Hoe wordt mijn huis een smart home?

Een huis vol domotica? Zo begint u!

Fijn! In 2023 is snel internet overal en voor iedereen beschikbaar in Nederland. Het kabinet stelt als doel dat over 5 jaar alle Nederlanders over snel vast breedbandinternet beschikken. Eindelijk is uw huis met die slechte internetdekking ook rijp voor domotica... 

Nederland wordt digitale koploper. U blijft toch niet achter met uw nog-niet-smart-home?

Maar dit is nog niet alles. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat stelt ook dat er een dekkingsverplichting komt in heel Nederland voor nieuwe frequentieveilingen voor draadloze communcatie. Bijvoorbeeld voor 5G.
Deze actiepunten staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet onlangs presenteerde. Deze doelen dragen bij om Nederland digitale koploper van Europa te maken. En als digitale koploper kunnen we uiteraard niet achter blijven in onze woningen. Hoe maakt u van uw gewone huis een echt smart home?

Elke woning met een goede infrastructuur bouwt u makkelijk om tot smart home

Elk huis is om te bouwen tot smart home, mits er een goede infrastructuur aanwezig is. Dit betekent onder andere dat er een goede en stabiele internetaansluiting moet zijn. De infrastructuur in het huis maakt communicatie tussen verschillende slimme apparaten in een huis mogelijk. Ook zorgt de infrastructuur ervoor dat deze apparaten met de buitenwereld kunnen communiceren. De infrastructuur is dus het netwerk in uw huis. De 'wegen' tussen alle slimme apparaten en uw modem of router. 

Kijk kritisch naar het netwerk in uw huis

Voordat u besluit om uw woning tot smart home te verbouwen, is het belangrijk om te bedenken wélke apparaten u wilt hebben en wáár deze slimme apparaten komen te staan. Kijk kritisch naar uw netwerk. Werkt uw internet op zolder net zo goed als in de woonkamer? En werkt uw netwerk nog net zo snel als alle kinderen tegelijk aan het Netflixen zijn? Op deze manier kunt u makkelijker inschatten hoeveel druk er op uw netwerk komt te staan en of het belangrijk is om uw netwerk te verbeteren.

Houd in uw achterhoofd dat de ontwikkelingen van domotica razend snel gaan. Op termijn zullen steeds meer apparaten smart zijn en kan het zijn dat er later nóg meer apparaten op uw netwerk gaan draaien. Kortom: de infrastructuur in uw woning moet optimaal zijn voordat u start met een smart home.

Zorg ervoor dat uw router in staat is alle apparaten van stabiel internet te voorzien

Kijk kritisch naar het netwerk in uw huis voor u aan domotica begint

Naast een goede infrastructuur en stabiel netwerk, heeft u een sterke router nodig. Op de router komt de internetverbinding binnen. Vanuit dit apparaat wordt de verbinding verspreid naar de apparaten. De router optimaliseert het internetsignaal voor elk apparaat dat eraan gekoppeld is.

De router is dus de toegangspoort van de internetverbinding. Hij moet alle verbindingen aankunnen met een snel en stabiel signaal. Het is dan ook verstandig om te kijken of uw router in staat is nog meer apparaten van een stabiel internetsignaal te voorzien. Een router die u standaard bij uw internetprovider heeft gekregen is vaak niet capabel genoeg voor een smart home. U kunt beter zelf een router met een krachtige processor en voldoende verbindingsmogelijkheden aanschaffen. Een ander voordeel hieraan is dat u niet alles opnieuw hoeft in te stellen bij het veranderen van provider. 

Liever verbinden met ethernetkabel dan via wifi

Alle apparaten die constant in verbinding staan met het internet en die een stabiele en snelle verbinding vereisen, kunt u het beste met een kabel verbinden. De ethernetkabel is de beste manier om uw smart home-apparaten te verbinden met het internet. De internetverbinding via de ethernetkabel is sneller, maar ook veiliger omdat u drukte op het wifi-netwerk vermijdt. 

Uiteraard is het onhandig om al uw smart home-apparaten met een ethernetkabel te verbinden. In veel bestaande woningen komt er niet in elke kamer een ethernetkabel uit de muur. Toch is het aan te raden om - waar mogelijk - ethernetkabels te trekken. Zéker wanneer u een woning laat bouwen. Het is handig in iedere ruimte een aansluitpunt te hebben. In ieder geval in de kamers waar u slimme apparaten wilt gebruiken.

Met een switch sluit u meerdere extra ethernetkabels aan

U heeft al een idee welke apparaten u wilt gebruiken en waar u ze wilt plaatsen. Nu komt u er wellicht achter dat er te weinig ethernetpoorten in de router zitten. Hier zijn oplossingen voor. Zo kunt u bijvoorbeeld een 'switch' gebruiken. Deze switch fungeert als een verdeler van het signaal en maakt het mogelijk meerdere extra ethernetkabels aan te sluiten.

Een goed wifi-netwerk is onmisbaar in een smart home

Nadat u heeft bedacht welke apparaten er worden aangesloten op de ethernetkabels, kunt u kijken naar het wifi-netwerk in uw woning. Een wifi-netwerk is onmisbaar in een smart home. Toch is het belangrijk om de zwaarste apparaten op de ethernetkabels aan te sluiten omdat de druk op het wifi-netwerk anders te groot wordt. Omdat er steeds meer apparaten op de markt komen die met het wifi-netwerk zijn verbonden, is het belangrijk dat u uw draadloze netwerk actief onder de loep blijft nemen. 

Met repeaters zorgt u ervoor dat alle kamers voldoende wifi-bereik hebben

Bekijk als eerste de wifi-dekking in uw woning. Heeft u overal bereik? Dit kunt u makkelijk testen met uw mobiele telefoon. Heeft u niet in iedere kamer evenveel bereik? Dan kunt u dit oplossen door een wifi-repeater te plaatsen. Deze repeater kopieert het internetsignaal en zorgt ervoor dat het signaal ook in de ruimtes komt waar het signaal eerder zwak was. Met repeaters kunt u er dus voor zorgen dat u in uw hele huis een goed wifi-bereik hebt. 

De voor- en nadelen van 2.4GHz en 5GHz

Slimme apparaten bestuurt u eenvoudig met uw smartphone of tablet

Nu komt u op het punt dat u instelt of uw netwerk 2.4GHz, 5GHz of allebei accepteert. Als u apparaten heeft die 5GHz nog niet ondersteunen, dan moet u ook 2.4GHz aanvinken. De 5GHz-verbinding gebruikt u meestal minder. Dit heeft als voordeel dat u een betere verbinding kunt ervaren. Bij 2.4GHz zijn maar drie overlappende kanalen (1,6 en 11). Bij 5GHz overlappen er wel 23 kanalen. Daardoor werkt dit beter in combinatie met andere netwerken. Met 5GHz heeft u minder kans op interferenties omdat de meeste draadloze apparaten (zoals mobiele telefoons en laptops) de 2.4GHz band gebruiken. Het nadeel van 5GHz is dat het signaal niet altijd door muren gaat. Het bereik is dus minder, maar het is wel veel stabieler en sneller. 

Op zoek naar het minst drukke kanaal

De volgende stap is het zoeken naar het minst drukke wifi-kanaal. Het is mogelijk zelf een kanaal in te stellen voor uw wifi-netwerk. Dit is vooral handig als er meerdere netwerken en routers in de buurt staan. Om te bepalen welke kanalen het beste werken in uw woning, kunt u gebruik maken van verschillende apps die u gratis kunt downloaden via uw smartphone, tablet of computer.

Streamen werkt het beste via de ethernetkabel

De meeste routers kunnen ongeveer 25 draadloze apparaten op het netwerk aan. Dit geldt overigens niet voor apparaten die gebruikmaken van een videostream. Wanneer er op meerdere ipads tegelijk Netflix draait, raakt het wifi-netwerk bijvoorbeeld snel overbelast. Het is dus van belang om goed na te gaan welke apparaten wel en welke niet aangesloten worden via de ethernetkabel. Het beste is om apparaten waarmee u video gaat streamen, aan te sluiten op een ethernetkabel. 

Smart home hubs en protocollen

Als uw woning gereed is voor de installatie van een smart home, kunt u nadenken over smart home hubs en protocollen voor uw slimme apparaten. 

Wat is een smart home hub?

'Hub' betekent in het Engels 'spil'. Oftewel: het middelpunt waar alles om draait. Een smart home hub is een soort centrale die ervoor zorgt dat alle slimme apparaten in uw smart home met elkaar kunnen communiceren. Dit doet u door al uw slimme apparaten met de hub te verbinden. Vervolgens zorgt de hub ervoor dat al uw apparaten met elkaar gaan communiceren. 
Een smart home hub is noodzakelijk als u uw slimme apparaten met elkaar wilt laten communiceren. Zonder hub kunt u uw apparaten allemaal afzonderlijk bedienen. Maar mét hub kunt u bijvoorbeeld uw wekker koppelen aan uw jaloezieën, koffiezetapparaat en verlichting. Gaat uw wekker 's ochtends? Dan gaan de jaloezieën automatisch open, het koffiezetapparaat gaat aan en de verlichting gaat langzaam aan totdat uw ogen gewend zijn. 

Z-Wave

Het meest bekende smart home protocol is Z-Wave. Z-Wave is echt gemaakt voor slimme apparaten. Z-Wave maakt haar eigen netwerk aan, naast het huidige wifi-netwerk. Door een hub te gebruiken die met de router communiceert, is het mogelijk om via uw smartphone of tablet uw smart home-apparaat te bedienen. Z-Wave is een protocol dat is bedoeld voor specifieke opdrachten. Deze opdrachten kosten weinig data. Doordat hij op een lage frequentie werkt, heeft Z-Wave weinig last van interferentie met bestaande netwerken zoals de 2.4GHz. Een ander voordeel van Z-Wave is dat elk slim apparaat dat werkt op Z-Wave, ook overweg kan met andere apparaten die werken op hetzelfde Z-Wave protocol. En oudere versies blijven werken met de nieuwere versies van Z-Wave.

Is uw woning al klaar voor domotica?

ZigBee

ZigBee is net als Z-Wave ontworpen voor slimme apparaten. Hierdoor verbruikt ook dit netwerk weinig energie en kunnen slimme apparaten met een batterij lang mee. ZigBee heeft af en toe wel moeite om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren. Z-Wave heeft hier minder last van. 
Kiest u voor ZigBee? Zorg er dan voor dat u meerdere apparaten van dezelfde fabrikant aanschaft. Dan weet u in ieder geval zeker dat alles met elkaar kan communiceren. 

Thread

Thread is relatief nieuw. Opgericht in 2014 door onder andere Samsung en Nest. Thread is net als de andere protocollen energiezuinig. Thread gebruikt dezelfde frequentie als ZigBee. Deze protocollen kunnen met elkaar overweg, waardoor slimme apparaten ook onderling zullen werken. Aan een Thread netwerk kunt u ongeveer 250 (!!!) apparaten tegelijk verbinden. Een voordeel van Thread is dat u slimme apparaten via de cloud kunt aansturen. Daarnaast is de verbinding met AES beveiligd. Dit betekent dat derde partijen niet zomaar kunnen inbreken op uw netwerk.

Onze Thuiscomfort-specialisten helpen u graag met het installeren van uw smart home

Bent u na het lezen van dit artikel van plan om uw woning smart te maken? Onze Thuiscomfort-specialisten staan voor u klaar om u te helpen. Bekijk hier welke specialisten er bij u in de buurt zijn

Installateur nodig die uw smart home realiseert?

U gaat op vakantie, en je neemt mee...uw domotica?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.