Vervang uw onveilige CO-melders vandaag!

Check uw koolmonoxidemelder zo snel mogelijk

Ruim de helft van de koolmonoxidemelders op de Nederlandse markt is onveilig. Dit concludeert de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een test met 29 CO-melders. De organisatie startte dit onderzoek naar aanleiding van een onderzoek naar verschillende koolmonoxidemelders in Europa. 

Acht van de CO-melders alarmeren niet bij vrijkomen koolmonoxide

De testresultaten zijn bij ruim de helft van de koolmonoxidemelders niet goed. Acht van de onderzochte CO-melders alarmeren niet wanneer er koolmonoxide vrijkomt. Zes van de melders geven geen storingssignaal als de sensor kapot is. Hierdoor wordt koolmonoxide mogelijk niet tijdig gesignaleerd. Bij vier van de melders stopt het alarm niet binnen een bepaalde tijd wanneer schone lucht wordt aangevoerd. Bij 13 van de CO-melders voldoen de opschriften op de melder niet aan de eisen en bij vijf is de inhoud van de meegeleverde gebruiksaanwijzing niet compleet. De verkoop van de onveilige CO-melders is verboden. 

Lijst met geteste CO-melders

Op de website van de NVWA staat een lijst met foto’s en gegevens van de onderzochte CO-melders. U kunt op deze lijst bekijken of u in het bezit bent van één van deze melders. Staat er een groen bolletje bij? Dan is er niets aan de hand en kunt u er vanuit gaan dat u een deugdelijk apparaat in huis hebt. Staat er een geel of een rood bolletje bij, dan is ingrijpen noodzakelijk. 

Vrijwel alle CO-melders op de Nederlandse markt zijn getest

Vorig jaar testte de NVWA de 29 verschillende koolmonoxidemelders met een batterijvoeding. De organisatie onderzocht de CO-melders op een juiste werking en toetste de instructies, opschriften en gebruiksaanwijzing aan de gestelde eisen. De melders zijn gekocht bij bouwmarkten en via internet. Het waren vrijwel alle CO-melders die op dat moment op de Nederlandse markt te koop waren. 

Europees onderzoek toont aan dat vier Nederlandse CO-melders niet veilig zijn

Uit eerder onderzoek van Prosafe komt naar voren dat vier CO-melders op de Nederlandse markt onvoldoende werken tegen koolmonoxidevergiftiging en niet voldoen aan de veiligheidseisen. Dit is reden genoeg geweest voor de NVWA om de melders op de Nederlandse markt uitgebreider te onderzoeken. 

Gevolgen koolmonoxidevergiftiging

Een onvoldoende functionerende koolmonoxidemelder is levensgevaarlijk. Wanneer er teveel koolmonoxide in uw woning vrijkomt, kunt u zich moe voelen en hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid ervaren. Wanneer u niet op tijd door heeft wat er aan de hand is, kunt u bewusteloos raken en bij zeer hoge concentraties koolmonoxide zelfs overlijden. 

Wat kunt ú doen?

  1. Klik op deze link en kijk of uw CO-melder in de lijst staat.
  2. Heeft uw melder een rood bolletje? Deze melders zijn/worden teruggeroepen door de fabrikant. Is dit nog niet gebeurd? Dan kunt u de fabrikant of leverancier hierover inlichten. Zorg in ieder geval voor een apparaat met een groen bolletje. Een apparaat met een rood bolletje is in geen geval veilig en bent u liever kwijt dan rijk.
  3. Heeft u melder een geel bolletje? Lees in de opmerkingen waarom dit zo is en onderneem zonodig actie. In sommige gevallen is de houdbaarheidsdatum niet meer zichtbaar na montage. Schroef uw melder in dat geval even van de muur en noteer deze datum goed.  
  4. Heeft uw melder een groen bolletje? Dan is er niets aan de hand en kunt u met een gerust hart gaan slapen. 

Bron en meer informatie: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Koolmonoxide-melder laten installeren? Neem geen risico en zoek een installateur bij u in de buurt

Anderen lazen ook: Koolmonoxidemelders redden levens

Koolmonoxidemelders redden levens

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt