Hoe voorkom ik dat mijn beveiligingscamera gehackt wordt?

Zes beveiliginscameras aan het werk

Bewakingscamera’s hangt u op om de veiligheid thuis te vergroten. Maar wat nu als hackers zich toegang verschaffen tot de beelden? Staat u dan letterlijk en figuurlijk in uw hemd?

Pakkans versus privacy met een beveiligingscamera

Criminelen haarscherp in beeld

Wie Opsporing Verzocht wel eens kijkt, weet dat er steeds meer beveiligingscamera’s hangen in Nederland. Schimmige figuren met even schimmige bedoelingen komen zo haarscherp in beeld bij politie en justitie.

Naast het vergroten van de pakkans, gaat er van beveiligingscamera’s tevens een afschrikwekkende werking af. Want een inbreker die zich hiermee geconfronteerd weet, slaat zijn slag liever een straat verderop.

Koppeling aan een zorgalarm

Een andere functie van beveiligingscamera’s is het bieden van zorg op afstand. Via de camera kunnen mantelzorgers of professionele zorgverleners meekijken in de woning van een oudere of patiënt. Het systeem kan dan zó worden ingericht dat de camera pas wordt ingeschakeld zodra de bewoner alarm slaat, bijvoorbeeld door aan een speciaal daarvoor bedoeld koord te trekken. Andere mogelijkheden zijn een camera die geactiveerd wordt zodra de bewoner wel thuis is, maar er een bepaalde tijd geen beweging wordt gedetecteerd.

Toegangscontrole in beeld

Een camera of videotelefoon bij de voordeur zorgt ervoor dat overal in huis bezoek veilig kan worden toegelaten; door de bewoner of zelfs door een mantelzorger die op een smartphone op afstand meekijkt. Daarvoor hoeft u niet eerst naar de voordeur te lopen, wat voor sommige mensen een hele opgave kan zijn.

Een goed beveiligd systeem

De voordelen van beveiligingscamera’s zijn legio. Hoe voorkomt u echter dat anderen zich toegang verschaffen tot de beelden? Enkele tips op een rij:

  • Beveilig uw camera en wifi-netwerk met een (niet-standaard) wachtwoord
    Worden de beelden van uw draadloze beveiligingscamera via uw huisnetwerk uitgezonden? Beveilig dan de camera en uw wifi-netwerk met een niet-standaard wachtwoord. Op insecam.com ziet u talloze voorbeelden van woonhuizen en bedrijven waar dit duidelijk niet goed is gedaan.
  • Hittedetector
    Gebruikt u de camera uitsluitend als zorgalarm? Overweeg dan een camera met infraroodfunctie op te (laten) hangen. Zo is de privacy van u als bewoner beter gewaarborgd in alle situaties, omdat de warmtebeelden wel laten zien dat er een persoon (uzelf of een mede-bewoner) aanwezig is in een ruimte, maar niet elk detail aan de centralist wordt getoond. U kunt dus rustig in uw ondergoed rondlopen, als u daar behoefte aan hebt.
  • Houd de privacy van uzelf en anderen in het oog
    Richt de camera niet op privacygevoelige ruimten, zoals de bad- of slaapkamer. Houd ook de privacy van uw buren en passanten in het oog. Een camera tegen de gevel van uw woning is toegestaan, mits deze duidelijk zichtbaar is of er een bordje hangt dat mensen lezen vóór zij in beeld zijn.
    Wie beelden wil opslaan, dient te voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze stelt dat het digitaal bewaren van beelden alleen is toegestaan voor het doel waarvoor deze zijn opgenomen. Een op uw eigen parkeerplaats gerichte camera mag in dit kader wel, omdat die als doel heeft uw auto te beschermen. Als u de stoep of de weg filmt, gaat dit verder dan het beschermen van uw bezit. Dit is niet toegestaan.
    Maak voor u een beveiligingscamera ophangt, duidelijke afspraken met uw buren.

Bedraad systeem

Om helemaal zeker te zijn dat bewakingsbeelden niet in verkeerde handen vallen, kunt u ook kiezen voor een bedraad systeem. Als een beveiligingscamera deel uitmaakt van een compleet huisautomatiseringssysteem, biedt een bedraad systeem als Busch-free@home® niet alleen extra veiligheid, maar ook nog meer flexibiliteit in scènes en aangestuurde apparatuur en nog meer bedrijfszekerheid dan een draadloos systeem.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen