Het gebeurt echt: al onze apparaten gaan zelf denken

Koelkast-roept-eigenaar-terug-omdat-hij-zijn-boterhammen-vergeet

Van kleine start-ups tot techgiganten. In Las Vegas presenteren zij hun nieuwste uitvindingen tijdens de Consumer Electronics Show (CES). Dit jaar is de 50e keer dat de CES wordt gehouden. Wat valt op? Wat steelt de show? Kortom: wat staat ons te wachten op het gebied ven technologie?   

Robots & zelfdenkende apparaten

De CES toont de grote ontwikkelingen op technologiegebied. Eén van de opvallendste trends van 2017 zijn de apparaten waar je mee kunt communiceren. Zo zijn er thuisrobots, zoals Kuri (700 dollar) die al rijdend met zijn camera en laser zijn omgeving verkent en dankzij spraakherkenning allerlei taken uitvoert. Kuri speelt muziek of podcasts af, terwijl hij achter je aanrijdt en ondertussen kleine huishoudelijke klussen uitvoert. Daarnaast leest Kuri verhaaltjes voor aan u of uw (klein)kinderen. En als klap op de vuurpijl is Kuri ook een waakhond: hij houdt uw huis in de gaten wanneer u niet thuis bent. 

Kuri leest verhaal voor

Zelfdenkende huishoudelijke apparaten

Elektronicafabrikant LG wil dit jaar al zijn huishoudelijke apparatuur voorzien van een wifi-verbinding. De apparaten sporen met zelflerende software de voorkeuren van hun gebruiker op. Zo heeft het bedrijf een nieuwe stofzuigrobot, een grasmaairobot en een robot die passagiers op het vliegveld de weg wijst. De huishoudelijke robots van LG worden ook bestuurd via de Hub Robot. Dat is een rondrijdende huishoudelijke hulp met stemassistent. Deze waarschuwt bijvoorbeeld als het ovenwekkertje afloopt. Daarnaast draait hij via een ingebouwde speaker muziek.

Apparaten 'leren' in de toekomst steeds meer van hun gebruikers. De wasmachines van LG meten bijvoorbeeld hoe hard het water is en passen daar hun wasprogramma op aan. Zo hebben we straks niet alleen een slimme thermostaat, maar ook slimme huishoudelijke apparaten. 

Houd uw hoofd koel!

Zweet u 's nachts ook zo in uw kussen? Daar biedt de Franse start-up Moona een oplossing voor. Zij presenteren een slimme kussenvulling die het hoofd koel houdt tijdens het slapen. De vulling is gekoppeld aan een klein apparaat dat naast het bed staat. Het water wordt op een temperatuur van ongeveer achttien graden Celsius gebracht en daarop gehouden. Op deze (kussen)temperatuur slapen mensen beter, omdat temperatuur naast licht een rol speelt bij een goede nachtrust. Daarnaast dient de kussenvulling om rustig wakker te worden door de temperatuur iets omhoog te brengen. Een warmer kussen maakt mensen eerder wakker.

De kussenvulling bevat ook een ingebouwde bewegingssensor. Die volgt de bewegingen van het hoofd. Moona beweert dat wanneer het kussen ‘merkt’ dat een persoon eerder wakker is dan gepland, het systeem het kussen automatisch koelt. Het systeem is gekoppeld aan een smartphone-app, die de slaappatronen van de gebruiker opslaat en als referentiekader gebruikt. Nou, gooi die wekker maar weg: dit is hét nieuwe slapen!

Oled televisie

De televisie wordt weer sexy

De laatste ontwikkelingen van de tv waren niet zo heel groots. De schermen werden groter en platter. Maar écht een revolutionaire verandering kwam er niet. Nu komt er toch een interessante tv op de markt: de oled-tv! Oled-tv’s hebben een aantal voordelen ten opzichte van televisies met een lcd-scherm. De kleurweergave is een stuk verbeterd, met een groter kleurbereik dat vollere, fellere en meer realistische kleuren laat zien. Nooit meer roze gezichten of je lichten dimmen wanneer het donker is op tv. Met oled komt het goed (zeggen ze dan). Daarnaast is het contrast superieur: een volle maan op een oled-tv is een helwitte bol tegen een gitzwarte achtergrond. Dus geen grijs kleurverloop meer. Oled geeft zelf licht en dus is backlight niet meer nodig. Dat maakt de schermen flexibel en flinterdun. De marktleider van de oled-tv is LG en zij laten de Oled Tv W7 (de w staat voor wallpaper) zien op de CES. De televisie is (met haar 2,57 millimeter!) de dunste ooit en plak je als het ware als behang aan de muur. Er hangt wel een prijskaartje aan deze tv’s. Het 65 inch-model kost straks zo’n 7000 euro. De 77 inch-tv maar liefst 20.000 euro. Maar alle uitvindingen zijn straks niet meer zo nieuw, dus wellicht zijn ze over een jaar voor een prikkie op de markt!

Zelfrijdende auto’s en een Co-piloot

De elektrische auto vervangt langzamerhand onze vervuilende diesel- en benzineauto’s. Maar het concept van de zelfrijdende auto ontwikkelt ook steeds verder. Zo laat BMW zijn toekomstvisie voor 2020 zien. Een auto met een zwevend holografisch controlepaneel en een binnenkant die meer op uw eigen woonkamer lijkt, dan die van een auto. Een boekenkastje hier, een koelkastje daar. Kunt u het voorstellen? 2020 is al over drie jaar!


Tesla-rivaal Faraday Future presenteert zijn zelfrijdende elektrische auto. Zo vindt deze auto zelf een parkeerplek en parkeert zelf in. De accu van deze auto is ook veel sneller opgeladen dan die bij de huidige Tesla.

Audi werkt samen met Nvidia aan een auto met kunstmatige intelligentie. Net als de auto’s van BMW, komen ook de nieuwe Audi’s in 2020 al op de weg. Nvidia presenteert zijn Co-Pilot, een hulpje dat de bestuurder adviseert tijdens het rijden. Een soort navigatiesysteem-plus. De Co-Pilot ziet met sensoren buiten en binnen de auto wat er in en om de auto heen gebeurt. Hij adviseert de chauffeur vervolgens wanneer deze moet ingrijpen. “Remmen! Er staat file, idioot!” Zoiets? Klinkt briljant. 

Alexa: ze komt eraan en zal overal zijn!

Amazon introduceert zijn slimme spraakassistent Alexa. Alexa is één van de slimste spraakassistenten op het moment. Ze werkt een stuk beter en is geavanceerder dan Apple’s Siri. Alexa is bovendien zelf te programmeren voor ontwikkelaars en fabrikanten kunnen haar in hun producten bouwen.

Alexa is dan ook overal op de CES te vinden. LG bouwt Alexa in zijn nieuwe koelkast en in zijn thuisrobot Hub. Lenovo brengt de slimme speaker Smart Assistant uit met Alexa als brein. En de babyfoon Aristotle van Mattel werkt ook op Alexa. Maar ook de robotstofzuiger van Samsung stuur je aan met je stem via Alexa en Whirlpool heeft nieuwe drogers, wasmachines, ovens en koelkasten die je met deze slimme spraakassistent bedient. Het enige puntje is dat Alexa nu nog alleen Engels en Duits spreekt. Maar het zal ongetwijfeld niet lang duren voor Alexa ook onze taal vloeiend spreekt!

Ook Nederland op de CES

Ook dertig Nederlandse start-ups staan met hun nieuwste uitvindingen in Las Vegas als onderdeel van een handelsmissie. Het is voor het eerst dat er een speciaal Nederlands deel van de beurs is. Vorig jaar stonden er maar twee Nederlandse startups op de CES. Nederland staat onder meer op de beurs met Babywatcher, een bedrijf dat het mogelijk maakt om thuis echo’s van zwangere vrouwen te maken, MiniBrew, een apparaat om thuis zelf bier te brouwen, The Troffee, een systeem waarmee u zelf tot zeven verschillende soorten koffiebonen kunt mengen voor een perfect kopje koffie, Beam, een beamer die in iedere lampenfitting past en RobotTuner, maker van software die test of zelfrijdende auto’s wel veilig genoeg zijn.  

De medewerkers van de aanwezige Nederlandse start-ups zijn blij dat ze hun uitvindingen op de CES mogen tonen, maar er is ook kritiek. Zo zegt één van de ontwikkelaars dat de Nederlandse wetgeving achterloopt op het gebied van technologische innovaties. Bepaalde uitvindingen mogen in veel EU landen allang ingezet worden, terwijl Nederland daar voorzichtiger mee is. Volgens de ontwikkelaar houdt dat de groei van nieuwe technologie in Nederland tegen. Minister Kamp, ook aanwezig op de CES, is het daar niet mee eens. Hij vindt dat Nederland in vergelijking met andere landen juist heel vooruitstrevend is. 

Vragen voor de toekomst

De technologie houd je hoe dan ook niet tegen. Wij zijn in ieder geval héél benieuwd waar we over pakweg tien jaar staan. Rijden onze zelfrijdende auto's ons dan naar ons werk? Maakt een robot ons huis schoon? Vertelt onze smartphone ons dat we een griepje hebben? Het kan allemaal. Over tien jaar komen we hierop terug! 

cta-facebook

internet-of-things-in-huis

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina