Greenwashing voert nog steeds de boventoon

Ventilatie is goed voor uw huis.

Daarvoor waarschuwt bouwbiologe Beate Bouwman. We zijn volgens haar zo bezig met energiebesparing, dat we de neiging hebben om onze huizen volledig luchtdicht te maken. En dat ‘bedreigt de volksgezondheid’.

‘Inpakken, inpakken, inpakken’, maar timmer niet je hele huis dicht

In alle soorten en maten komen we greenwashing tegen. Voor de bouw betekent het dat er overdreven wordt in hoeverre iets groen of duurzaam is. Volgens Bouwman in het artikel van Cobouw zien we greenwashing terug in twee trends.

Energie besparen is een doel op zich geworden

Goed voor de portemonnee en het milieu. Al lijken we dat laatste vergeten te zijn. Onze huizen laten we potdicht afbouwen en dan hebben we weer grote installaties nodig voor een gezond binnenklimaat. Bouwman is een groot voorstander van ‘doe even normaal’ en ziet liever dat er af en toe een raam openstaat. Dat is ook een manier van energie besparen.

Biobased en afval

De term biobased lijkt te misleiden. Als grondstoffen worden natuurlijke vezels gebruikt, maar het eindproduct is niet natuurlijk meer. We zouden meer moeten bouwen met natuurlijke, gezonde materialen en moeten nadenken over afvalvrij produceren. Afval is nu een grondstof en onze economie draait op de verwerking daarvan, maar zo vindt Bouwman: “Gerecycled plastic blijft plastic.”

Luchtdicht bouwen omstreden

Het klinkt logisch dat je een huis niet volledig luchtdicht moet maken, maar ook moet laten ademen. Toch pleiten veel bouwbedrijven voor luchtdicht bouwen als oplossing tegen tocht, energieverlies en vocht. Overigens benadrukken ze wel dat ventilatie altijd een sleutelrol heeft en daar zijn kleine en grote systemen voor beschikbaar. Het is verstandig u te laten adviseren door een vakspecialist over de best passende oplossing voor uw huis.

 

Milieuvriendelijk en energiezuinig verwarmen is de trend

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen