop CO-vergiftiging' van start

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten vandaag de campagne 'Stop CO-vergiftiging' om mensen opnieuw te wijzen op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. De campagne is voor iedereen, maar legt nadruk op de risicogroepen: jonge kinderen, zwangere vrouwen, jong volwassenen en senioren. 

Doe de online kennistest over koolmonoxidevergiftiging

Op de website van de Brandweer kunt u een online kennistest doen over koolmonoxidevergiftiging. Het doel van deze test is om kennis over de symptomen te vergroten. Dit is belangrijk omdat zelfs huisartsen een koolmonoxidevergiftiging soms verwarren met griep. Bij een CO-vergiftiging heeft de persoon last van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en een versnelde hartslag. Bijna exact dezelfde symptomen als bij griep. 

'Een arts herkent niet altijd een CO-vergiftiging omdat de symptomen te algemeen zijn'

Forensisch arts en directeur Publieke gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek René Stumpel legt uit dat de klachten die optreden bij een CO-vergiftiging te algemeen zijn en daardoor niet altijd herkend worden door een arts of het slachtoffer zelf. Volgens Stumpel vallen er daarom jaarlijks meer doden dan de vijf tot tien die officieel geregistreerd worden als CO-vergiftitingslachtoffers. Uit veel verhalen blijkt dat de slachtoffers al langer last hadden van symptomen van een CO-vergiftiging en dat de meeste gevallen opduiken rondom een griepperiode. Klachten worden in deze tijd vaak onterecht afgedaan als griepsymptomen. 

'Met kennis van de symptomen én het plaatsen van een CO-melder is veel leed te voorkomen'

campagnebrandweer2018

De forensisch arts benadrukt dat alleen al de afgelopen drie maanden 25 koolmonoxideongevallen door de media zijn gemeld waarbij meer dan 60 slachtoffers in het ziekenhuis werden opgenomen en honderden woningen ontruimd moesten worden. Met kennis van de symptomen van koolmonoxidevergiftiging én het plaatsen van een CO-melder is veel leed te voorkomen.

Wees alert als uw huisgenoten dezelfde klachten vertonen

Volgens Stumpel is het herkennen van CO-vergiftiging lastig omdat de symptomen lijken op die van een gewone griep. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd in hun achterhoofd houden dat als andere huisgenoten dezelfde klachten vertonen, het misschien geen griep is. De Brandweer raadt artsen aan verder te vragen wanneer mensen met deze klachten in de praktijk komen. Ook adviseert de Brandweer iedereen om de woning goed te ventileren en jaarlijks de verwarmingsketel of geiser te laten controleren. 

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide ontstaat door een onvolledige verbranding van brandstoffen in een cv-ketel, geiser of open haard. Doordat dit gas niet te ruiken of zien is, kan alleen een CO-melder dit constateren. Omdat de symptomen niet altijd plotseling optreden, maar soms ook geleidelijk, kan koolmonoxide terecht een sluipmoordenaar worden genoemd. 

Maak de online kennistest over CO-vergiftiging

Wilt u de online kennistest over CO-vergiftiging maken? Of wilt u nog meer lezen over koolmonoxide en hoe te voorkomen? Klik dan hier.

CO-melder laten installeren? Vind hier uw vakspecialist!

Helft ongevallen CO-vergiftiging gebeurt bij nieuwe CV-installatie

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.