Kleine aanpassingen in uw woning: grote gevolgen voor uw veiligheid

Vrouw zit bij een openhaard

Denkt u weleens na over veiligheid in uw eigen huis? Waarschijnlijk minder dan wanneer u ’s avonds over straat loopt, of in een vliegtuig zit. Toch gebeuren veel ongelukken gewoon in en om de woning. 

Hoe veilig woont u nu écht?

Nu steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, is het extra belangrijk om goed naar een woning te kijken. Hoe ouder u bent, hoe gevaarlijker een doodgewone woning voor u wordt. Toch kunt u ook met kleine aanpassingen uw woning stukken veiliger maken.

Veilig in uw badkamer

In een badkamer ligt het gevaar soms echt op de loer. Water, gladde vloeren: ze vragen om ongelukken. Toch lost u dit eenvoudig op door bijvoorbeeld een antislipvloer aan te leggen. In uw (inloop)douche, maar ook in de rest van de badkamer. Verwijder losse matten. Ook daar kunt u gemakkelijk over struikelen. Heeft u nog een bad? Een veiligere optie is een inloopdouche. Zo voorkomt u dat u uitglijdt bij het instappen, omdat een inloopdouche geen drempels heeft. Wilt u wel graag een bad houden? Bekijk dan eens de mogelijkheid van een bad-douchecombinatie.

Kiest u voor een inloopdouche, maar is lang staan te vermoeiend? Heeft u al eens gedacht aan een douchezitje? Die zijn heel eenvoudig aan de muur te bevestigen en gemakkelijk in te klappen. Wanneer u op leeftijd bent zijn steunbeugels in uw badkamer en toilet geen overbodige luxe. U trekt zich zo eenvoudiger op, maar ze dienen ook als houvast wanneer u uw evenwicht dreigt te verliezen. 

Antislip tegen struikelen

Om valpartijen in uw woning te voorkomen, kunt antislip op de traptreden leggen, vloerbedekking met een ruwe laag aanschaffen en drempels zo veel mogelijk verwijderen. Losse kleden en tapijten kunt u het beste vermijden wanneer u ouder wordt. Ook daar ligt struikelgevaar op de loer.

Goede verlichting

Verlichting mag u niet onderschatten wanneer u ouder wordt. Zeker niet wanneer uw ogen wat achteruit gaan. Dit is niet alleen lastig met lezen of in de verte kijken. Ook schaduwen en contrasten onderscheiden blijkt dan ineens lastiger. Dit vergroot de kans op valpartijen. Zorg er daarom voor dat uw woning goed verlicht is. Denk bijvoorbeeld aan sensorverlichting. Deze springt gelijk aan zodra u een ruimte binnenkomt. En wanneer u de kamer verlaat, schakelt de verlichting automatisch uit. Dit bespaart ook nog eens energie!

Vergeet uw voordeur en toegangspad niet!

Verlichting bij uw voordeur en het pad naar de deur is van groot belang. Ook hier is sensorverlichting een goede oplossing. Op deze manier is het pad naar uw voordeur altijd goed verlicht, zodat u struikelen voorkomt. Het is gelijk een goede preventie voor eventuele inbrekers. 

Wapen u tegen brand

Ieder jaar zijn er in Nederland ongeveer 9000 woningbranden. Dat zijn er gemiddeld 250 per dag! Onvoorzichtigheid, spelen met vuur en defecten in apparaten zijn de belangrijkste oorzaken van brand.

De veroorzaker van brand is meestal een vlam, vonk, sigarettenpeuk, kachel, beschadigd elektriciteitsdraad of een elektrisch apparaat. Wees daarom altijd alert wanneer u bezig bent met elektrische apparatuur of vuur. Voorkomen is altijd beter dan blussen. Met deze eenvoudige tips maakt u de kans op brand een stuk kleiner.

Tips om brand in uw woning te voorkomen

  • Gebruikt u een droger? Zorg dan dat het filter altijd schoon is. Gebruik uw wasdroger alleen als u thuis bent. Bij de huishoudelijke apparaten die brandt veroorzaken staat een wasdroger namelijk op nummer 1!
  • Bent u niet thuis of gaat u slapen? Zet dan alle huishoudelijke apparaten die een risico vormen uit en niet in de stand-by stand. Denk hierbij aan uw laptop, tv, koffiezetapparaat. Tv's in de stand-by stand zijn ook regelmatig de oorzaak van een woningbrand. Haal ook altijd alle laders uit een stopcontact. Bijvoorbeeld die van een mobiele telefoon. Of schaf stekkerdozen aan met een aan/uit-schakelaar.
  • Laat nooit een brandend haardvuur, kaarsen of een pan op het vuur onbewaakt achter. Ook dit kan in een oogwenk compleet uit de hand lopen.
  • Hang geen hand- en theedoeken dichtbij het fornuis en denk regelmatig aan het vervangen van het filter van uw afzuigkap.
  • Kaarsen brengen sfeer in huis. Vooral in de winter staat dit hartstikke gezellig. Maar let er wel op dat u ze nooit in de buurt van de gordijnen, uw brandbare bank of stoel of bij ander brandbaar materiaal zet. Gebruik ook altijd stabiele kandelaars of potjes waar een kaarsje helemaal in kan. De kans dat ze omvallen is dan al een stuk kleiner.
  • Laat uw schoorsteen ieder jaar schoonmaken door een schoorsteenveger.

  • Rookt u? Doe dan dan het liefst op een plek waar weinig brandbare materialen staan. Dus niet in uw bed. Druk sigarettenpeuken altijd goed uit en gooi ze buiten in de kliko voordat u het huis verlaat.
  • Woont u in een flat? Zorg er dan samen met uw buren voor dat alle vluchtwegen vrij zijn van obstakels en brandbare materialen.

  • Zorg ervoor dat uw meterkast schoon, droog en opgeruimd is. Zet geen brandbare materialen in de meterkast. Dit geldt ook voor uw CV-ketel. Houd het opgeruimd in de buurt van deze installatie en laat hem ieder jaar controleren door een erkende installateur.
Brand in meterkast

Plaats rook- en brandmelders

Plaats één of meerdere rook- en/of brandmelders in uw hal, trappenhuis en keuken en onderhoud deze goed. Rookmelders besparen tijdens brand heel veel leed en schade en duur zijn ze ook niet. Zorg ook voor een functionerende brandblusser en/of blusdeken in de keuken. Een blusdeken is een goed middel om een vlam in de pan of brandende kleding gelijk te blussen. Overweeg ook een koolmonoxidemelder. Ook goed onderhouden en zelfs nieuwe CV-ketels produceren soms koolmonoxide. Dit dodelijke gas is in tegenstelling tot rook niet zichtbaar of te ruiken. Een melder is dan ook de enige oplossing om u op tijd te waarschuwen. 

Kunt u vluchten bij brand?

Zo snel mogelijk wegwezen is van levensbelang bij een brand. Zorg er dan te allen tijde voor dat áls u moet vluchten, u dat ook zo snel mogelijk kunt! Maak een vluchtplan voor u en uw gezin. Zoek uit wat de kortste en veiligste route naar buiten is. Leg uw sleutels altijd op een vaste plek. Zorg ervoor dat de uitgangen NOOIT geblokkeerd zijn door wat dan ook. En oefen het vluchtplan zo nodig. U kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Thuiscomfort helpt u graag

Voor het aanvragen van hulpmiddelen of aanpassingen om uw woning veiliger te maken, kunt u ook terecht bij uw gemeente. Vraag naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. Als uw aanvraag is goedgekeurd helpt Thuiscomfort u graag bij de uitvoering.

Uw woning veiliger laten maken? Vind hier uw Thuiscomfort-specialisten

Title

13 concrete veiligheidstips voor senioren

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief